Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

CRONICĂ DE CARTE | El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei

CRONICĂ DE CARTE | El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei

Special

Comentarii

Înainte să răsfoieşti cartea lui Bogdan Socol, ai fi tentat să crezi că El Superclasico este o carte despre unul dintre cele mai importante derby-uri din America Latină şi atât.

 Despre visul unui reporter de a asista la unul dintre cele mai frumoase meciuri de fotbal de pe planetă şi despre cum universul conspiră întru realizarea acestuia. Dar, lecturând pagină după pagină, cititorul este introdus într-o altă lume, într-o altă cultură, într-un univers care surprinde la tot pasul şi în care rivalităţile dintre cluburile de cartier din Buenos Aires şi derby-urile dintre acestea îl fac până şi pe Dumnezeu să pălească în importanţă, asta într-una din cele mai catolice ţări de pe planetă. Astfel că nu este de mirare că până şi Papa Francisc este suporterul înfocat al uneia dintre aceste echipe.

Dincolo de sofisticatul centru al Buenos Aires-ului, descoperim în paginile lui El Superclasico adevăratul suflet argentinian care zace în cartierele mărginaşe cu case colorate din lemn şi tablă, unde inima oamenilor de toate clasele bate pentru echipa lor favorită de cartier. Sigur, Bogdan a bătut jumătate de planetă pentru a asista la ceea ce el numeşte derby-ul secolului, semifinala Cupei Libertadores care se joacă între cele două mari rivale argentiniene: Boca Juniors şi River Plate.

Totuşi, treptat, marele derby pare să devină doar o simplă scuză pentru a ne face părtaşi unor aspecte unice culturii argentiniene. Înainte de marele meci la care Bogdan visează de 15 ani, acesta ne plimbă pe străzile învecinate ale unor stadioane rivale, acolo unde localnicii trăiesc pentru fotbal şi prin fotbal. Dincolo de vâltoarea arenelor, descoperim tradiţiile, pasiunea, dramatismul şi chiar superstiţiile localnicilor. Între un choripan, două beri şi câteva empanadas, aflăm de pildă cum una dintre echipele rivale a îngropat 7 pisici moarte sub gazonul rivalilor ca să pună capăt succesului răsunător din ultimii ani sau cum legătura de sânge dintre rude poate fi mai slabă ca rivalitatea pentru culorile unui club.

Trebuie să recunosc că nu sunt un microbist înrăit, dar El Superclasico nu este despre fotbal. Este în primul rând despre Argentina şi argentinieni, despre ce înseamnă să fii argentinian şi să trăieşti argentinian pentru că fotbalul înseamnă Argentina, iar Argentina înseamnă fotbal. Nu se poate vorbi de una fără cealaltă şi cu atât mai puţin nu se poate vorbi doar despre fotbal fără sufletul acestuia reprezentat de suporteri.

Toată această nebunie pare să prindă contur la îndemnul pe care i l-am dat lui Bogdan într-un interviu pe care acesta mi l-a luat la terminarea expediţiei mele de-a lungul celor două Americi pe o bicicletă. I-am zis să fie nebun, să-şi urmeze visul, iar un an mai târziu, în toamna lui 2019, acesta a dat curs aventurii.

Astfel, în paginile cărţii sale, Bogdan ne poartă cu el într-o călătorie care începe pe Otopeni şi se termină în fervoarea pasională a derby-ului din semifinala Cupei Libertadores din 2019, pe faimosul stadion La Bombonera din Buenos Aires. Este greu pentru cineva din afară să înţeleagă pasiunea cu care sud-americanii trăiesc astfel de evenimente. În anii petrecuţi pe două roţi de-a lungul şi latul Americii de Sud, am ajuns să înţeleg acest fenomen social numit fotbal. Practic, fotbalul nu este un simplu sport.

Întreaga suflare a comunităţii, a oraşului, a regiunii, a ţării se opreşte în ziua meciului. Nimic pe lumea asta nu este mai important sau mai sfânt decât echipa lui favorită de fotbal. Fotbalul curge prin venele oricărui sud-american.

S-a întâmplat să traversez Argentina în perioada Cupei Mondiale din 2018 care s-a lăsat cu un rezultat relativ slab pentru echipa naţională şi îmi aduc aminte cu câtă tristeţe au trăit aceştia înfrângerea suferită în faţa Croaţiei şi ulterior eliminarea suferită în optimi. Argentinienii aceştia simpli, dar pasionali trăiesc prin şi pentru Sportul Rege.

Trăiesc fiecare victorie şi fiecare eşec la o intensitate greu de înţeles şi mă bucur că El Superclasico inspiră cititorilor această atmosferă. Redă foarte fidel întreaga dimensiune a fenomenului, a trăirii, în toate culorile ei.  Poate că Argentina este cunoscută pentru tango şi pentru sofisticarea europeană a Buenos Aires-ului.

Totodată este cunoscută şi pentru spiritul pasional şi vulcanic al argentinienilor alimentat cel mai probabil de sosul picant chimichurri pe care Bogdan se încumetă şi el să-l pună peste un choripan tradiţional servit într-o bojdeucă de la colţul străzii unde nu se discută altceva decât meciul echipei favorite.

Dincolo de toate, El Superclasico nu este o poveste a înfrângerii clubului Boca Juniors pe teren propriu. Nu este nici măcar despre visul lui Bogdan de a asista la un astfel de eveniment. El Superclasico este o poveste a diversităţii din Buenos Aires în care fotbalul este numitorul comun al celor săraci şi al celor bogaţi, al celor împătimiţi şi pasionali, al sfinţilor şi al diavolilor. 

Radu Păltineanu - Adventurer & Speaker

Lansarea oficială a cărţii va avea loc marţi, 14 iunie, la ora 18, pe terasa restaurantului GoodStos din apropiere de Piaţa Romană.

Afla mai multe despre: socol 

viewscnt
Articole similare