Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Bate Simone Tempestini un nou record la raliuri?

Bate Simone Tempestini un nou record la raliuri?
Comentarii

A 38-a ediţie a Raliului Iaşului va avea loc în primul weekend din septembrie, aşa cum a devenit o tradiţie în ultimii ani, iar la ediţia din acest sezon se vor prezenta la start un total de 67 de echipaje, urmând să nu lipsească cel mai bine clasaţi piloţi din clasamentul general. Este a şaptea etapă din Campionatul Naţional de Raliuri Betano 2022. Cu o victorie în acest weekend, Simone Tempestini l-ar putea depăşi în topul all time de la Iaşi pe legendarul Titi Aur. În acest moment, ambii au câte 3 victorii obţinute la competiţia din capitala istorică a Moldovei.

Un total de 11 modele Rally2 / R5 se vor afla de vineri seară pe traseul de concurs, Raliul Iaşului Resonance 2022 urmând să debuteze cu Super Speciala de la Râpa Galbenă. Sâmbătă dimineaţă totul se va muta pe macadam, iar până duminică se vor desfăşura 8 probe speciale, 4 distincte. Vor fi câte două treceri pe Cioca Boca (14,80 km), Mădârjac (23,80 km) – sâmbătă, Păun (8,35 km) şi Dobrovăţ (19.10 km) – duminică.

Ultimii patru câştigători ai raliului din capitala istorică a Moldovei, Simone Tempestini, Dan Gîrtofan, Bogdan Marişca şi Valentin Porcişteanu sunt pregătiţi pentru un nou duel, de data aceasta doar primul fiind implicat direct în calculele pentru titlul de campion al sezonului 2022. Pe 3 în clasamentul provizoriu după 6 etape, sixtuplul campion s-a mai impus aici în trei rânduri, în 2015, 2016 şi 2018. Doar Titi Aur mai are un număr atât de mare de victorii aici.

În acest moment, Tempestini are record de victorii all time în Raliul Harghitei (6), Raliul Sibiului (4 - la egalitate cu Titi Aur), Raliul Moldovei (3 - la egalitate cu Francois Delecour) şi Raliul Braşovului (6 - la egalitate cu Titi Aur). Tempestini are doar 28 de ani. Titi Aur câştiga primul său titlu de campion pe când împlinea 32 de ani.

Pe modelul Skoda Fabia Rally2 Evo, Tempestini este în confruntare directă cu Sebastian Barbu (Skoda Fabia Rally2) şi Andrei Gîrtofan (Skoda Fabia Rally2) pentru prima poziţie în top, aceştia din urmă dominând clasamentul general provizoriu în prezent. La precedentele participări la Raliul Iaşului, niciunul dintre aceştia nu s-a clasat pe podiumul open, Andrei fiind acum la prima participare aici cu modelul Rally2.

„Nu mă gândesc la un record, ci să pot să fiu cât mai rapid, să îmi îmbunătăţesc timpii pe probele pe care deja le cunosc. Raliul Iaşului e unul unde am trăit şi agonia, şi extazul, aşa că orice aş putea spune acum despre cursă se poate schimba în timpul ei. Tot ce ştiu e că sunt pregătit şi gata de start”, a spus campionul absolut en-titre.

Deţinător absolut al prezenţei pe podiumurile generale de la Raliului Iaşului, cu 8 clasări în Top 3, inclusiv două victorii (2007 şi 2017), Dan Gîrtofan (Skoda Fabia Rally2) se află la al doilea start din 2022 după evoluţia excelentă de la Raliul Bucovinei. Atunci, pilotul braşovean a bifat podiumul cu numărul 100 din carieră.

Cu 16 participări aici, record de prezenţă pe care îl împarte cu Dan Gîrtofan, Bogdan Marişca se va afla pentru a treia oară la startul unei etape din acest an, precedenta apariţie fiind la Sibiu, unde a încheiat al doilea. Şi de această dată, Marişca a optat pentru modelul Škoda Fabia Rally2 evo. De altfel, Marişca este câştigătorul ediţiei din 2020, când a obţinut victoria chiar datorită abandonului înregistrat de colegul său de la Napoca Rally Academy, Simone Tempestini.

Adrian Teslovan (Ford Fiesta R5), Bogdan Cuzma (Skoda Fabia Rally2), Cristian Dolofan (Citroen C3 Rally2), Eugen Caragui (Peugeot 208 R5) şi Mihai Manole (Skoda Fabia Rally2) sunt şi ei pe lista piloţilor care vor concura cu modele de top în acest weekend. O noutate va fi prezenţa turcului Ali Turkkan (Ford Fiesta R5), pilot clasat pe 3 în clasamentul din campionatul naţional al ţării sale natale.

Pe podiumul open la ediţia din 2020 cu un model R2, fraţii Norbert şi Francesca Maior (Peugeot 208 R2) vor concura pentru prima poziţie la 2 Roţi Motrice, acolo unde lider al clasamentului este Vlad Cosma, de asemenea prezent la start cu un model asemănător.

Afla mai multe despre: tempestiniraliuri 

viewscnt
Articole similare