Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că sportivii de performanţă vor putea să înceapă cantonamentele din 15 mai.
Când se poate relua Liga 1
Ediţia 2019/2020 a Ligii I a fost întreruptă din cauza pandemiei de coronavirus, la fel ca multe alte competiţii din întreaga lume. Cum fotbaliştii au nevoie de măcar o lună de pregătire, Liga 1 s-ar putea relua astfel pe 15 iunie. De altfel, într-un interviu acordat recent pentru Telekom Sport, patronul echipei FCSB, Gigi Becali, a fost de părere că dacă starea de urgenţă se ridică la 15 mai, campionatul se va putea relua o lună mai târziu.
”Dacă se ridică starea pe 15 (n.r. mai), pe 16 încep antrenamentele la fiecare echipă. (Şi când preconizaţi că vor începe meciurile?) Eu zic că pe 15 iunie, pentru că trebuie o lună de antrenament. Şi pe 15 iunie se va relua. Noi o să îl terminăm, nu ştiu dacă toate (n.r. - meciurile), dar o să jucăm fotbal”, declara, nu demult, patronul echipei FCSB, Gigi Becali, pentru Telekom Sport.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Fotbalul din România este întrerupt din 12 martie. Opt etape mai sunt de disputat din play-off-ul Ligii 1, în timp ce în play-out mai trebuie să se joace 12 partide.
Preşedintele Iohannis: Sportivii de performanţă vor putea să înceapă cantonamentele din 15 mai
"Sportivii de performanţă vor putea, în condiţii foarte speciale, care vor fi detaliate de specialişti, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Atenţie, sportivii de performanţă! Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori. Atenţie, ca să nu fim greşit înţeleşi! Cantonamentele, dar numai în condiţii speciale, pentru profesionişti", a declarat şeful statului, după o întrevedere cu membri ai guvernului pe tema relaxării din 15 mai a resticiţiilor impuse după izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Duminică, Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că se pregăteşte un cadru legislativ pentru reluarea competiţiilor şi că doar în momentul în care va exista siguranţa că totul este sub control vor începe competiţiile.
"Cu siguranţă, practicarea sportului este foarte benefică pentru societate. La nivel psihic, fizic, la nivel de educaţie te poate ajuta, dar, din păcate, suntem nevoiţi acum să practicăm activităţile fizice acasă. Pregătim cadrul legislativ, nu trebuie să dăm cu piciorul la ce am reuşit până acum. România se află în nişte limite rezonabile, dacă facem o comparaţie cu alte ţări. Trebuie să avem un cadru clar prin care să stabilim cum se va face reluarea sportului. Cu toţii suntem nerăbdători, ne gândim la momentul în care se va putea relua sportul. E important de precizat că sporturile în aer liber vor avea întâietate, în contextul actual nu toate sporturile prezintă acelaşi grad de risc. Fotbalul are un grad de risc ridicat. Sporturile care se pot practica individual sau cele în aer liber au cel mai mic grad de risc", a spus Stroe.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
El a menţionat că ridicarea restricţiilor după expirarea stării de urgenţă nu trebuie înţeleasă ca o permisiune de reluare a tuturor activităţilor sau antrenamentelor. “Ridicarea restricţiilor se va face treptat şi cu mare precauţie. Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii în acest sens. Competiţiile vor începe doar în momentul în care ne vom asigura că ţinem totul sub control, că există un cadru de siguranţă maximă şi, în mod obligatoriu, când va exista o perioada de pregătire înainte reluării competiţiilor. Lucrăm la aceste scenarii, se întâmplă aceleaşi lucruri peste tot în lume, mai avem de aşteptat. Trebuie să fim cumpătaţi, trebuie să avem răbdare, că am văzut că avem şi câteva exemple negative", a explicat ministrul.
Afla mai multe despre: liga 1