Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Cifre record în perioada de transferuri din vară. Ce sumă ameţitoare au cheltuit cluburile din Europa pentru cumpărarea jucătorilor

Cifre record în perioada de transferuri din vară. Ce sumă ameţitoare au cheltuit cluburile din Europa pentru cumpărarea jucătorilor
Comentarii

Cluburile europene de fotbal au cheltuit în total suma record de 7,2 miliarde de euro cu transferurile din mercato de vară, cu 3% mai mare decât recordul anterior din 2019 şi cu 24% mai mult decât cea din vara trecută.

În ceea ce priveşte piaţa transferurilor, UEFA raportează că pentru al doilea an consecutiv, cluburile engleze au dominat mercato, iar cluburile din Arabia Saudită au apărut ca a doua sursă de investiţii.

Investiţiile în jucători din vară au crescut cu 88% faţă de anul 2021, afectat de pandemia de coronavirus, când cluburile au raportat diminuarea cifrei de afaceri cu 7 miliarde de euro.

Cluburile care formează şi dezvoltă talente au primit taxe de transfer record de 7,9 miliarde de euro, depăşind cu 15% nivelul maxim anterior din 2019 şi cu 39% câştigurile din vara trecută. Deşi impactul auditat va fi confirmat în următorul raport privind perspectivele financiare, UEFA estimează că în anii 2023 şi 2024 aceste cluburi vor avea profituri de transfer între 5,5 şi 6 miliarde de euro.

În această vară, mai mult de jumătate din suma totală din transferuri a fost investită în jucători de până la 23 de ani.

Pentru al doilea an consecutiv, cluburile engleze au dominat mercato cu 30% din totalul transferurilor, 35% din cheltuieli şi 25% din venituri şi au participat la cumpărarea şi/sau vânzarea a 44% din valoarea operaţiunilor.

Cluburile din Premier League au plătit în medie 18,7 milioane de euro pe jucător, de cinci ori mai mult decât în Serie A şi de şase ori mai mult decât în La Liga.

Cheltuielile cluburilor din Arabia Saudită, din afara UEFA, au ajuns la un record de 12% din activitatea mondială, cu posibilitatea ca aceste cifre să crească şi mai mult pe măsură ce ferestrele de transferuri se închid. Fluxurile de transfer din Anglia către Arabia Saudită s-au ridicat la peste 300 de milioane de euro.

Între cluburile din cele mai mari cinci ligi europene, La Liga deţine recordul de jucători utilizaţi, cu o medie de 30,8, cu 2,3 mai mult decât cluburile din Premier League. Echipele care au rulat cei mai puţin jucători sunt Manchester City şi Lazio, câte 24, iar la polul opus se află Sampdoria, cu 40.

Antrenorii spanioli şi italieni sunt cei mai căutaţi, 49 dintre ei lucrând în străinătate, în alte cluburi europene de prima divizie sau ca selecţioneri.

66% dintre cluburile de top din Europa şi-au schimbat antrenorul cel puţin o dată sezonul trecut. Cele 735 de modificări care au fost făcute au depăşit media de 671 de concedieri în zece ani în primele 54 de divizii europene. Abia în 2020/21 au fost mai multe schimbări, când sezonul a fost prelungit din cauza pandemiei.

Afla mai multe despre: kane 

viewscnt
Articole similare