Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

De la spălător de vase, la cel mai bun stoper din lume. Cum a păcălit moartea fotbalistul refuzat de Willem Tilburg, devenit idol pe Anfield

De la spălător de vase, la cel mai bun stoper din lume. Cum a păcălit moartea fotbalistul refuzat de Willem Tilburg, devenit idol pe Anfield

Fotbal

Comentarii

Virgil van Dijk este considerat de mulţi dintre specialişti şi iubitori ai fotbalului cel mai bun fundaş centraş din lume la ora actuală. Însă nu foarte mulţi îi cunosc povestea senzaţionalului stoper.

Van Dijk nu a fost văzut încă de la început un talent uriaş, aşa cum este considerat acum. Născut la Breda în 1991 dintr-un tată olandez şi o mamă surinameză, fundaşul a început fotbalul la Willem II Tilburg. Anii adolescenţei au fost dificili pentru van Dijk, pentru că era nevoit să îşi împartă timpul între şcoală, antrenamente şi meciuri la echipa a doua a clubului şi postul de spălător de vase la un local din oraş.

Folosit ca fundaş dreapta o bună parte a junioratului, van Dijk a fost mutat în centrul apărării de la vârsta de 17 ani, odată cu creşterea bruscă în înălţime, de 18 centimetri într-o scurtă perioadă de timp. Antrenorul său de atunci nu i-a văzut însă potenţialul şi i-a refuzat şansa promovării la prima echipă a lui Willem.

Cel care a crezut în el a fost Ronald Koeman, antrenorul care i-a şi oferit banderola de căpitan a naţionalei Olandei, în 2018. Koeman lucra în 2010 ca scouter la Groningen şi nu a avut nevoie de prea mult timp pentru a-l vedea pe van Djjk ca să îşi dea seama că adolescentul refuzat de antrenorul echipei secunde a lui Willem Tilburg se poate transforma într-o mină de aur. 

Tot în 2010, van Dijk s-a mutat gratis de la Willem la Groningen. A debutat oficial la prima echipă abia pe 1 mai 2011, însă din sezonul următor a devenit om de bază. Totuşi, ascensiunea i-a fost stopată de o gravă problemă de sănătate. Cel mai bun fundaş din lume a recunoscut recent că a fost aproape de moarte în acel an. Medicii i-au salvat viaţa, după ce a ajuns la spital cu peritonită şi cu o afecţiune a rinichilor.

A revenit pe teren mai puternic, a continuat să impresioneze, iar la finalul stagiunii visa la transferul carierei, la una dintre marile echipe ale Olandei. Ajax, PSV şi Feyenoord l-au refuzat însă. Nu ştia în acel timp că e mai bine aşa, că va ajunge cel mai bun fundaş din lume. În schimb, s-a mutat la Celtic în 2013, pentru numai 2,75 milioane de euro.

Fotbalul britanic i s-a potrivit ca o mănuşă, iar încă din primul an a fost ales în echipa sezonului. Van Dijk a mai rămas un an la Glasgow, a bifat şi al doilea titlu, apoi s-a transferat la Southampton, unde a intrat cu adevărat în lumina reflectoarelor. De la "sfinţi" a prins şi naţionala Olandei, dar şi transferul carierei. În ianuarie 2018, Virgil van Dijk a devenit cel mai scump fundaş din lume, Liverpool plătind pentru el fabuloasa sumă de 85 de milioane de euro.

Iar aventura adolescentului refuzat de Willem Tilburg nu pare să se fi oprit aici. După o finală pierdută, dar şi un trofeu câştigat în Champions League, van Dijk va scrie încă o pagină din istoria imensă a lui Liverpool, cu primul titlu în Premier Legue după o aşteptare lungă, de 30 de ani.

Afla mai multe despre: van dijkliverpool,  

viewscnt
Articole similare