Au trecut 56 de zile de la moartea lui Patrick Ekeng. De atunci, mai mulţi oficiali şi jucători ai clubului Dinamo, precum şi cadrele medicale prezente atunci la locul dramei, au fost audiaţi de organele de anchetă, iar astăzi Parchetul Tribunalului Bucureşti a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de doctorul de pe ambulanţa PULS de la stadionul Dinamo, Elena Mihaiela Duţă. www.dolcesport.ro prezintă mai jos cronologia evenimentelor ce s-au succedat începând cu fatidica dată de 6 mai.
CLICK AICI PENTRU VIDEO CU MOMENTELE DRAMATICE DIN 6 MAI
30 IUNIE. Parchetul Tribunalului Bucureşti a anunţat că, în dosarul privind decesul lui Ekeng, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecta Elena Mihaiela Duţă, medic specialist medicină de urgenţă în cadrul unui serviciu de ambulanţă privat, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, măsură care i-a fost adusă la cunoştinţă acesteia. Procurorii au stabilit, în baza probelor de la dosar, că medicul Mihaiela Duţă, fără a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat în ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, aflat în imediata vecinătate a stadionului Dinamo.
17 MAI. Finala Cupei României, disputată între Dinamo şi CFR Cluj, a fost oprită în minutul 14 în memoria fostului fotbalist Patrick Ekeng, decedat pe teren în urmă cu 10 zile, în timpul meciului cu Viitorul. Fanii dinamovişti, cunoscuţi deja pentru coregrafiile speciale pe care le-au realizat în memoria lui Cătălin Hâldan sau Florea Dumitrache, l-au omagiat acum şi pe Patrick Ekeng. La tribuna a II-a se putea citi un mesaj din pancarte ţinute de suporteri: "Bon voyage Patrick", în timp ce la peluză a fost afişată o poză imensă cu Ekeng.
16 MAI. Continuă audierile in cazul decesului lui Patrick Ekeng. Dănciulescu, Rotariu, Rednic şi Hanca au fost chemaţi la Parchet în calitate de martori. La ieşirea de la audieri, Mircea Rednic a declarat: "Nu ştiu să fi avut vreo problemă, din moment ce a jucat în Spania şi on Franţa. E o anchetă în curs, nu prea am ce să vă spun, decât că e o anchetă normală ţinând cont că a murit un jucător.La acel meci a fost menajat pentru că a avut o problemă musculară. Niciodată nu a manifestat oboseală la vreun antrenament."
15 MAI. Sicriul cu trupul lui Ekeng a ajuns în Camerun. Familia şi microbiştii au venit să-şi ia rămas bun. Chiar dacă era trecut de miezul nopţii, oamenii au fost alături de familia îndoliată şi i-au adus un ultim omagiu fostului fotbalist, înainte de a fi înmormântat. "Un leu nu moare niciodată, el doarme! Odihneşte-te în pace" , acesta a fost mesajul camerunezilor pentru Patrick Ekeng.
14 MAI. Oficialii clubului Dinamo au decis ca medicul Liviu Bătineanu să nu facă parte din staff-ul medical al echipei la partida de marţi, 17 mai, cu CFR Cluj, din finala Cupei României. Doctorul nu a fost prezent nici vineri alături de jucători şi restul staff-ului la priveghiul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng, cel care a încetat din viaţă după 70 de minute de resusticări, după ce s-a prăbuşit pe teren la meciul cu Viitorul Constanţa.
13 MAI. Clubul Dinamo a organizat un priveghi pe stadionul din Şoseaua Ştefan cel Mare în memoria fostului jucător camerunez Patrick Ekeng. Familia lui Ekeng, jucătorii dinamovişti, suporterii şi conducerea au fost prezenţi pe stadion. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Ekeng a fost plasat pe un podium şi înfăşurat cu un steag al echipei Dinamo. Pe tabelă au fost prezentate imagini cu Ekeng în tricoul dinamovist şi mesaje pentru acesta atât în română cât şi în engleză. Un sobor de preoţi ortodocşi şi catolici au susţinut o slujbă în memoria fostului jucător.
12 MAI. Rezultatele Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) după disecţia făcută pe inima fotbalistului Patrick Ekeng arată că organul suferea de mai multe afecţiuni patologice. Conform unor surse medicale, anomaliile desoperite la fotbalistul Patrik Ekeng sunt de origine genetică "predominante la sexul masculin şi la rasa neagră". Potrivit sursei citate în 95 la sută dintre situaţii, aceste anomalii puteau fi depistate la un control mai amănunţit, dar există situaţii rare în care aceste afecţiuni să nu fie descoperite. Potrivit unui chirurg cardiolog, rezultatele arată că inima era de dimensiuni mai mari, prin ingroşarea pereţilor ventriculari, ceea ce înseamnă un flux sanguin scăzut, mai puţin sânge către o masă musculară crescută.
