Dan Şucu, unul dintre principalii investitori ai Rapidului, a surprins prin decizia de a investi în clubul italian Genoa, aflat într-o situaţie financiară dificilă. În timp ce Rapidul are nevoie de stabilitate şi un proiect solid pentru viitor, Şucu a ales să îşi direcţioneze resursele către o echipă cu datorii mari şi fără performanţe recente. Această mutare ridică întrebări despre strategia sa pe termen lung şi impactul asupra clubului din Giuleşti.
Rapid şi Genoa | Vor colabora sau este primul "cartonaş galben" pentru giuleşteni?
Omul de afaceri Dan Şucu, cunoscut pentru implicarea sa în fotbalul românesc prin investiţiile la Rapid Bucureşti, a surprins recent prin decizia de a se alătura acţionariatului clubului italian Genoa. Mutarea sa a stârnit numeroase discuţii, atât în România, cât şi în Italia, fiind privită de unii ca o oportunitate, iar de alţii ca un risc major.
"Eu sunt în Giuleşti, eu ţin la Rapid, e o situaţie grea acolo şi nu iese din ea. Lucrurile sunt pe nisip acolo, nu există o fundaţie. Asta m-a deranjat şi mă deranjează în continuare. Mai ales acum, că a investit la Genoa. Bun, înţeleg care e raţiunea pentru care a investit în Italia, dar nu la Genoa. În niciun caz nu e una fotbalistică şi nici economică, pentru că ceea ce poţi să faci la Rapid cu un leu, nu vei reuşi niciodată să faci cu 500 de lei la Genoa", a spus Marian Iancu, la Podcastul Tare de tot.
Genoa este unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia, însă în ultimele decenii s-a confruntat cu dificultăţi financiare şi sportive. Echipa nu a mai câştigat un trofeu important de peste 100 de ani şi s-a zbătut frecvent între prima şi a doua ligă italiană. Deşi clubul are un nume istoric, realitatea economică şi sportivă a prezentului este complicată.
"Este o echipă mult prea mică pentru campionatul italian, chiar dacă este atât de veche. De 100 de ani nu a mai câştigat niciun trofeu, acolo sunt într-o situaţie de mult timp financiară groaznică. În continuare pasivul este foarte mare raportat la nivelul averii pe care o dezvoltă domnul Şucu. E un pasiv enorm, greu de acoperit. În condiţiile în care la Rapid cu mult mai puţini bani puteai să ai satisfacţii foarte mari", a adăugat Marian Iancu.
Decizia lui Şucu de a investi în Italia ridică mai multe semne de întrebare. În timp ce Rapidul se află într-o perioadă dificilă şi are nevoie de o strategie clară pentru a se impune în fotbalul românesc, resursele investitorului par să fie direcţionate către un proiect şi mai provocator, într-un campionat mult mai competitiv.
"Raţiune este, un exit pe care şi-l asigură pentru familia lui în orice caz. Aşa gândeşte un om care are avere, nu pune toate ouăle într-un singur loc. Probabil se gândeşte la copii, la familie, se gândeşte să meargă într-o zonă cu o docilitate mai mare. Nu e legat sufleteşte de Rapid, astea sunt lucruri clare.
Nu există o raţiune, nu există altă raţiune. Să bagi 40 de milioane într-un pasiv de 200 şi ceva de milioane, cu un cost de exploatare zilnică de zeci de milioane, este ceva... Într-o echipă care mercantil vorbind, nu poate să dezvolte neapărat jucători. Într-un campionat unde nu poţi să aduci jucători liberi de contract, unde trebuie să investeşti milioane în jucători", a completat fostul patron din Superliga.
Unii susţin că mutarea ar putea avea mai degrabă o motivaţie strategică pe termen lung, legată de diversificarea afacerilor şi asigurarea unui exit pentru familia sa. Alţii consideră că investiţia la Genoa nu are o logică economică solidă, având în vedere costurile uriaşe necesare pentru a transforma clubul într-o forţă a fotbalului italian.
"Nu e nicio logică economică, nu o căutaţi! El nu ştie fotbal, nu are oameni cu care să meargă mai departe, administraţia lui Genoa e una falimentară. Nu are cunoştinţele necesare ca să se aventureze atât de departe. Ce hotărâri să iei în fotbalul italian, când tu n-ai putut să administrezi Rapidul.
Din 3 ani de zile ai rezultate din ce în ce mai proaste. N-ai făcut rezultate aici şi te duci în Italia. Genoa nu poţi să o ridici decât cu sute de milioane, de unde să le produci? E o aventură, care se va încheia. După părerea mea, Genoa nu va creşte în următorii ani, iar Rapidul va fi vândut cu prima ocazie. Pentru el, Rapidul este la şi altele", a concluzionat fostul finanţator a Timişoarei.
În acest context, rămâne de văzut cum va influenţa această decizie atât viitorul Rapidului, cât şi parcursul lui Dan Şucu în fotbalul european. Va reuşi omul de afaceri să facă faţă provocărilor din Italia sau va ajunge să renunţe la unul dintre proiecte? Timpul le va decide pe toate.
- Citește și
- Bernadette Szocs are un moment mare în faţă! "Sunt favorita numărul 1 şi vreau să termin competiţia pe cea mai înaltă treaptă"
- Cazul "Bellingham", subiect de interes! Federaţia Spaniolă a condamnat injuriile la adresa arbitrului Jose Munuera Montero
- Pagubă de 500.000 de euro! Locuinţa lui Olivier Giroud din Los Angeles a fost spartă de hoţi
- Soţia lui Michael Schumacher face apel la decizia instanţei în cazul celor trei bărbaţi condamnaţi pentru că au încercat să-i şantajeze familia
- Vinicius a devenit acţionar majoritar la un club din Europa. Brazilianul îşi pregăteşte deja viitoarea carieră după cea de fotbalist
- LIVE TEXT | Ne aşteaptă o seară nebună în UCL. Milan şi Atalanta, forţate să câştige pentru a spera la calificarea în optimi
- WADA, verdict categoric în cazul Jannik Sinner: ”Nu o facem de teama a ceea ce va spune publicul, politicienii sau oricine altcineva”
- Licitaţia pentru Ianis Hagi a început. Un club antrenat de un antrenor legendar îl ”vânează” pe tricolor
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.
Afla mai multe despre: rapid, genoa, dan şucu, marian iancu