Districtul Moskvorechye-Saburovo, din Moscova, se confruntă cu o creştere a nivelului de radiaţii, după ce aici au început lucrările pentru o autostradă. Locul se află la doar câţiva kilometri sud de stadionul lui ŢSKA Moscova.
În plină pandemia de coronavirus, locuitorii din districtul Moskvorechye-Saburovo spun că sunt ameninţaţi şi de un adversar şi mai de temut. Zona se află la doar câţiva kilometri de stadionul lui ŢSKA Moscova şi pe aici urmează să treacă una dintre autostrăzile pe care autorităţile le-au proiectat pentru a descongestiona traficul. Cu o populaţie de 12 milioane de locuitori, Moscova se află pe primele locuri când vine vorba despre blocajele din trafict. Numai că noua autostradă trece pe deasupra unui depozid de deşeuri radioactive.
Nivel crescut de radiaţii în sud-estul Moscovei. Locuitorii s-au revoltat
În districtul Moskvorechye-Saburovo au început săpăturile pentru noua autostradă, însă locuitorii nu sunt deloc încântaţi. Ba dimpotrivă. Autostrada urmează să treacă pe lângâ o fostă fabrică de metalurgie şi în subsolul terenurilor de aici au fost depozitate deşeuri radioctive, între anii 1950 şi 1960.
O problemă şi mai mare este că zona în care au fost depozitate deşeurile nici măcar nu apare pe hărţi, astfel încât muncitorii pot oricând să sape într-o zonă foarte periculoasă. Se speculează că aici ar fi îngropate câteva mii de tone de deşeuri radioactive.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
De altfel, imediat după ce au început săpăturile, nivelul de radiaţii a crescut de trei ori faţă de limita normală. Locuitorii sunt revoltaţi şi au trecut la proteste: ”Nu suntem nici inconştienţi, nici revoluţionari, vrem doar să nu murim. Şi asta nu din cauza coronavirusului, ci din cauza a ceva care ne-a speriat foarte mult”, a declarat pentru Le Monde Anna D, o femeie care a vrut să-şi păstreze anonimatul de teama repercusionilor.
De altfel, Le Monde scrie că mulţi locatari vor să-şi vândă apartamentele şi să se mute în altă parte, din cauza pericolului reprezentat de radiaţii.
Intervenţie în forţă un ce locuitorii au protestat împotriva nivelului ridicat de radiaţii
Autorităţile nu sunt foarte impresionate de nemulţumirile celor care locuiesc în această zonă. Câteva zeci de riverani au ieşit să protesteze, dar au fost întâmpinaţi de intervenţia brutală a poliţiei şi 60 de persoane au fost arestate. Apoi, zona şantierului a fost îngrădită, astfel încât muncitorii să-şi poată vedea în continuare de treabă.
Tamara Kopnitcheva, o pensionară în vârstă de 58 de ani, nu se lasă descurajată: ”Sunt printre cele mai active pe reţelele de socializare. De fiecare dată când mă sună poliţia mă întreabă cine ne organizează şi cine pe plăteşte. Nu-şi pot imagine că putem să decidem singuri să ne apărăm sănătatea noastră şi pe cea a copiilor şi nepoţilor noştri”. Interesant este că tatăl Tamarei Kopnitcheva a fost unul dintre cei care au fost trimişi să lucreze la Cernobîl după catastrofa nucleară care a avut loc acolo. Bărbatul este acum invalid.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: moscova