You are here:

Analiză! Cum s-a schimbat Simona Halep din punct de vedere psihologic la Roland Garros

Analiză! Cum s-a schimbat Simona Halep din punct de vedere psihologic la Roland Garros

Simona Halep

Comentarii

Dr. psiholog Alberto Cei şi mental coach-ul Giani Boldeanu de la gbsportperformance.com au analizat schimbarea de atitudine a Simonei Halep la Roland Garros, acolo unde a reuşit să câştige primul său turneu de Mare Şlem.

Înainte de a câştiga primul Grand Slam la Roland-Garros, prima victorie a carierei sale, Simona a avut o experienţă foarte amară.

În ciuda faptului că ea a este  numărul unu WTA in lume, ea nu a reuşit niciodată să câştige un Grand Slam; pierzând toate finalele pe care le-a jucat până în 2018, când a reuşit să spargă barierele şi a câştigat primul său Grand Slam.

După ce a pierdut 3 finale din cauza unei presiuni prea mari create de asteptarile personale  la care sa adaugat  si presiunea din partea fanilor şi a presei, ea a început probabil să dezvolte un conflict cu ea însăşi.

Este uneori dificil să înţelegi, ca atlet, ce se întâmplă cu tine. Te antrenezi din greu, joci bine, faci toate lucrurile care sunt necesare pentru a reuşi, câştigi joc după joc si cand ajungi in finale, totul iti merge prost .

Reacţia pe care Simona a primit-o de la fanii şi mass-media după ce a pierdut finalele de la Grand Slam a fost foarte nepoliticoasă şi nedreaptă; în special din România, provocând şi mai multă presiune. Aşteptările prea mari din partea atletilor si fanilor sunt adevăratul ucigaş al performanţei în majoritatea sporturilor.

In zilele noastre, presiunea şi critica din partea fanilor şi a mass-mediei sunt uriaşe, comparat  cu ce se intampla acum 10 sau 20 de ani.

Când concurezi la acest nivel, lucru care face diferenţa este cât de bine te pregăteşti mental pentru joc. La nivel de elită, majoritatea jucătorilor de tenis au mai mult sau mai puţin acelaşi tip de antrenament - însă mentalitatea puternică este cheia adevărată a succesului. Jucătorul care este capabil să-şi controleze mintea sub presiune, limitează distractia cauzată de factorii interni şi externi şi reuşeşte să rămână motiva pe parcursul întregului meci este cel care va câştiga. Simona nu a reuşit să controleze emoţiile si presiunea cauzate de sine insăşi, fanii şi mass-media.

Simona şi-a dezvoltat obiceiul de a juca foarte defensiv fara a pune prea multa presiune pe adversari. Problema ei principală este gestionarea greşelilor ei - se pare că nu se poate recupera repede după ce a făcut greşeli. Acest lucru este cauzat de nesiguranţa ei, la nivel de elită, majoritatea jucătorilor se tem să facă greşeli şi nu-şi asumă riscuri - creativitatea lor este inhibată. Dorinţa ei de a câştiga a făcut-o să  dezvolte un stil de joc foarte conservator. 

In timpul finalelor cand a decis să puna presiune pe adversari şi să încerce să câştige câteva puncte, de fiecare data  fost prea devreme sau prea târziu, iar adversarii au reuşit să se adapteze la stilul ei de joc.

În turneele recente, a început să înveţe din greşelile ei - şi probabil  inceput sa devina mult mai puternica din punct  de vedere mental reuşind să-şi controleze emoţiile mult mai bine.

Afla mai multe despre: halep 

viewscnt
Articole similare