adplus-dvertising
You are here:

ALERTĂ | A murit Victor Socaciu, autorul imnului Rapidului. Povestea fascinantă a imnului echipei din Giuleşti

ALERTĂ | A murit Victor Socaciu, autorul imnului Rapidului. Povestea fascinantă a imnului echipei din Giuleşti

Special

Comentarii

Victor Socaciu a murit la doar 68 de ani, a anunţat fosta soţie acestuia, Marina Alămşan. Cântăreţ de muzică folk, Victor Socaciu este autorul imnului Rapidului, considerat cel mai frumos din fotbalul românesc.

Victor Socaciu se afla internat în spital de mai aproximativ o lună, din cauza unor probleme medicale care l-au tot chinuit în ultimii ani.

Luni, 27 decembrie, inima cunoscutului cântăreţ de muzică folk a încetat să mai bată. Marina Almăşan, fosta lui soţie, a fost cea care a făcut tristul anunţ.

A murit Victor Socaciu. Avea doar 68 de ani

Artistul avea mai multe probleme medicale şi era internat de mai bine de o lună. De altfel, Victor Socaciu a fost internat şi în luna aprilie a acestui an, din cauza unor probleme renale.

Tot în acea perioadă a avut şi coronavirus şi tratamentul pe care l-a primit pentru a trece peste infecţie i-a provocat unele probleme renale.

Astăzi, Marina Almăşan, fosta lui soţie, a anunţat că Victor Socaciu a decedat:

”Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieţii sale. Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume.

Îi vor şi NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au preţuit muzica.

Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îţi doresc să-ţi găseşti pacea şi liniştea.

Fiul nostru, Victor Socaciu , va continua să-ţi poarte numele. Şi, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viaţă, alături de mine, de aici , de pe pământ…

Îţi mulţumesc pentru cântecul pe care, candva, într-o altă viaţă, mi l-ai dăruit”, a scris Marina Almăşan pe Facebook.

Victor Socaciu şi povestea inedită despre compunerea imnului Rapidului

Printre altele, Victor Socaciu este şi autorul imnului Rapidului, unul dintre cele mai frumoase din fotbalul românesc. Socaciu era considerat unul dintre cei mai mari suporteri ai Rapidului.

Imnul s-a compus pe stadionul Giuleşti. Adrian Păunescu, autorul versurilor, ieşise la o miuţă cu Ovidiu Ioaniţoaia, jurnalistul Victor Niţă, Andrei Păunescu şi Victor Socaciu.

La un moment dat, Păunescu îi spune lui Socaciu că echipa Rapid merită să aibă un imn. L-a trimis la maşină să-şi ia chitara. Până când Socaciu s-a întors pe stadion, poetul compusese deja prima strofă, care îi fusese dictată lui Ovidiu Ioaniţoaia, pe o bucăţică de şerveţel.

Păunescu i-a cerut lui Socaciu să comupnă o linie melodică. După ce a compus primele acorduri, poetul a continuat să scrie versurile, în funcţie de linia melodică a lui Socaciu. Aşa a luat naştere unul dintre cele mai frumoase imnuri din fotbalul românesc.

Cine a fost Victor Socaciu

Socaciu, fost realizator de televiziune şi parlamentar, s-a născut pe 14 ianuarie 1953, la Braşov.

A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în şcoală. Primul concert susţinut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică.

În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 - „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii.

A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat în mai multe rânduri la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia.

În perioada 1997 - 1999, a realizat şi produs emisiuni la TVR şi Naţional TV. A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 - 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.

Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

La finalul lunii martie, el a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, online.

Autor: Răzvan Ionaşcu

viewscnt
Articole similare