You are here:

Cele mai populare cântece ale fanilor englezi pentru echipele preferate. Povestea lor unică din fotbal, dezvăluită într-un fel aromat | VIDEO SPECIAL

Cele mai populare cântece ale fanilor englezi pentru echipele preferate. Povestea lor unică din fotbal, dezvăluită într-un fel aromat | VIDEO SPECIAL

Premier League

Comentarii

Fiecare meci din Anglia are o aromă cu totul specială. Englezii poft fi caracterizaţi în multe feluri, că ar fi conservatori şi că respectă tradiţii de sute de ani, dar nu le poţi lua pasiunea pentru fotbal, pe care îl iubesc la infinit şi le este un mod de viaţă.

Ca în fiecare final de an, fotbalul este şi el în vacanţă, dar nu peste tot. Anglia este unul dintre locurile unde sportul-rege merge mai departe în acelaşi mod, poate chiar şi mai intens decât de obicei. În a doua zi de Crăciun este programat tradiţionalul Boxing Day, iar anul calendaristic se încheie cu clasica etapă de Revelion.

Nici sfârşitul lui 2024 nu face excepţie. Sărbătorile de iarnă aduc în atenţie muzica, familia şi voia bună, iar la englezi acestea se îmbină de minune cu fotbalul şi rezultă o tradiţie veche de când există sportul ăsta care i-a ales pe ei ca inventatori, dar nicicând învechită.

Fotbalul în Anglia este o religie! Sună a clişeu, dar englezilor nu le pasă. Ei sunt cu tradiţiile lor şi nu se abat de la ele. De ce? Pentru că toată atmosfera care se creează în jurul unui meci din Albion este unică. 

Fanii îşi susţin live favoritele prin cântece specifice, scandări, peluzele şi tribunele au şi ele propriul duel şi transmit acea energie şi actorilor din teren. Ei o primesc şi simt că sunt împinşi de la spate spre victorie. Sau măcar spre un joc cât mai satisfăcător pentru susţinătorii lor.

Dar nu e doar ce se întâmplă în interiorul arenelor de zeci de mii de locuri. În afara lor, sunt nenumărate străzi unde dialogul peluzelor începe cu mult timp înainte şi se continuă după meci în puburi şi terase din împrejurimi. O adevărată nebunie! Aşa se creează legătura magică dintre suporterii englezi şi echipele lor favorite.

Cântecele şi scandările sunt parte integrantă a experienţei meciurilor de fotbal şi o legătură fascinantă şi de durată între jocul modern şi epocile trecute. Englezii ştiu să-şi păstreze intacte obiceiurile străvechi, dar să fie şi creativi atunci când au de-a face cu elementele de noutate din prezent. 

Iar cântecele galeriilor sunt locul lor de joacă. Aşa îşi exprimă ei afecţiunea şi ataşamentul faţă de echipele lor favorite. Nici rivalele nu sunt neglijate. Au fanii englezi texte de tot felul pregătite pentru toţi. În continuare, trecem în revistă o listă cu 10 dintre cele mai frumoase cântece ale suporterilor englezi. Şi un bonus.

Liverpool (You'll Never Walk Alone) 

Prezenta listă trebuia să înceapă cu cel mai cunoscut imn din fotbalul mondial. Ce altceva mai poate fi de adăugat? Fanii lui Liverpool ştiu totul despre el, e cântecul lor sacru. Toată lumea se opreşte şi face linişte înaintea meciurilor pentru a putea auzi cum răsună această melodie din sufletul tuturor ”cormoranilor”.

Pentru cei ai celorlalte echipe, poate faptul că prima versiune a acestui cântec datează încă din 1945 şi vine de la americani. A fost scrisă de Oscar Hammerstein II şi compusă de Richard Rodgers pentru spectacolul muzical ”Carousel” şi interpretată de un anume Frank Sinatra.

De atunci, a fost reinterpretată de mulţi artişti, printre care Elvis Presley, Barbra Streisand şi Lana Del Rey, în multe feluri, dar versiunea care a avut cel mai mare succes în Marea Britanie este cea din 1963 şi i-a aparţinut grupului muzical ”Gerry and the Pacemakers”, originar chiar din Liverpool.

La scurt timp, acest cântec a fost adoptat şi de către clubul Liverpool FC. Legendarul Bill Shankly l-a impus ca imn. Şi a făcut-o într-un stil aparte. Marele manager scoţian l-a anunţat personal pe autorul coverului, Gerry Marsden, de alegere. I-a zis aşa: ”Gerry, băiete, ţi-am dat o echipă de fotbal şi tu ne-ai dat un cântec”. 

Iar restul e istorie. Un imn cum nu mai e altul şi care a fost preluat şi de alte cluburi precum Borussia Dortmund şi Celtic. E de referinţă momentul în care galeriile lui Liverpool şi BVB s-au unit şi au cântat în cor acest imn cu ocazia sfertului de finală din Europa League din 2016. Klopp a fost elementul comun. Piele de găină!

