Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

CIO a primit solicitarea de a exclude Iranul de la Jocurile Olimpice

CIO a primit solicitarea de a exclude Iranul de la Jocurile Olimpice

Alte sporturi

Comentarii

Mai multe personalităţi de origine iraniană au cerut preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să suspende Republica Islamică Iran de la Jocurile Olimpice din 2024, de la Paris.

Motivul este acela că în Iran le este interzis femeilor să practice anumite sporturi. Anunţul a fost făcut miercuri dimineaţă, într-o conferinţă de presă, susţinută de Mahyar Monshipour, fostul boxer francez de origine iraniană. Monshipour a iniţiat, alături de Frederic Thiriez – avocat şi fost preşedinte al Ligii Profesioniste Franceze de fotbal, şi de Shirin Ebadi – activist politic şi câştigătoare a Premiului Nobel pentru Pace în anul 2003, o acţiune prin care doresc să obţină excluderea Iranului de la Jocurile Olimpice:  „Cu mai puţin de un an înainte de Jocurile de la Paris, am atras atenţia CIO asupra situaţiei femeilor din Iran.

Acestea sunt împiedicate să meargă pe stadion şi nu pot practica anumite sporturi: înot, gimnastică, judo, box şi lupte. Din cauza încălcării principiilor olimpismului, solicităm suspendarea Comitetului Olimpic al Iranului. Sau, cel puţin, excluderea sa în aceste cinci sporturi”, a declarat Frederic Thiriez în conferinţa de presă, amintind că în Carta olimpică se afirmă că „practicarea sportului este un drept al omului” şi că nu trebuie să existe „discriminare de orice fel, în special din cauza rasei, culorii, sexului, orientării sexuale, limbii, religiei, politicii sau alte opinii, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut”.

Activista feministă Annie Sugier compară situaţia femeilor iraniene cu cea a persoanelor de culoare din Africa de Sud sub apartheid: „ Este exact acelaşi caz. La fel ca Africa de Sud, care a fost exclusă de la Jocurile Olimpice timp de douăzeci de ani, Iranul trebuie să fie şi el exclus. În caz contrar, CIO va fi complice. În 1973, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o convenţie prin care apartheidul este o crimă, iar orice ţară care avea legături cu acesta era complice. Astfel, pentru că a jucat împotriva Africii de Sud la rugby, Noua Zeelandă fusese exclusă de la un anumit număr de competiţii sportive. Astăzi, cerem ONU să extindă această convenţie la un alt tip de apartheid, bazat pe sex şi nu pe culoare”.

Frederic Thiriez este convins că forul olimpic internaţional nu va ceda şi intenţionează ca, în acest caz, să sesizeze Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Afla mai multe despre: jocioiranrepublica 

viewscnt
Articole similare