Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Adéu, Espanyol! A doua echipă a Cataloniei, la un pas de retrogradare după 28 de ani. De ce clubul se cheamă Espanyol şi cum s-a ajuns aici

Adéu, Espanyol! A doua echipă a Cataloniei, la un pas de retrogradare după 28 de ani. De ce clubul se cheamă Espanyol şi cum s-a ajuns aicigalerie foto

La Liga

Comentarii

Espanyol Barcelona a pierdut acasă cu Leganes în etapa cu numărul 34 din La Liga.

A doua echipă ca importanţă a Cataloniei este virtual retrogradată în Segunda Division. Echipa lui Rufete are 24 de puncte cu patru etape înainte de final. Poate retrograda luni sau etapa viitoare, în derby-ul cu FC Barcelona.

Espanyol a retrogradat de numai 4 ori. Ultima dată acum 28 de ani!

În sezonul 1992-1993 Espanyol retrograda pentru ultima dată în liga a doua. A fost un sezon catastrofal pentru gruparea catalană, în condiţiile în care marea rivală locală, FC Barcelona, a câştigat titlul, fix în acest an. Espanyol termina pe locul 18 din 20 de echipe şi mergea la baraj, acolo unde avea să piardă dramatic în faţa lui Racing de Santander.

A fost tristeţe mare pe Montjuic, fanii grupării ”alb-albastre” ieşind atunci pe străzi, nu pentru a saluta o performanţă a echipei lor, ci pentru a contesta conducerea clubului.

În sezonul imediat următor, Espanyol a promovat şi nu a mai retrogradat din acel moment din prima ligă.

La 28 de ani distanţă, ”Los Periquitos” sunt la un pas de o nouă retrogradare. Gruparea din Cornella de Llobregat a fost preluată de Rastar Group în urmă cu aproape patru ani, grup din China condus de omul de afaceri Chen Yansheng. Dacă în sezonul trecut echipa a ajuns în Europa, Espanyol este aproape retrogradată cu câteva etape înainte de finalul acestei stagiuni.

Espanyol a început campionatul cu David Gallego pe banca tehnică, apoi a continuat cu Machin şi ulterior cu Abelardo. Retrogradarea va atârna de gâtul interimarului Francisco Rufete, care înainte să preia Espanyol avea o ”experienţă” de zece meciuri ca principal la moedsta Ibiza.

Erorile manageriale şi sezonul solicitant din Europa League care a consumat serios lotul catalanilor, duc acum Espanyol spre o retrogradare pe care nu o anticipa nimeni. Înainte de startul campionatului, echipa era cotată cu şanse la cupele europene, în condiţiile în care lotul are o valoare de piaţă de aproape 150 de milioane de euro, al 11-lea ca valoare în campioantul spaniol. Acum, fanii ”Los Periquitos” traversează o ruşine aproape istorică.

  • - 18 jucători din lotul lui Rufete nu au marcat în acest sezon
  • - golgeterul echipei are doar 4 goluri marcate

Istoria unui club foarte iubit în Spania. De ce Español se cheamă ”Espanyol”

Angel Rodriguez, fondatorul clubului era nemulţumit de faptul că toate cluburile din Catalunya erau influenţate de ”străini”. Prin urmare el a fondat Sociedad Española de Fotbal, club dedicat spaniolilor din regiune care iubeau fotbalul.

Espanyol a câştigat imediat după înfiinţare campionatul regiunii de trei ori între 1906 şi 1908. În 1909, clubul a fost relansat efectiv ca Club Deportivo Español, iar în 1910, au adoptat culorile actuale.

Espanyol este unul dintre cluburile de fotbal din Spania care au primit patronajul coroanei spaniole şi, astfel, au dreptul să-l folosească denumirea  ”Real” în numele lor şi coroana regală pe emblema clubului. Acest drept a fost acordat clubului Espanyol în 1912 de Alfonso XIII, iar clubul a devenit ulterior cunoscut sub numele de Real Club Deportivo Español.

În urma abdicării aceluiaşi rege în 1931 şi declararea celei de-a doua Republici Spaniole, din cauza interzicerii simbolurilor regale, clubul a adoptat numele prietenesc mai catalan / republican, Club Esportiu Espanyol. După războiul civil spaniol, numele a revenit. În Spania se spune că denumirea clubul a fost scrisă intenţionat astfel pentru a distinge identitatea lor de alte cluburi din Barcelona şi Catalonia.

Clubul a luat ortografia catalană pentru numele său în februarie 1995. Cuvântul „Deportiu” din Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona este o formă catalanizată a cuvântului iniţial „Deportivo” (castiliană). Această alegere a fost făcută pentru a păstra iniţialele „RCD” în numele clubului.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: espanyol 

viewscnt
Articole similare