Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

5 cluburi din Marea Britanie le vor permite fanilor să stea în picioare în sectoare special amenajate

5 cluburi din Marea Britanie le vor permite fanilor să stea în picioare în sectoare special amenajategalerie foto

Pariuri sportive

Comentarii

Manchester United, Tottenham Hotspur, Manchester City, Chelsea Londra (din Premier League) şi Cardiff City (din Championship) au primit licenţa pentru a amenaja sectoare în care fanii să poată urmări meciurile stând în picioare, începând cu prima zi a anului viitor.

Anglia este singura ţară europeană în care se joacă fotbal chiar şi pe 1 ianuarie, spre bucuria celor care apelează la strategii pariuri sportive.

Cele cinci cluburi iau parte la un proiect pilot prin care se doreşte introducerea conceptului „safe standing” în toate arenele din primele două ligi. Spectatorii în picioare au fost interzişi în Anglia după „dezastrul Hillsborough”, din 1989, când 97 de oameni au murit pe stadionul din Sheffield, striviţi în urma unei busculade.

În luna septembrie, Guvernul britanic a delegat „Autoritatea de siguranţă a terenurilor sportive” (SGSA) pentru verifica gradul de siguranţă al zonelor cu locuri în picioare. Testele s-au desfăşurat în ritm accelerat, astfel că ministrul sportului a putut face marele anunţ.

„Acum este momentul potrivit pentru a încerca în mod corespunzător locurile în picioare în Premier League şi EFL Championship, înainte de a lua o decizie finală privind aprobarea pe scară largă. Siguranţa este absolut primordială şi SGSA lucrează mână în mână cu cluburile. Fanii merită diferite opţiuni pentru a se bucura de un meci live şi voi urmări cu interes progresul acestui proces'', a declarat Nigel Huddleston.

Sectoarele sunt prevăzute cu garduri, astfel încât suporterii să nu poată cădea unii peste alţii. De asemenea, va fi introdus un cod de conduită pentru spectatori şi va funcţiona un sistem video CCTV prin care va fi supravegheată orice mişcare a celor care doresc să vadă meciul în picioare. Capacitatea sectorului special variază de la un club la altul. De exemplu, arena lui Tottenham va găzdui 10.000 de spectatori care nu doresc să stea pe scaune. Potrivit indicaţiilor SGSA, fiecare fan trebuie să aibă rezervată o suprafaţă de 0,2 metri pătraţi.

Fanii şi cluburile au făcut lobby

În ultimul timp, au fost tot mai multe voci care au contestat legea veche de 30 de ani, prin care se interzicea statul în picioare. În 2019, la presiunea grupurilor de suporteri, Partidul Conservator şi-a luat angajamentul de a colabora cu fanii pentru introducerea standurilor speciale. Cluburile au îmbrăţişat imediat această iniţiativă.

„Clubul nostru a condus lobby-ul pe lângă Guvern pentru amenajarea tribunelor în picioare. Suntem încântaţi de faptul că demersul nostru a avut succes, pentru că acum le putem oferi fanilor o alternativă pentru a trăi la maxim emoţiile fotbalului. Deşi pare greu de crezut, cei mai mulţi suporteri îşi doresc să vadă meciurile în picioare. Sectorul special este foarte sigur şi nu face notă discordantă cu estetica stadionului per ansamblu”, a declarat Daniel Levy, preşedintele lui Tottenham.

La rândul său, Danny Wilson, directorul lui Manchester City, a spus că fanii „cetăţenilor” şi-au exprimat insistent suportul pentru introducerea tribunelor în care se poate sta în picioare: „Siguranţa suporterilor este prioritatea noastră şi vom colabora strâns cu SGSA pentru a demonstra viabilitatea pe termen lung a acestei opţiuni de a urmări partidele de fotbal pe Etihad Stadium”.

Tribune asemănătoare se mai găsesc pe stadioanele din Germania, Austria, Elveţia, Ungaria, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia, Olanda, Statele Unite şi Australia. Celtic Glasgow a fost prima echipă britanică ce s-a aliniat la această tendinţă, în anul 2016.

Cel mai probabil, din sezonul 2022-2023, West Ham United şi Arsenal vor avea şi ele dreptul de amenaja „tribune în picioare” în interiorul arenelor.

Afla mai multe despre: manchester unitedtottenham hotspurmanchester citychelsea londra 

viewscnt
Articole similare