You are here:

Cât de mult timp petrec românii pe internet şi care sunt principalele atracţii online

Cât de mult timp petrec românii pe internet şi care sunt principalele atracţii online

Diverse

Comentarii

Internetul a devenit un serviciu esenţial în viaţa de zi cu zi a unui număr impresionant de români. Accesul la mediul online este la îndemână şi tot mai ieftin, inclusiv prin WiFi public gratuit sau prin datele mobile oferite în cantităţi generoase în pachetele de servicii de telefonie mobilă.

Se ştie deja că peste 8 din 10 gospodării din România deţin o conexiune fixă de internet de mare viteză, iar fibra optică de ultimă generaţie, routerele foarte performante şi reţelele 5G/5G+ sunt deja aproape de a defini noile standarde.

Potrivit unui studiu realizat de compania ATLAS VPN, românii petrec în medie 423 de minute pe zi pe internet, adică 7 ore şi 3 minute. Media mondială este de 6 ore şi 36 de minute, deci sub valoarea consemnată în România. Datele pot fi considerate chiar alarmante, în condiţiile în care o astfel de intensitate a folosirii internetului atinge şi aspecte negative asupra sănătăţii oamenilor, fizic şi psihic, atrag atenţia specialiştii. 

Înţelegerea timpului petrecut pe internet - o chestiune de perspectivă

Totuşi, cel mai probabil au fost măsurate date complete, care includ activităţi care în trecut nu presupuneau accesul la internet, dar oricum erau bazate pe tehnologie asemănătoare. 

Cel mai bun exemplu este timpul petrecut vizionând filme şi seriale pe platformele de streaming video online. Aceste resurse de divertisment înlocuiesc în cele mai multe cazuri conţinutul clasic de televiziune. Mai mult decât atât, utilizând un Smart TV, se pot viziona astfel de resurse chiar la televizor, dar via internet.

Un alt exemplu este cel al jocurilor video. Generaţiile din anii `80, `90 şi chiar `2000 se rezumau la jocuri offline, pe console, PC-uri şi alte dispozitive. Acum, acest tip de conţinut multimedia a ajuns la un nivel mult mai complex, totul este interactiv, cu update-uri online şi posibilitatea de a juca alături sau contra altor utilizatori de oriunde din lume. 

Internetul schimbă desigur perspectiva în domeniul jocurilor video - alegi şi instalezi titlurile preferate online, fără a mai fi nevoie de suporturi precum DVD. Pe nişa de divertisment de tip cazino, distracţia de la terminalele de slots din sălile stradale a fost preluată pe platformele de casino online şi dusă la un alt nivel. Şi aici, complexitatea jocurilor a crescut, iar diversitatea este uimitoare.

Internetul este folositor pentru a economisi timp pe care utilizatorii l-ar petrece altfel în trafic, la cozi, în aşteptare. Ne putem referi aici la cumpărături, plăţi facturi, tranzacţii bancare, rezervări de servicii turistice şi multe altele. Informarea în sine este mai simplă online şi include şi partea de ştiri de televiziune. 

Timpul petrecut pe internet poate include şi ascultat muzică, conversaţii prin e-mail sau servicii de mesagerie, socializare pe diverse reţelele, verificat informaţii despre vreme, căutat reţete de gătit, trading cu acţiuni, mărfuri etc. 

Cum este situaţia în alte state

În SUA, timpul mediu petrecut zilnic pe internet este de 6 ore şi 59 de minute. În state europene dezvoltate, de asemenea se constată mai puţin timp petrecut online: în Austria, în medie cinci ore şi 22 de minute, iar în Germania, în medie cinci ore şi 12 minute. 

Danemarca înregistrează cea mai mică medie, de patru ore şi 58 de minute. Campionii mondiali la "stat" pe internet sunt sud-africanii, aceştia petrecând în medie nu mai puţin de nouă ore şi 38 de minute pe zi în faţa ecranelor conectate la mediul online. Situaţii asemănătoare se constată în Brazilia şi Filipine - 9 ore şi 32 de minute, respectiv 9 ore şi 14 minute.

Chiar dacă internetul oferă atât de multe perspective şi este atât de accesibil, este desigur o idee bună să fie folosit în mod echilibrat, fără a conduce la un stil de viaţă dominat de sedentarism.

Sursa foto canva.com

 

Afla mai multe despre: internetslotsjocurile video 

viewscnt
Articole similare