Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

A fost salvat de la înec şi a ajuns să traverseze înot Bosforul! "Traficul este infernal. Turcii îl opresc, nu mai circulă niciun vapor pentru cele două ore"

A fost salvat de la înec şi a ajuns să traverseze înot Bosforul! "Traficul este infernal. Turcii îl opresc, nu mai circulă niciun vapor pentru cele două ore"

Sporturi

Comentarii

Cameliu Costache are 55 de ani şi face sport de... 50! Tatăl său l-a dus la înot după ce, la 5 ani, s-a rupt gheaţa cu el pe Lacul Tineretului şi a fost la un pas să moară. A făcut şi polo, a continuat cu triatlonul, iar de 6 ani participă în cele mai tari curse de Marathon Swimming din lume.

Cameliu Costache, multiplu campion naţional de triatlon în proba de ştafetă mixtă, are o poveste impresionantă!  

„La 5 ani am fugit de acasă cu alţi copii mai mari să mă dau cu sania pe Lacul Tineretului. Am căzut în apă, s-a rupt gheaţa cu mine şi era să mă înec. M-a scos un domn, într-un final am ajuns acasă, tatăl meu când m-a văzut, ce să facă să mă bată, să mă certe, până la urmă nu a făcut niciuna nici alta şi m-a dus la înot”, a spus Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă, pentru Sportsnet.ro. 

A început înotul, la <<Lia Manoliu>> cu profesorul emerit Mircea Olaru.  

„Din acel moment, viaţa mea s-a schimbat total. Am început să fac sport de performanţă de la 5 ani şi nu m-am mai oprit până astăzi la 55” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.   

Înotătorul, multiplu medaliat în probele de 100 metri, 200 metri şi crawl, a continuat în paralel şi cu polo.  

„Pe la 11 ani am ajuns şi la polo, la Rapid şi am combinat polo şi nataţia. M-a ajutat foarte mult pentru că eram unul dintre cei mai rapizi poloişti” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în poba de ştafetă mixtă.   

După Revoluţie a început şi triatlonul  

De triatlon s-a apucat în 1990, când în România lumea nu ştia mai nimic despre acest sport. 

„Era ceva wow, la noi abia apăruse, nu era atât de promovat şi îmi aduc aminte primul meu concurs a fost undeva în Apuseni şi din momentul acela nu m-am mai oprit. Mi-a plăcut foarte mult” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

Anul trecut, lui Cameliu şi echipei sale nu i-a stat nimeni în cale în proba de ştafetă mixtă!  

„Am câştigat toate concursurile la care am mers. Primul triatlon a fost cel de la Călăraşi, am ieşit pe locul 1,  am câştigat proba olimpică. Al doilea a fost la Beliş, unde am avut Half Iron Man, iar cel de-al treilea a fost cel mai frumos, cel de la Trasfier. Fac echipă cu 2 sportivi de excepţie, Alex Ion la bicicletă şi Raluca Rafira, la alergare” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

După 4 ani a reuşit să treacă Bosforul  

De 6 ani, în paralel cu triatlonul, Cameliu s-a specializat şi în cursele de Marathon  Swimming, iar anul trecut şi-a împlinit cel mai mare vis! După 4 ani de aşteptare, a reuşit să treacă Strâmtoarea Bosfor.  

„Sunt 400.000 de potenţiali înotători şi doar 2700 de locuri. Ca să reuşesc să mă înscriu am accesat 4 motoare de căutare. Am terminat cursa pe locul 101 din 2700 de înotători din întreaga lume, toţi foarte buni” -Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

Pentru sportiv, cursa de la Istanbul a fost cea mai frumoasă experienţă.  

„Se întâmplă între două continente, pe Bosfor traficul este infernal. Turcii îl opresc, nu mai circulă niciun vapor pentru cele două ore în care înoată cei 2700 de concurenţi. E o nebunie totală, în acel moment Istanbulul este blocat. Toată lumea este aşezată pe maluri, pe poduri toată lumea te aplaudă te încurajează este o atmosferă incediară” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

Un singur lac din România mai are de traversat  

Cameliu a ţinut să îşi treacă în portofoliu şi cucerirea lacurilor din România. Unul singur i-a mai rămas.

”Mai am Lacul Razelm. Traversarea lui trebuie pregătită foarte bine, este un lac extrem de periculos cu 2 curenţi foarte puternici, de fapt e o cursă tehnică acolo” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

Sportivul a povestit şi în câte ore a traversat Lacul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din ţară. 

„Are 127 metri adâncime , am început pe 15 iulie, anul trecut, l-am traversat în 8 ore şi 29 de minute, am plecat înot la 6 dimineaţa şi am terminat pe la 13.30-14.00” -Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

A înotat în toate mările din Europa  

Pentru Cameliu, mările din Europa nu mai au niciun secret. A înotat în toate. Pentru anul acesta, sportivul are planuri mari!  

“La triatlon nu vreau să ratez nici o competiţie. Dacă anul trecut am intrat în apă în Europa şi am ieşit în Asia, anul acesta vreau să trec Canalul Gibraltar, să intru în apă în Europa şi să ies în Africa. În vară vreau să traversez şi Lago di Garda, din Italia” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

Pe lângă lacurile din România, triatlonistul a înotat şi în multe din afara ţării. Cel mai mult l-a impresionat Lacul Ohrid din Macedonia de Nord.  

„Este intrat în patrimoniul UNESCO. Este atât de curat, are puritatea de 90% poţi să bei apă din el, iar adâncimea lui undeva la 412 metri. Este unul dintre cele mai vechi lacuri tectonice din Europa. L-am traversat de 3 ori până acum. Are vreo 35 de km, ultima dată mi-a luat 8 ore şi jumătate să îl traversez” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

De când s-a apucat de sport, Cameliu spune că nu există o zi în care să nu facă mişcare.  

„Mi-a intrat în sânge, nu mă pot lăsa, dacă lipsesc o zi de la antrenament, nu mă simt bine. Nu contează că este caniculă, că sunt minus nu ştiu câte grade afară, eu mă antrenez. De când m-am apucat de sport am înotat, pedalat şi alergat sute de mii de kilometri” - Cameliu Costache, campion naţional la triatlon în proba de ştafetă mixtă.  

Câteva dintre lacurile, râurile şi mările în care a înotat triatlonistul: Lacul Paltinul 10 km, Lacul Tarniţa 7 km, Lacul Beliş-Fântânele 15 km, Lacul Vidraru, dus-întors 21 km, Lacul Izvorul Muntelui  25 km, Lacul Văliug 4 km, Lacul Snagov 15 km, Lacul Budeasa 5 km, Lacul Bascov 10 km, Lacul Buftea 4 km, Lacul Mogoşoaia 4 km, Lacul Chitila 2 km,  Marathon înot în Marea Neagră la Agigea 15 km, Braţul Borcea  Călăraşi 2 km, Lacul Ohrid, Macedonia de Nord  25 km, Lacul Butrin Albania 15 km, Lacul Prespa Macedonia 10 km, Strâmtoarea Bosfor  Turcia 7 km, Insulele Adalar Turcia 21 km, Insulele Thassos Grecia 10 km, Isulele Gifrun Egipt 20 km.   

 

Afla mai multe despre: cameliu costachecameliu costache inot 

viewscnt
Articole similare