You are here:

Continuă războiul cu FIFA. Sumele halucinante pe care le pot pierde UEFA şi cluburile din Europa dacă se aprobă proiectul Cupei Mondiale bienale

Continuă războiul cu FIFA. Sumele halucinante pe care le pot pierde UEFA şi cluburile din Europa dacă se aprobă proiectul Cupei Mondiale bienale
Comentarii

Propunerea FIFA de organizare din doi în doi ani a Cupei Mondiale şi modificarea formatului Cupei Mondiale a Cluburilor ar putea afecta campionatele europene şi UEFA cu circa opt miliarde de euro pe sezon.

Creşterile numărului de competiţii internaţionale şi ale numărului de meciuri internaţionale la nivel de club vor produce modificări majore în campionatele naţionale, inclusiv o reducere a numărului de echipe participante, o trecere de la meciurile din weekend la cele din timpul săptămânii şi o diminuare a numărului de meciuri interne, conform raportului realizat de firmele de consultanţă financiară KPMG şi Delta Partners. Toate acestea vor conduce la diminuarea veniturilor care ajung la cluburi.

În plus, interesul sponsorilor în fotbalul autohton se va diminua, ceea ce va avea ca efect tensiuni la nivelul jucătorilor, iar calitatea jocului va avea de suferit.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a anunţat în octombrie că forul mondial analizează propunerea unei Cupe Mondiale bienale, în locul tradiţionalei competiţii din patru în patru ani.

Arsene Wenger, directorul de dezvoltare al fotbalului la FIFA, a propus un nou calendar cu o reducere a numărului de ferestre internaţionale pentru preliminarii, cu una-două ferestre mai lungi, care să comprime procesul de calificare. El a sugerat ca Mondialul să se dispute în ani alternativi cu alte campionate continentale, precum EURO şi Copa America, solicitând şi perioade obligatorii de odihnă pentru evitarea suprasolicitării jucătorilor.

Aceste propuneri s-au lovit de o puternică opoziţie a UEFA.

Preşedintele forului continental, Aleksander Ceferin, susţine că organizarea din doi în doi ani va dilua valoarea Cupei Mondiale şi va afecta alte competiţii. Slovenul a ameninţat cu un boicot al Europei o Cupă Mondială la doi ani.

Raportul, care a luat în considerare şi ligile din SUA, Mexic, Japonia şi Africa de Sud, inclusiv cele in Top 5 european, consideră că noul calendar va aduce pierderi de miliarde în fiecare an.

Cel mai mult vor avea de suferit drepturile de televizare. Conform unui calcul, în cele mai importante 40 de ligi din lume şi competiţiile organizate de UEFA, inclusiv Liga Campionilor, pierderile se vor ridica la 5 miliarde euro pe sezon, adică mai mult de 30% din ce câştigă în prezent aceste ligi din drepturile TV.

Studiul estimează că ligile vor pierde peste un miliard de euro anual din drepturile de televizare din cauza reducerii numărului de meciuri, 1,75 miliarde din scurtarea calendarului şi alte 901 milioane de euro prin modificarea programului, meciurile din weekend fiind transferate la mijlocul săptămânii.

Totalul veniturilor din drepturile audiovizuale ale cluburilor vor scădea de la peste 14 miliarde de euro la circa 9 miliarde de euro, conform studiului.

În plus, drepturile comerciale ale cluburilor vor scădea cu 25% pe sezon, adică o pierdere de 2,16 miliarde de euro, în timp ce veniturile din ziua de meci se vor diminua tot cu 25%, cu 1,2 miliarde de euro anual.

Din sezonul 2024/2025, ligile europene vor fi forţate să-şi reducă numărul de cluburi la 18 şi să încheie sezonul la începutul lunii mai, conform planurilor FIFA.

Raportul va fi prezentat oficial săptămâna viitoare la întrunirea anuală a Forumului Ligilor Mondiale, prezidat de Enrique Bonilla, preşedintele ligii mexicane.

Cupa Mondială 2018 a generat venituri de 5,36 milioane dolari pentru FIFA, în timp ce veniturile generate de sezonul 2021/2022 al Ligii Campionilor, Europa League, Europa Conference League şi Supercupa Europei 2021 sunt estimate la 3,5 miliarde euro.

Afla mai multe despre: uefa 

viewscnt
Articole similare