11 MAI. Soţia lui Patrick Ekeng şi fratele fostului jucător de la Dinamo, decedat după ce a căzut pe teren în timpul meciului cu Viitorul, au fost la procuratură pentru a da declaraţii, după ce au fost şi la Institutul Medico Legal (IML), pentru a afla detalii suplimentare. "El a murit în tricoul lui Dinamo, pentru voi, pentru club şi sper că jucătorii vor câştiga finala Cupei. Vă voi susţine. Toată familia lui Patrick Ekeng vă va susţine. Voi fi mereu alături. Sunteţi un club extraordinar, v-am urmărit meciurile la televizor, voi continua să le urmăresc pentru că fratele meu va trăi prin fiecare dintre voi", a spus fratele lui Patrick Ekeng pe stadionul Dinamo.
10 MAI. În minutul 69 al meciului ASA Tg. Mureş - Steaua, centralul Iulian Călin a oprit partida pentru un minut de reculegere în memoria lui Patrick Ekeng. Pe tabelă au fost proiectate imagini cu fostul fotbalist al lui Dinamo, decedat după un stop cardio-respirator suferit în meciul cu Viitorul, de vinerea trecută.
9 MAI. Federaţiei Române de Fotbal a luat decizia de a cumpăra defibrilatoare tuturor cluburilor din primele trei ligi din România. "Câţi bani costă un defibrilator? Între 1.000 şi 2.000 de euro. Şi ce ajutor este ăsta? Nu au cluburile o mie de euro? La B, sau la C? Atunci desfinţeză-te, dacă nu ai! Desfiinţează-te că nu este obligatoriu să rămâi. Pe vremea lui Dragomir când s-au dat ambulanţe, cluburile mergeau cu ele prin oraş. Cine era p-acolo, pe la club, lua Papucul şi pleca cu el prin oraş. Nu ştiu dacă se făceau cumpărături cu el, dar nu stătea la stadion, cum să stea acolo", a spus Panduru.
8 MAI. Medicul echipei Dinamo şi personalul medical de pe Ambulanţa Puls care a intervenit în cazul Ekeng sunt audiaţi la această oră, la Poliţia Capitalei. Ei răspund întrebărilor anchetatorilor în dosarul privind moartea jucătorului Patrick Ekeng, care vineri, a făcut un stop cardiorespirator pe terenul de joc din Stefan cel mare. "Nu era nevoie de resuscitare pe teren. Ekeng avea puls si respira. I s-a pus si, dupa cate am inteles de la ambulantieri, i s-a pus si monitorul, avea si pulsoximetru care intra 98 saturatia de oxigen. La spital a ajuns cu fibrilatie ventriculara. Cand l-au transportat cu targa, a intrat in fibrilatie ventriculara. Nu a mai avut puls dupa o ora si jumatate. Treaba mea se termina cand intra in ambulanta", spunea medicul la ieşirea de la audieri.
7 MAI. Liviu Bătineanu, doctorul lui Dinamo, şi Ionel Dănciulescu, directorul sportiv al alb-roşiilor, au oferit primele declaraţii din cadrul clubului despre decesul lui Ekeng. "S-a produs un stop cardio-respirator. S-au încercat o oră jumătate toate procedurile de resuscitare. Avea momente când îşi revenea, apoi cădea iar, nu s-a reuşit nimic.Toate ambulanţele au aparate de resuscitare. Ambulanţa a ajuns într-un minut şi ceva de la stadion la spital.Nici un sportiv nu-şi poate exercita această activitate dacă nu are un aviz, iar Ekeng a primit acest aviz de la INMS. Jucătorul a fost resuscitat în ambulanţă, până la spital. Au mai fost decese în sport, dar nu pot să mă pronunţ exact ce s-a întâmplat aici. Era şi un medic pe ambulanţă", a declarat doctorul Liviu Bătineanu.
6 MAI. Patrick Ekeng a murit după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. A fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat. Mijlocaşul a primit îngrijiri medicale sumare pe gazon şi a apoi a fost transportat de urgenţă la spital. Jucătorii celor două echipe au făcut semne disperate către bancă, dându-şi seama că situaţia fotbalistului de 26 de ani ar putea fi foarte gravă.
Despre PATRICK CLAUDE EKENG EKENG
Născut pe 26 martie 1990, Patrick Ekeng şi-a început cariera în Europa la clubul francez Le Mans şi a mai jucat pentru Rodez (Franţa), Lausanne (Elveţia), Cordoba FC (Spania), fiind transferat la Dinamo în luna ianuarie a acestui an. A marcat unul dintre cel mai frumoase goluri ale acestui sezon competiţional, în semifinalele Cupei României, la 2-2 cu Steaua, pe Arena Naţională.
Cariera în cifre a regretatului fotbalist dinamovist:
2009: Canon Yaoundé (Camerun)
2009-2010: Le Mans B (Franţa): 15 jocuri / -
2010-2011: Le Mans B (Franţa): 10 jocuri / 1 gol
2010-2011: Rodez (Franţa): 13 jocuri / -
2011-2012: Le Mans (Franţa): 16 jocuri / 1 gol
2011-2012: Le Mans B (Franţa): 7 jocuri / 1 gol
2012-2013: Le Mans (Franţa): 18 jocuri / -
2012-2013: Le Mans B (Franţa): 8 jocuri / 2 goluri
2013-2014: Lausanne (Elveţia): 28 jocuri / 2 goluri
2014-2015: Cordoba CF (Spania 1): 14 jocuri / 1 gol
2015-2016: FC Dinamo Bucureşti
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.