Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Drumul spre vârf pentru Cornel Musat, unul dintre cei mai titraţi karateka din România

Drumul spre vârf pentru Cornel Musat, unul dintre cei mai titraţi karateka din Româniagalerie foto

Alte sporturi

Comentarii

Am sa incep povestea unui campion mondial, European si national de Karate prin a-l cita pe presedintele presedintele Federatiei Europene de Karate Traditional, sensei Vladimir Iorga: "Cornel Musat este unul dintre cei trei oameni de karate din lume pe care ii apreciez si stimez foarte mult. In 55 de ani de experienta in karate, am trei persoane pe care le apreciez foarte mult, Dominique Valera, 9 Dan, Ilija Jorga, 10 Dan si Cornel Musat, 5 Dan, care are 8 titluri mondiale si 38 de titluri la europene. Am acceptat cu mare placere invitatia lui de a veni la Braila. Imi pare sincer rau ca nu pot sa il mai vad evoluand, dar sunt convins ca Braila va da in continuare campioni".

Tin sa precizez ca il cunosc personal  Cornel Musat, de cand eram adolescent si cunosc foarte bine cat de anevoios i-a fost drumul spre cele 8 titluri de campion mondial, 37 titluri de campion European  si un loc in Fudokan “hall of fame”.

Sportul l-a ajutat pe Cornel sa invete disciplina, taria de caracter, stapanirea de sine, reflexele, agilitatea, conditia fizica si o sanatate de fier. De curand, Cornel Musat a inceput sa colaboreze cu www.gbsportperformance.com, o companie din Anglia care se va ocupa de promovarea imaginii sale pe plan intern si international.



Cornel si-a petrecut adolescenta prin internate, la varsta de 14 ani a parasit confortul familiei pentru a studia si practica sportul. A fost elev al liceului Panait Cerna din Braila. A practicat pentru o scurta perioda sporturi ca fotbal, lupte libere, box si haltere, pana in decembrie 1989 cand i-a cunoscut pe antrenorii de karate Vasile si Floricica Pricop si a inceput sa practice acest sport.



Majoritatea sportivilor de performanta si in special campionii  sunt sustinuti in drumul lor spre glorie  de catre  parinti. Cornel nu a beneficiat de acest support, trebuind sa se descurce singur prin internate. Sportul l-a ajutat sa treca mai usor peste problemele cauzate de faptul ca nu a avut familia aproape de el.

Lipsa familiei a fost substituita de antrenorii sai din copilarie Floricica, Vasile si fiul lor Florin Pricop care au avut un rol determinant in cariera sa sportiva.

Un rol important In drumul sau catre glorie l-au avut  fostul om de afaceri brailean, regretatul Ilie Paraschiv si firma de constructii Tancrad care l-au  sustinut financiar la inceputurile  carierei sportive.

Dorinta de a reusi in viata prin sport l-a  motivat sa munceasca din greu ca sa ajunga la nivelul la care este azi: 8 titluri de campion mondial, 38 titluri de campion european si multe alte titluri nationale castigate la individual sau cu echipa.

Pentru performante deosebite, Cornel a primit titlul de maistru emerit al sportului, a fost decorat de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, cu Ordinul clasa a 3-a pentru merite deosebite. Este licentiat in sport, terminand academia de educatie si sport la Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca.



Pentru cativa ani a fost angajat al Jandarmeriei Romane, antrenand trupele de inerventie ale Jandarmeriei Braila si brigada speciala de inerventie a Jandarmeriei Bucuresti.

De curand, Cornel a devenit antrenorul nationalei Romaniei de Fudokan, unde in foarte scurt timp a reusit sa obtina rezultate impresionante.

Cornel Musat este cel mai cel mai cunoscut karateka roman la nivel european si mondial si cel mai titrat sportiv roman la momentul actual. Totodata este numarul 1 in lume de aproape 16 ani fiind neinvins, campionul cu cele mai multe titluri castigate din toate timpurile, o performanta greu de egalat.

Cornel practica si Brazilian Jiu Jitsu avand centura albasta si cateva trofee nationale.

De curand, Cornel a deschis la Braila propriul club de Karate unde antreneaza personal noua genratie de campioni.

Cornel regreta faptul ca nu are o medalie olimpica in palmares si ca statul roman nu promoveaza valorilor sportive, multi dintre campionii sportului romanesc fiind dati uitarii.
 

Articol de Giani Boldeanu, mental coach la www.gbsportperformance.com
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: cornel musatgiani boldeanu 

viewscnt
Articole similare