You are here:

Cele mai mari surprize din istoria Campionatului European de fotbal

Cele mai mari surprize din istoria Campionatului European de fotbal
Comentarii

Campionatul European de fotbal aduce la un loc cele mai bune echipe de pe continent, dar nu de puţine ori s-au întâmplat şi surprize. Cu siguranţă ne aducem aminte de succesul Danemarcei din 1992 ori de victoria incredibilă obţinută de Grecia în 2004. În istorie au fost o mulţime de surprize la Campionatul European. Unele echipe au depăşit orice aşteptare, în timp ce anumite favorite au dezamăgit crunt şi au părăsit competiţia încă din faza grupelor.

Cele mai mari surprize din istoria EURO

Victoria Danemarcei de la EURO 92

Danemarca nici măcar nu era calificată la EURO 92 şi a reuşit să câştige trofeul, reuşind una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului. Danezii au ajuns la Campionatul European pentru că Iugoslavia s-a retras cu două săptămâni înainte de startul competiţiei. Câteva săptămâni mai târziu, echipa reuşea să răstoarne toate calculele caselor de pariuri sportive, reuşind să câştige trofeul continental. A intrat în folclorul popular vorba că Danemarca a câştigat venind ... de pe plajă. În marea finală, danezii au întâlnit Germania şi s-au impus cu 2-0, prin golurile marcate de John Jensen şi Kim Vilfort. "Nu aveam cum să eşuăm pentru că nu aveam aşteptări", a spus Vilfort după acest meci.

Victoria Greciei de la EURO 2004

O altă campioană surprinzătoare în istoria Campionatului European este Grecia, la ediţia din 2004, organizată de Portugalia. Naţionala Greciei, condusă de Otto Rehhagel, s-a remarcat printr-un pragmatism ieşit din comun. Organizarea tactică a fost ireproşabilă, iar Grecia a ajuns cu succes la limită în marea finală de la Lisabona. Aici avea să întâlnească tocmai formaţia gazdă, Portugalia. Diferenţa a fost făcută de o lovitură de cap trimisă de Angelos Charisteas, care a devenit astfel erou naţional. "Adversarul a fost mai bun din punct de vedere tehnic, dar am profitat de şansele noastre. Grecia a scris istorie", a spus imediat după meci selecţionerul Otto Rehhagel.
Victoria Suediei cu Anglia de la EURO 92

Thomas Brolin a devenit erou naţional în Suedia după ce a marcat golul prin care a trimis Anglia acasă la EURO 92. Suedia a câştigat meciul din faza grupelor cu 2-1, iar Anglia a fost eliminată. Englezii au trecut în avantaj după doar 4 minute, însă suedezii au egalat prin Jan Eriksson. Apoi, în minutul 82, Thomas Brolin a marcat golul victoriei. "Golul este difuzat mereu în Suedia şi oriunde merg sunt întrebat cum l-am reuşit", îşi aminteşte Thomas Brolin.

Remiza Letoniei cu Germania de la EURO 2004

Letonia este una dintre cele mai mici echipe ajunse vreodată la Campionatul European. Şi-a făcut debutul la EURO 2004 cu un eşec în faţa Cehiei, scor 1-2, iar apoi îi aştepta un meci care, cel puţin pe hârtie, era infernal mai dificil, contra Germaniei. Chiar şi aşa, letonii au scos un 0-0 contra Germaniei, un şoc uriaş la acel moment. Ba chiar puteau obţine victoria în faza grupelor, însă Maris Verpakovskis a ratat o ocazie uriaşă. "Este un rezultat istoric! Am dovedit puterea spiritului nostru de echipă", a spus selecţionerul Aleksandrs Stakovs la finalul acelui meci.

Eşecul Angliei cu Islanda de la EURO 2016

Islanda a avut un parcurs remarcabil la EURO 2016, venit parcă de nicăieri. În optimile de finală, nordicii porneau cu şansa a doua în confruntarea cu Anglia. Iar startul meciului a confirmat statutul de favorită, deoarece Wayne Rooney a deschis scorul. Totuşi, aproape instantaneu Ragnar Sigurdsson a adus egalarea. În cele din urmă, Islanda s-a impus cu 2-1 şi a obţinut calificarea în sferturile de finală. Un rezultat istoric pentru islandezi, un şoc imens pentru englezi.

Victoria Cehiei cu Olanda de la EURO 2020

Cehia a fost una dintre surprizele de la EURO 2020, iar în optimile de finală a întâlnit Olanda. S-a impus cu 2-0 deşi pornea de departe cu şansa a doua. Avându-l în atac pe Patrik Schick, care a terminat turneul ca golgheter, alături de Cristiano Ronaldo, Cehia nu le-a dat nicio şansă olandezilor. În cele din urmă, parcursul cehilor s-a oprit în sferturile de finală, unde au fost învinşi de Danemarca.

Articol sustinut de 888sport.ro

Sursa foto canva.com

Afla mai multe despre: euro 2024 

viewscnt
Articole similare