You are here:

Arian-Cristian Notreţu, un exemplu de urmat! Povestea campionului care a fost la un pas de tragedie

Arian-Cristian Notreţu, un exemplu de urmat! Povestea campionului care a fost la un pas de tragedie galerie foto

Sporturi

Comentarii

Arian-Cristian Notreţu are 19 ani şi se mândreşte cu un palmares impresionant. Este student al Universităţii Naţionale de Fizică şi Sport, face parte din Lotul Paralimpic de Nataţie şi Triathlon al României şi îndrumă paşii a zeci de copii spre lumea fascinantă a sportului.

Copiii au nevoie de modele, au nevoie de exemple, iar noi adulţii suntem datori să le oferim

La CSN Arcul de Triumf, toate tururile ghidate cuprind şi o întâlnire cu un mare sportiv. 30 de copii au avut ocazia să îl cunoască pe Arian Notreţu, sportiv paralimpic, campion mondial, european şi balcanic la Triatlon. 

Arian este un munte de ambiţie în primul rând pentru el dar şi pentru zeci de copii pe care-i antrenează. La vârsta de 10 ani, în timpul unui antrenament de Rugby, Arian a suferit o accidentare, iar de acolo s-a schimbat totul. A ajuns cu piciorul stâng amputat, dar sportul a fost pentru el mai presus de orice. Astăzi, la 10 ani de atunci, Arian spune un lucru mare: ca să câştigi, trebuie să ai parte şi de eşec. 

Arian, mulţumim pentru lecţie! 

Îl caracterizează optimismul şi mereu e în mişcare. Îi place să aducă bucurie, iar pentru copiii care tocmai l-au cunoscut au avut şi surprize! Prin campania BE ACTIVE a Agenţiei Naţionale pentru Sport, Arian le-a înmânat diplome, şepci şi ghiozdane.

"La un antrenament, un coleg a sărit la minge, a aterizat pe piciorul meu, apoi au început durerile, m-am dus la medic. Iniţial situaţia nu părea să fie aşa de complicată, dar ulterior s-a complicat şi corpul meu nu a răspuns tratamentelor pe care medicii mi le-au dat şi s-a ajuns în cele din urmă la ce am astăzi”, a spus Arian.

Nu a renunţat la sport. Spune singur că s-a născut cu dorinţa de a face mişcare şi fără, viaţa lui n-ar avea sens. Aşa că după accidentarea care practic i-a schimbat întreaga viaţă, pe când era doar un copil, şi-a cântărit opţiunile.

A avut un noroc imens să îi aibă aproape pe părinţii lui care au făcut un lucru banal, la îndemâna oricărui părinte: i-au suflat lui Arian în aripi, i-au dat încrederea de care avea atâta nevoie deşi uneori aveau inima zdrobită şi măcinată de întrebări. Nu aveau nici ei cum să cedeze. Arian nu a făcut-o nicio secundă! Atunci a început cu adevărat să se scrie povestea acestui băiat minune care astăzi este un model de ambiţie pentru zeci de copii. 

A intrat în lumea înotului, s-a apucat şi de triatlon şi de atunci nu s-a mai oprit. Nu trece o zi fără antrenament, iar asta se vede în rezultatele sale. Cel mai recent titlu este acena câştigat la Campionatul Balcanic de Triatlon, unde şi-a adjudecat locul 1.  

Este recunoscut la nivel mondial, iar cei care îi ghidează paşii aici în România cred cu tărie că Arian este un sportiv de perspectivă în nataţie! A participat la numeroase compentiţii internaţionale de renume. A dat tot ce a avut mai bun şi a avut grijă să se lase remarcat, ridicând steagul României pe podiumurile lumii.

Performanţele lui Arian:

  • Trei titluri Mondiale de Tineret „IWAS Youth World Games Athlone Ireland” – obţinând locul 1: 200m/mixt; locul 1: 100 m/backstroke; locul 1: 400m/freestyle, locul 3: 50m/freestyle; 
  • „Trofeul Ptolemaida Greece” i-a oferit tânărului înotător locul 1 şi 2/50m/freestyle; 
  • Arian a avut şansă de a participa cu ajutorul unui Wild Card la „Campionatele Europene de Nataţie pentru Paralimpici/Seniori Dublin”, astfel a obţinut personal best 100m/backstroke ceea ce înseamnă locul 6 European. 
  • Para Swimming World i-a adăugat sportivului medalia de aur (locul 1) în palmares. 
  • Arian a obţinut locul 2 şi 3 în Italia la Cupa Mondială Lignano Sabbiadoro. 
  • 100 m spate adauga în palmaresul sportivului locul 1 în Bratislava. 
  • Cupa Mondiala de Para Triathlon – locul 2 -> Spania 
  • World-Triatlon - locul 1
  • Campionatul European de tineret Para înot – locul 1 
  • Cupa Mondială Para Triatlon – locul 5 (personal best) ->Acoruna /Spania
  • Cupa Mondiala Para Triathlon – locul 3
  • Cupa Mondiala Para Triathlon – locul2 ->Alainia/Turcia 2021
  • Campionatul Mondial Aquathlon – locul 4 -> Ibiza 2023

Jocurile Paralimpice Mondiale Vila Real de Santo Antonio i-au adus sportivului urmatoarele locuri pe podium: 

  • 50 m spate – Locul 1
  • 100 m liber – Locul 2
  • 100 m spate – Locul 2
  • 50 m liber – Locul 2
  • 400 m liber – Locul 3

De asemenea, Arian a partcipat şi la competiţii naţionale de triatlon dintre care enumerăm: 

  • Locul 1 la „Tulcea ETU Triathlon-junior European Cup”, 
  • Locul 1 duathlon la „Campionatul National de Triathlon Challenge Mamaia”, 
  • Locul 1 Paratriathlon „Izvorani-Cupa Federaţiei”
  • Locul 1 - ştefeta „Titans Triathlon Bucharest”; 
  • Locul 1 Campionatul Mondial Duathlon la Târgu Mures (anul 2022),
  • Locul 1  Campionatul de Triathlon Sprint 2021

La un pas de tragedie. Arian are nevoie de o maşină nouă

În urmă cu două săptămâni, Arian a fost la un pas de tragedie. În drum spre Complexul Sportiv de Nataţie Otopeni, acolo unde îl aşteptau copiii, maşina i-a luat brusc foc pe şosea. Abia a reuşit să iasă şi să scape teafăr. De atunci ajunge la şcoală, la antrenamentele personale dar mai ales la antrenamentele cu copiii, care sunt lângă Bucureşti, cu maşini de împrumut.

A luat maşina surorii sau a unui coleg, însă asta nu poate continua la nesfârşit... În momentul de faţă Arian nu dispune de fonduri pentru a-şi putea cumpăra o altă maşină, iar cele primite prin Asociaţia Arian nu acoperă nici costurile unei deplasări sau chiar achiziţia unor echipamente pentru competiţiile de Triatlon. Astfel, Arian face apel la toţi cei care pot să îl ajute, iar noi îi susţinem demersul şi sperăm că va continua să îi inspire pe oameni în continuare.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: arian-cristian notreţucampion mondialsportiv paralimpic 

viewscnt
Articole similare