Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

CRONICĂ DE FILM | Maradona: Blessed Dream

CRONICĂ DE FILM | Maradona: Blessed Dream

Special

Comentarii

Mini-seria de 10 episoade Maradona de pe Amazon Prime te ajuta să îl înţelegi mai bine pe cel supranumit de argentinieni, pur si simplu, El Dios.

Articol scris de Bogdan Socol

Primul gând care mi-a trecut prin cap după ce am vizionat doar câteva minute a fost că Diego este irepetabil. Oricâte recorduri ar mai doborî fotbaliştii din epoca contemporană, un geniu ca Maradona nu se va mai naşte. Pentru că el a fost unul dintre puţinii care au transpus pe teren, în meciuri, toate minunăţiile cu mingea pe care le făcea în orice alte ipostaze.

Chiar dacă este un film artistic, nu a fost exagerare când cel alintat Pelusa nu îşi dezlipea mingea de picior prin mahalalele din Villa Fiorito sau când jongla cu o portocală cu o uşurinţă naturală, aşa cum poate alţi mari jucători au făcut-o cu un balon de fotbal.

Filmul porneşte de la unul dintre numeroasele momente de cumpănă ale vieţii lui Maradona după retragerea de pe gazon, când a fost la un pas de moarte, şi ne poartă din copilăria plină de lipsuri, care i-a clădit, însă, caracterul, la relaţia cu cea care îi va deveni parteneră de viaţă, Claudia Villafane, prin numeroasele aventuri extraconjugale până la atingerea punctului culminant din punct de vedere sportiv, triumful din finala Cupei Mondiale din Mexic.

Din Buenos Aires, am refăcut traseul spre glorie al lui Diego, prin Barcelona şi apoi la Napoli, întorcându-ne apoi pe Bombonera, cu ocazia meciului oficial de retragere.

Mulţi l-au arătat cu degetul pentru că a fost un apropiat al unor lideri controversaţi, de stânga, precum Fidel Castro sau Hugo Chavez. Dar prea puţini şi-au pus problema că Maradona a suferit, la fel ca întreaga Argentină, din cauza dictaturii militare, care a torturat, ucis şi răpit mii şi mii de semeni de-ai lor şi care a fost instaurată şi legitimată de Statele Unite. Pentru că Diego, împreună cu familia sa numeroasă formată din părinţii alintaţi Chitoro şi Tota şi cei 10 copii, a fost un simpatizant al lui Juan Domingo Peron.

În Maradona, aflăm şi despre relaţia cu totul specială pe care Pelusa a avut-o cu mama sa, în acest sens fiind o replică absolut savuroasă, care îi subliniază sensibilitatea: "Mamă, dacă nu mi-o lua tata înainte, eu m-aş fi căsătorit cu tine!"

Mini-serialul inserează numeroase momente din viaţa reală a lui Maradona de pe teren şi din afara acestuia şi se încheie cu un Gracias, Diego! pe care mărturisesc că l-am rostit şi eu în şoaptă.

Afla mai multe despre: maradona 

viewscnt
Articole similare