Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Acord istoric între SUA şi Rusia în mijlocul războiului din Ucraina. Un oficial american, întrebat ce înseamnă după invadarea Ucrainei de Vladimir Putin

Acord istoric între SUA şi Rusia în mijlocul războiului din Ucraina. Un oficial american, întrebat ce înseamnă după invadarea Ucrainei de Vladimir Putin

Diverse

Comentarii

Statele Unite au ajuns la un acord cu Rusia pentru a un schimb de prizonieri. Puşcaşul marin Trevor Reed, condamnat în Rusia, este dat la schimb pentru pilotul rus Konstantin Yaroshenko, închis în SUA.

Într-o perioadă în care vestul a impus sancţiuni dure Rusiei, ca urmare a invaziei în Ucraina, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a afirmat într-o notă publicată de Casa Albă că „negocierile care au permis ca Trevor să fie adus acasă au necesitat decizii dificile pe care nu le iau cu uşurinţă”.

Din partea rusă, confirmarea acordului a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zajárova: „Pe 27 aprilie, după un lung proces de negocieri, Trevor Reed (...) a fost schimbat cu cetăţeanul Konstantin Yaroshenko, condamnat la 20 de ani de închisoare de către un tribunal american în 2010.”

Un acord care „nu reprezintă nicio schimbare”

În ceea ce priveşte suspiciunile pe care acest pact le-ar putea ridica, în contextul răboiului din Ucraina, un înalt oficial american a susţinut că acordul „nu reprezintă nicio schimbare, zero, a strategiei noastre în faţa violenţei îngrozitoare din Ucraina”.

Aceeaşi sursă, care a cerut să rămână anonimă, a precizat că „discuţiile cu ruşii care au dus la acest schimb s-au limitat strict la acele chestiuni, nu la o conversaţie mai amplă sau chiar la începutul uneia” şi a detaliat că Washingtonul va continuă să facă presiuni asupra Moscovei pentru a încerca să elibereze alţi americani deţinuţi în Rusia.

Trevor Reed a fost condamnat pentru agresarea a doi poliţişti ruşi

Trevor Reed, un student american în vârstă de 29 de ani la Universitatea din North Texas şi fost puşcaş marin american, a sosit la Moscova în mai 2019 cu o viză de turist şi locuia în apartamentul iubitei sale.

În iulie 2020, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru agresarea a doi poliţişti în timpul unei petreceri când era beat. Americanul a negat agresiunea şi a denunţat un proces „politic” într-un context de tensiuni mari între Moscova şi Washington.

Konstantin Yaroshenko, pe de altă parte, a fost arestat în 2010 în Liberia de agenţii serviciilor secrete americane. Acuzat de trafic de droguri, autorităţile l-au dus în Statele Unite, unde justiţia l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.

Afla mai multe despre: suarusiaacorducraina 

viewscnt
Articole similare