Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

”Avea ordin să ne supravegheze”. Cum se implica Securitatea în cadrul Stelei. ”Eroul de la Sevilla” dezvăluie: ”Aşa era sistemul atunci” | EXCLUSIV

”Avea ordin să ne supravegheze”. Cum se implica Securitatea în cadrul Stelei. ”Eroul de la Sevilla” dezvăluie: ”Aşa era sistemul atunci” | EXCLUSIV

Steaua

Comentarii

A fost şi fotbalul românesc cel mai bun din Europa la un moment dat. S-a întâmplat cu zeci de ani în urmă, mai precis în 1986, atunci când Steaua cucerea cea mai importantă competiţie la nivelul echipelor de club: Cupa Campionilor Europeni (CCE).

La data de 7 mai 1986, Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni. Au trecut 38 de ani de la acea unică performanţă din istoria fotbalului românesc.

Eroul finalei de pe ”Ramon Sanchez Pizjuan” din Sevilla a fost Helmut Duckadam, cel care a apărat toate cele patru penalty-uri ale jucătorilor de la Barcelona şi a trimis la Bucureşti cel mai râvnit trofeu destinat echipelor de club.

Acum ai nelimitat minute şi SMS, de la 3€/lună, abonament la portare. Oferta, la Orange

Datorită portarului aflat într-o zi de graţie, Steaua devenea campioana Europei. Acum, acelaşi Helmut Duckadam, ajuns la vârsta de 65 de ani, a povestit cum erau însoţiţi jucătorii Stelei de Securitatea acelor vremuri, în vechiul regim.

”Aveam la fiecare deplasare în străinătate un om care se ocupa special cu aşa ceva din partea clubului. Cu toţii îl ştiam, dar era un tip foarte de treabă. Omul avea ordin, misiunea să stea lângă noi şi să ne supravegheze. 

Nu se pune problema aici că dacă am fi vrut să rămânem unul dintre noi nu am fi putut să o facem, fară probleme. Puteam rezolva acest lucru. 

Gândiţi-vă că dacă ieşeam în oraş la plimbare erau momente când nu mergeam în grup compact. Unii mergeau într-un loc al oraşului, alţii în altul. Dacă aveam vreun gând de a rămâne, nu ne mai întorceam la hotel şi asta era. 

Îmi aduc aminte că după câştigarea Cupei Campionilor Europeni, am fost invitat la o emisiune de televiziune în Germania la Munchen şi omul care se ocupa de securitate a mers împreună cu mine. Dar aşa era sistemul atunci. Nu-mi aduc aminte ca această persoană să ne fi făcut vreodată probleme”, a declarat Duckadam, pentru Orange Sport.

Acum ai 50% pentru 24 luni reducere la abonamente la trecerea de pe PrePay. Oferta, la Orange

Autor: Răzvan Ionaşcu 

Helmut Duckadam: "Aşa a hotărât UEFA”

"Aşa a hotărât UEFA. Barcelona în tricouri roş-albastre, care erau şi tricourile noastre. Noi am jucat în alb. Conducerea a făcut rost de tricouri de la Apaca. Am reuşit cu ajutorul lui Valentin Ceauşescu să facem două antrenamente în nocturnă. Nu eram învăţaţi să jucăm în nocturnă, afost puţin ciudat.

(n.r. Mănuşile le-aţi primit la Sevilla?) Şi echipamentul cu care am jucat la Sevilla l-am primit, cu o seară înainte de joc. Era un impresar sârb.

Seara pe la 21:30 m-a chemat domnul Alecsandrescu în camera lui de hotel şi mi-a dat echipamentul. Acel echipament verde şi mănuşile, pe la 21:30. Am dormit cu ele în pat", afirma ”Eroul de la Sevilla”, pentru aceeaşi sursă.

Afla mai multe despre: helmut duckadamsteauacupa campionilor europeniccesteaua 1986 

viewscnt
Articole similare