Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Doliu la Atletico Madrid. O legendă a clubului spaniol a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani

Doliu la Atletico Madrid. O legendă a clubului spaniol a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani
Comentarii

Fostul fundaş argentinian Jorge Griffa, jucător de legendă al clubului spaniol Atletico Madrid, a încetat din viaţă la vârsta de 88 ani, a anunţat clubul Newell's Old Boys, pentru care a fost un ''simbol necontestat'', transmite EFE.

''Regretăm profund moartea lui Jorge Bernardo Griffa. Maestrul, simbolul incontestabil al lui Newell's, a fost un jucător, antrenor de tineret (....) moştenirea sa va face întotdeauna parte din istoria noastră'', a fost mesajul clubului Rosario pe reţelele sale de socializare.

Griffa a jucat cinci sezoane la clubul sud-american înainte de a se alătura lui Atletico Madrid în 1959. Cu echipa madrilenă avea să joace 291 de meciuri în zece sezoane, contribuind la câştigarea a cinci trofee: campionatul (1966), trei cupe (numită pe atunci Generalissimo), primele din istoria lui Atletico (1960, 1961, 1965) şi Cupa Cupelor (1962).

În 2019, Griffa s-a întors la club madrilen pentru a primi un omagiu în faţa fanilor pe stadionul Wanda Metropolitano, unde a fost vizibil copleşit de afecţiunea suporterilor: ''Acesta este un exces, am încercat doar să fac lucrurile în cel mai bun mod şi nimic nu se face singur''.

După perioada de la Atletico, Griffa a jucat pentru RCD Espanyol în divizia secundă şi a reuşit promovarea în elita fotbalului spaniol înainte de a se retrage definitiv în 1971.

Cu echipa Argentinei, Griffa a câştigat Copa America 1959, pe teren propriu, după o finală cu Brazilia lui Pele, care cu un an înainte câştigase titlul mondial din Suedia.

După retragerea ca jucător, argentinianul a antrenat la echipa de tineret a lui Newell's şi a promovat jucători precum Jorge Valdano, Ricardo Giusti şi Gabriel Batistuta.

Mai târziu avea să ajungă la Boca Juniors, unde a fost şi descoperitorul unor talente precum Ever Banega, Fernando Gago şi Carlos Tevez.

Pe lângă toate acestea, Griffa este considerat una dintre principalele influenţe ale altei legende, Marcelo Bielsa, actualul antrenor al naţionalei Uruguayului, care, potrivit lui Griffa, este ''cel mai bun elev al său''.

Jorge Griffa a avut o viaţă dedicată fotbalului, surprinsă în cartea sa ''39 de ani în diviziile inferioare'', în care a povestit despre marea sa experienţă ca antrenor.

Afla mai multe despre: griffa 

viewscnt
Articole similare