Sau când ”You'll Never Walk Alone” e cântat de 95.000 de ”cormorani”, aşa cum s-a întâmplat la un meci amical al lui Liverpool în Australia în 2013.

Pentru Liverpool, ”You'll Never Walk Alone” înseamnă totul! Iar fără Liverpool, ”You'll Never Walk Alone” ar fi ceva monoton.

Manchester United (Glory Glory Man United) 

”Diavolii” răspund cu al lor ”Glory Glory Man United”. Versiunea originală a acestui cântec vine tot de la americani. ”Imnul de luptă al republicii”, compus de scriitoarea Julia Ward Howe, a fost foarte popular în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

Ulterior, cântecul a trecut prin mai multe variante şi a fost însuşit de fanii lui Manchester United în anii '60, iar în 1983, înainte de finala FA Cup câştigată contra lui Brighton, a fost înregistrată şi oficial de către club. Imnul a mai suferit mici modificări de-a lungul timpului pentru a reflecta unele schimbări majore ale clubului sau a stilului de joc al echipei.

Dar după retragerea lui Sir Alex, prezentul a devenit apăsător, mai ales când istoria clubului de pe Old Trafford este atât de darnică şi bogată. Manchester United termină anul 2024, respectiv turul sezonului în Premier League, pe locul 14!

Manchester City (Blue Moon)

Imnul ”cetăţenilor” duce mai departe tradiţia de origine americană. Balada a fost creată de Richard Rodgers (acelaşi de la Liverpool) şi Lorenz Hart, în 1934, tot pentru un teatru muzical, la fel ca ”You'll Never Walk Alone” şi a fost foarte populară în acei ani. 

Iar când Manchester City lua în 1937 primul ei titlu de campioană a Angliei, a preluat această melodie ”Blue Moon” şi a transformat-o în imnul care e şi astăzi al echipei albastre din Manchester.

Astfel se explică şi de ce pe tabela de marcaj de pe Etihad apare o lună albastră peste fundal, iar scorul la meciuri este scris deasupra.

Arsenal (North London Forever)

”Tunarii” au preluat şi ei o melodie de origine americană şi au adaptat-o clubului lor. ”You are my sunshine” a lui Johnny Cash a devenit ”You are my Arsenal, my only Arsenal”, o pură şi plină de candoare declaraţie de dragoste a fanilor pentru favoriţii lor din nordul Londrei.

Dar vicecampioana Angliei din ultimele două sezoane a găsit şi o variantă mai modernă. Trupa lui Arteta este însoţită la meciurile de pe Emirates de ”North London Forever” cântată a cappella de cei 60.000 de fani ”tunari”. Melodia a fost lansată în 2022 de solistul englez Louis Dunford şi a devenit un cult pentru Arsenalul post-Wenger.

Un Arsenal care caută primul triumf în Anglia din 2004 încoace, dar şi, în premiera clubului, gloria europeană supremă.

Tottenham (Oh when the Spurs go marching in)

Nordul Londrei nu ar fi fost la fel dacă nu era şi Tottenham acolo. Dar şi al lor icon ”When the Spurs go marching in”. Originea melodiei provine tot din Statele Unite, fiind o cântare de natură religioasă în secolul al 19-lea, dar a fost însuşită de Spurs în anii '60.

Acest imn a fost cântat pentru prima dată de fanii lui Tottenham cu ocazia dublei campionat - FA Cup din sezonul 1960-1961. La 20 de ani distanţă, înaintea finalei FA Cup din 1981 (câştigată cu 3-2 în faţa lui Man City), jucătorii lui Hotspur au înregistrat şi ei alături de grupul muzical Chas & Dave o variantă a piesei: ”To watch the Spurs go marching on”.

Iar acum, cu un stadion nou şi ultramodern, care beneficiază de o acustică specială, ”Oh when the Spurs go marching in” răsună într-un mod deosebit din plămânii şi inimile fanilor Spurs. Şi poate fi auzit chiar şi în România, unde Tottenham a devenit o echipă foarte populară. Nu o mai avea ea trofee din 2008, dar îl are pe ”dragonul” Drăguşin.

Chelsea (Carefree, wherever you may be)

Imnul albaştrilor din Londra este unul care îndeamnă la relaxare, după cum o arată şi mesajul său: ”Fii fără grijă oriunde ai fi!”. Şi este cântat de fiecare dată cu pasiune pentru fotbal şi echipă de fanii lui Chelsea.

Cum să nu fii aşa când clubul pe care îl susţii de-o viaţă este singurul din Londra care are trofeul UCL în vitrină. Şi nu doar unul. Mulţi bani investiţi în ultimele două decenii, dar şi rezultate pe măsură. Au de ce să fie mândrii suporterii ”aristocraţilor”.

