Sâmbătă, în direct la Telekom Sport, începe CM de Handbal 2019, competiţie la care naţionala României deţine recordul de prezenţe. Telekom Sport îţi propune o scurtă prezentare a adversarelor pe care naţionala noastră le va întâlni în grupele preliminare.
Prezentarea adversarelor României la CM de Handbal 2019:
Muntenegru
Deşi Muntenegru nu s-a bucurat în ultima perioadă de cele mai bune performanţe, este ochipă ce nu poate fi subestimată. Mai multe dintre jucătoarele care au câştigat Euro 2012, dar şi argintul de la Jocurile Olimpice din acelaşi an, sunt în actualul lot. Jovanka Radicevic şi Majda Mehmedovic, ambele plecate în această vară de la CSM Bucureşti înapoi la Buducnost, dar şi Katarina Bulatovic sau Milena Knezevic se regăsesc în această formaţie.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
Itana Grbic, chiar de la vicecampioana României sau Djurdjina Jaukovic sunt handbalistele care aduc un suflu nou, alături un sfaff tehnic compus din Per Johansson, principal, precum şi Adi Vasile, actualul antrenor principal al echipei CSM Bucureşti. Cei doi au condus naţionala şi la Campionatul European din 2018 şi au fost aproape să ducă Muntenegru în semifinale.
Absenţa de ultim moment a echipei este Ivona Pavicevic, afectată şi ea de scandalul de la Corona Braşov.
România va întâlni Muntenegru pe 4 decembrie, în direct pe Telekom Sport.
Ungaria
După ce a terminat de nouă ori pe podiumul Campionatelor Mondiale din 1957 până în 2005, nivelul Ungariei a scăzut vertiginos în ultima decadă şi jumătate. Singura distincţie în toată această perioadă a fost un bronz la Europeanul din 2012. Fără prezenţe la Jocurile Olimpice din 2012 şi 2016, Ungaria pare să fie din nou gata să producă handbal de elită.
Kim Rasmussen a fost adus în 2016 şi atunci a fost dat semnalul reconstrucţiei, după ce antrenorul danez câştigase Liga Campionionilor cu CSM Bucureşti, dar condusese şi naţionala Poloniei spre două locuri patru la Mondialele din 2013 şi 2015. În ultimul an şi jumătate, Ungaria a devenit campioană mondială la junioare şi a ocupat locul întâi la Europenele de sub 19 şi sub 17 ani. Viitorul echipei de senioare este asigurat cu jucătoare ca Noemi Hafra sau Katrin Klujber (Ferencvaros). La utimul European, Ungaria a învins România, chiar dacă a terminat abia pe şapte, destul de mult în spatele tricolorelor.
România – Ungaria va fi ultimul meci din grupa preliminară C, pe 6 decembrie, în direct pe Telekom Sport.
Kazakhstan
Kazakhstan revine la Mondiale după absenţa din urmă cu doi ani. Este a treia prezenţă în acest deceniu şi a cincea în total. Dublă campioană a Asiei în anii 2000, Kazakhstan a scăzut în performanţă pe continentul ei în acest deceniu, însa mondialele au motivat-o suficient pentru a trăi o nouă experienţă şi, poate, o clasare istorică. La precedentele participări, niciodată nu s-a clasat mai bine de locul 18.
Faţă de celelalte reprezentative din grupă, Kazakhstan are un atuu pe care s-ar putea baza măcar la începutul competiţiei: în urmă cu exact un an, la Campionatele Asiei desfăşurate tot la Kumamoto, kazahele obţineau dreptul de participare la Campionatul Mondial.
Toate fetele evoluează în campionatul intern şi, pentru ele, meciurile cu România şi cu Spania nu mai sunt o noutate după confruntările din 2015, aşa că nu vor avea ce pierde şi vor juca fără complexe. Cea mai bună handbalistă este Marina Pikalova, care în urmă cu doar câteva luni a fost numită de federaţie în funcţia de selecţioner pentru această competiţie, însă aceeaşi federaţie a schimbat-o săptămânile trecute cu Berik Beknazarov.
Senegal
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
10 decembrie 2018: istorie pentru Senegal! Echipa de handbal feminin a ţării s-a calificat în premieră la Mondiale. Şi, surpriză! Senegalul găzduieşte în martie, anul viitor, unul dintre cele trei turnee de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Selecţioner este nimeni altul decât Fred Bougeant, fost antrenor la Fleury şi Rostov Don, iar multe dintre fete joacă în Franţa. De altfel, Hatadou Sako a fost declarată cel mai bun portar al campionatul francez, în sezonul anterior.
Senegal este marea enigmă a acestui turneu şi joacă împotriva noastra chiar pe 1 Decembrie.
Spania
Bronz la Mondialul din 2011, bronz la Jocurile Olimpice din 2012 şi finală europeană în 2014. Ce echipă! Toată lumea afirmă că Spania joacă un altfel de handbal. Şi, totuşi, ibericele nu mai sunt ce-au fost. La ultimele două Mondiale şi două Europene au dezamăgit: locurile 11 şi 12. Cum va fi acum? Spania a primit o lovitură grea. Maşina de goluri, Carmen Martin, extrema de la CSM şi cetăţean de onoare al Bucureştiului, nu a fost recuperată şi selecţionerul a înlocuit-o. Primul meci cu România va fi o luptă dură. Alte patru fete evoluează în Liga Naţională şi deja partida are o miză imensă. Spania aduce trei handbaliste şi din Franţa, dar ”creierul” joaca în Ungaria, la Siofok, şi se numeşte Nerea Pena.
Programul României la Campionatul Mondial de Handbal 2019 - Japonia 2019
România - Spania, 30 noiembrie, live pe Telekom Sport, de la 11:00 (ora României)
România - Senegal, 1 decembrie, live pe Telekom Sport, de la 11:00
România - Kazakhstan, 3 decembrie, live pe Telekom Sport, de la 12:00
România - Muntenegru, 4 decembrie, live pe Telekom Sport, de la 08:00
România - Ungaria, 6 decembrie, live pe Telekom Sport, de la 12:00
Afla mai multe despre: campionaatul mondial de handbal