Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Comunicat | Cupa Naţională IDPA România 2021 are loc între 9 şi 10 octombrie 2021. Evenimentul se desfăşoară la Poligonul Joiţa

Comunicat | Cupa Naţională IDPA România 2021 are loc între 9 şi 10 octombrie 2021. Evenimentul se desfăşoară la Poligonul Joiţa

Media

Comentarii

Cupa Naţională IDPA România 2021 va avea loc între 9 şi 10 octombrie la Poligonul Joiţa

În 1996, ca răspuns la dorinţele pasionaţilor de tir, dar şi dornici să utilizeze echipamente practice sau muniţie de serviciu, participând la scenarii simulate de autoapărare în lumea reală, a fost infiinţată International Defensive Pistol Association (IDPA).

Organizaţia are acum peste 25.000 de membri în SUA, inclusiv membri în 70 de ţări străine, printre care şi România, iar scopul principal este acela de a testa abilităţile unei persoane în condiţii reale şi de a oferi experienţe cu adevărat unice.

Cupa Naţională IDPA România 2021 va avea loc în perioada 9 – 10 octombrie 2021, la Poligon Joita - CTS Tunari & Tactical Life.

Concursul este organizat de IDPA România/In Sight Club, iar cei care coordonează acest eveniment sunt Mihai Budeş şi Eduard Franche, ambii cunoscuţi – în plan intern şi internaţional – pentru implicarea permanentă în dezvoltarea IDPA, organizarea de meciuri interne şi pregătirea de noi shooteri (”trăgători”) români.

Este vorba despre o concurs de nivel 2 IDPA, cu 8 stagii şi minim 144 de focuri, iar armele şi echipamentele trebuie să respecte reglementările IDPA. Calibrele minime şi maxime sunt 9mm / 45 auto.

De altfel, în România se fac eforturi pentru a afilia IDPA, în calitate de ramură sportivă, în cadrul Federaţiei Naţionale de Tir.

Cupa Naţională IDPA România 2021 se va desfăşura cu respectarea tuturor măsurilor de restricţie impuse de pandemia de coronavirus, fiind aşteptaţi în jur de 100 – 150 de trăgători din ţări precum Italia, Moldova, Turcia, Ucraina, Ungaria, Lituania, Spania si Polonia.

Primul meci demo din România a avut loc în 2011

În România, primul meci demo a avut loc pe data de 29 octombrie 2011, la care a participat un ofiţer de siguranţă, instructor din străinătate şi un număr limitat de
aproximativ 10 trăgători români.

Aceştia au devenit, mai târziu, ofiţeri de siguranţă. Iniţial, această disciplină a fost mai puţin cunoscută – din cauza lipsei armelor de foc, dar şi a restricţiilor impuse de legislaţia din România în ceea ce priveşte regimul armelor de foc.

Chiar dacă numărul participanţilor IDPA nu a fost foarte mare, în primii ani, numărul lor a crescut, totuşi, constant.

În 2013, România a participat la primul concurs internaţional, iar în 2014 avut şi prim echipă formată din 4 trăgători, participând în Campinatul Naţional al Italiei,
cel mai mare campionat din Europa. De altfel, Italia este ţara cu cel mai mare număr de shooteri (trăgători) IDPA. 

România - 109 membri în 2021

Experienţa dobândită a primii ani a avut un rol esenţial în dezvoltarea comunităţii IDPA din România.

Meciurile au început să fie organizate regulat, iar comunitatea are, în 2021, 109 membri, dintre care 25 de ofiţeri de siguranţă şi un Şef-Ofiţer acreditat la nivel internaţional.

Pe lângă aceşti membri legitimaţi, există numeroşi doritori care – tentaţi de o astfel de experienţă cu totul deosebită – doresc să cunoască acest sport şi participă la meciuri.

Trebuie menţionat că trăgătorii români participă, regulat, la meciuri internaţionale, iar ofiţerii de siguranţă se bucură de o apreciere unanimă şi, ţinând cont de pregătirea lor foarte bună, sunt solicitaţi, la rândul lor, pentru a participa la competiţiile IDPA internaţionale.

În ceea ce priveşte un ”portret” al shooterului IDPA din România, acesta se încadrează între 18 şi 65 de ani, vârsta media fiind de 35 de ani. Este vorba despre persoane cu un venit lunar situat la medie sau peste, ţinând cont de faptul că discutăm, încă, despre un sport care nu este finanţat.

Majoritatea sunt antreprenori privaţi, ingineri, medici, arhitecţi, militari şi poliţişti, doar numărul femeilor fiind încă mic, în momentul de faţă, dar se fac eforturi pentru a fi implicate cat mai multe.

Sunt respectate principiile fundamentale ale întrecerilor sportive

Siguranta este pusa mai presus de orice.
Pentru a menţine sportul în conformitate cu principiile sale fundamentale, modificările permise ale echipamentului de competiţie (inclusiv pistolul sau carabina) sunt reglementate cu atenţie în IDPA. 

Capacitatea muniţiei este limitată în comparaţie cu alte sporturi de tragere de acţiune, pentru a menţine nivelul de joc egal pentru toţi concurenţii.

Scorul, la fiecare meci, se bazează pe două criterii:

  • timpul necesar pentru a trage
  • timpul adăugat pentru penalizările acumulate. 

Se acordă sancţiuni în următoarele situaţii:

  • pentru slaba acuratete
  • pentru eşecul utilizării acoperirii
  • pentru nerespectarea instrucţiunilor unui ofiţer de siguranţă
  • pentru orice încălcare a regulilor IDPA
  • pentru comportament nesportiv

Se descalifică pentru cea mai mică abatere de la regulile de siguranţă.

Partener este Asociaţia Clubul de Tir Sportiv In Sight. Vor mai fi alături de noi la Cupa Naţională IDPA România 2021:  Glock Perfection / Isuzu România / AG Comexim /S.C. Arrow International SRL, CHG Medical International/ BTM Corporate Security /Multico /EGLO Romania/ ABD Computer

sursa foto: indyarms

Afla mai multe despre: tircupa naţională idpa 

viewscnt
Articole similare