West Ham (I'm Forever Blowing Bubbles)

Imnul cult al ”ciocănarilor”, popularizat la nivel global de filmul ”Green Street Hooligans”, este preluat din folclorul englez de la începutul anilor 1900, iar versurile au fost adaptate de fanii echipei în anii '30, în timpul erei managerului Charlie Paynter.

De atunci, înaintea fiecărui meci, ”I'm Forever Blowing Bubbles” este cântat în mod neîncetat de fanaticii fani ai lui West Ham, fie că a fost vorba de peluzele vechiului Boleyn Ground, cât şi cele de pe actualul London Stadium.

Dar şi la Praga. Acolo unde, în 2023, ”ciocănarii” câştigau Conference League, primul lor trofeu european din istoria clubului.

Crystal Palace (When I Was A Young Boy)

”Vulturii” au şi ei farmecul lor printre echipele din Premier League. Atmosfera de pe Selhurst Park este de fiecare dată incredibilă, dar fanii lui Crystal Palace au grijă să o facă la fel şi la toate meciurile din deplasare. De aceea sunt recunoscuţi drept cei mai gălăgioşi din Premier League. 

Versurile imnului lor vorbesc de la sine: ”When I was a young boy / My father said to me / Listen here my son / You're CPFC / Here we are / You know us by the noise / Pride of South London / The famous Palace boys”.

Leeds (Marching On Together)

Dar ce ar fi fost fotbalul englez dacă nu ar fi existat şi farmecul aparte al diviziilor inferioare? Acolo unde apartenenţa la comunitatea locală şi ataşamentul faţă de echipa locului sunt divinizate. 

Odinioară o echipă etalon a Angliei, Leeds United este în liga a doua acum, dar fanii sunt în continuare trup şi suflet pentru clubul cu trei titluri de campioană în palmares. Ultimul, în 1992, chiar înainte să apară fascinantul Premier League.

Dar perioada de glorie ai ”păunilor” au fost anii '60 şi '70 ai secolului trecut. Atunci a apărut şi faimosul lor imn, "Marching On Together", compus de Les Reed şi Barry Mason (englezi get-beget), cu ocazia victoriei din finala FA Cup din 1972 (1-0 cu Arsenal).

Stoke City (Delilah)

Tot din Championship vine şi Stoke City, foarte populară şi în afara Angliei datorită atmosferei sale speciale de pe Britannia Stadium, întreţinută la fiecare meci de celebra melodie ”Delilah” din 1968 a galezului Tom Jones.

Popularitatea ”olarilor” este dat şi de stilul lor de joc rudimentar, dar clasic britanic prestat în cei 10 ani în care au stat în Premier League (2008-2018). Dar şi pentru faptul că, înfiinţat în 1863, este al doilea cel mai vechi club de fotbal din lume.

  • Bonus 1: Leicester (Jamie Vardy is having a party)

În 2016, Leicester a produs cea mai mare surpriză din istoria Premier League, iar Jamie Vardy a fost protagonistul ei. Evident că a devenit cel mai important jucător din istoria clubului. Atât de important încât fanii vor să-i facă statuie în faţa stadionului King Power.

Dar cum englezii dau din casă de creativitate şi cu umorul lor unic au versuri pentru toată lumea, imnul dedicat special lui Jamie Vardy a devenit un adevărat hit. Poate unul dintre rarele cazuri în care un jucător a ajuns mai celebru decât clubul său.

  • Bonus 2: Ipswich Town (We've got super Kieran McKenna)

Tot un personaj celebru şi carismatic are şi Ipswich Town, o altă nou-promovată din acest sezon în Premier League. Pe Ed Sheeran. Fan al ”tractoriştilor”, el a devenit şi acţionar al clubului.

Însă faimosul artist a lăsat lumina reflectoarelor pentru eroii promovării echipei, în frunte cu Kieran McKenna, antrenorul care a luat-o pe Ipswich din liga a treia şi a dus-o în elita fotbalului englez.

Ed Sheeran s-a ocupat doar de fondul sonor al petrecerii promovării în Premier League. Fiecare club, fiecare echipă din Anglia cu povestea sa specială.

Merită menţionate şi alte cluburi din Premier League importante în fotbalul englez şi populare în afara Regatului Unit: Aston Villa, Nottingham Forest, Newcastle, Fulham, Everton şi Wolverhampton. 

Ca o concluzie, în timp ce jocul continuă să se dezvolte şi să avanseze, cântecele şi scandările fotbalistice ale suporterilor nu arată semne de dispariţie şi rămân un element popular al experienţei zilei de meci pentru fani. Mai ales în Anglia, unde fotbalul, tradiţia şi muzica se armonizează pentru cea mai frumoasă poveste a sportului-rege!

Afla mai multe despre: specialpremier leagueimnarsenalmanchester unitedmanchester cityliverpoolchelseatottenhamwest hamcrystal palaceleedsstoke cityleicesterjamie vardyipswiched sheerancantecangliafani englezi 

viewscnt
Articole similare