You are here:

El e singurul român care a jucat în echipă cu fiul celebrului LeBron James: "Toată lumea crede asta, dar mi s-a părut că e un băiat cu picioarele pe pământ"

El e singurul român care a jucat în echipă cu fiul celebrului LeBron James: "Toată lumea crede asta, dar mi s-a părut că e un băiat cu picioarele pe pământ"

Baschet

Comentarii

Tudor Şomăcescu, căpitanul naţionalei U20 a României a fost coechipier la Liceul Sierra Canyon cu Bronny James, actualul jucător din NBA.

A fost o vară de aur pentru baschetul românesc, trei naţionale de juniori reuşind promovarea în prima divizie a Europei. Cea care a deschis drumul a fost echipa masculină U20, care a cucerit aurul Diviziei B a Europenelor, la Piteşti. Căpitanul acestei naţionale, Tudor Şomăcescu, a fost coechipier, un an, cu fiul marelui LeBron James!

În vârstă de 19 ani, Tudor s-a afirmat încă de mic drept o mare valoare, astfel că la doar 15 ani a primit şansa de a juca în SUA. El a acceptat oferta liceului Sierra Canyon.

„Eram aproape în fiecare zi împreună şi la şcoală, şi la antrenamente, cu toate că era mai greu atunci, pentru că era perioada cu COVID-ul. Stăteam cât de mult împreună cu echipa. Am închegat o amiciţie, o prietenie destul de frumoasă”, a declarat Tudor Şomăcescu, căpitanul naţionalei masculine de baschet U20, pentru Sportsnet.ro

Chiar dacă era fiul celui mai important jucător din NBA din ultimele decenii, Bronny James nu avea aere de vedetă, aşa cum s-ar aştepta mulţi. El chiar a fost curios să afle unde este România. În vară, el a fost draftat în NBA şi va evolua la Los Angeles Lakers chiar alături de celebrul său tată!

„Toată lumea crede asta, dar mie mi s-a părut că e un băiat cu picioarele pe pământ, care m-a primit extraordinar de frumos, cu braţele deschise şi cu care am avut conversaţii şi interacţiuni foarte OK. M-a întrebat odată în primul rând unde e România pe hartă, pentru că multă lume nu ştia şi m-a rugat să-i descriu în mare parte cum e ţara noastră. Îmi doresc să facă faţă în NBA şi să ajungă cât mai bine”, a adăugat sportivul. 

Singurul regret al lui Tudor din acea perioadă este că marele LeBron nu a putut veni la nici un meci, pentru că erau vremurile cu restricţiile COVID.

„Din păcate nu am avut ocazia să-l văd, pentru că se juca foarte puţin în perioada aia şi nu prea ieşeau, mai ales jucătorii din NBA erau închişi pentru că şi ei aveau sezon”, mai spune el. 

În perioada în care a jucat peste Ocean, Tudor s-a ales şi cu o poreclă: Tudor Coop.

„Îmi ziceau Tudor Coop pentru că Tudor ziceau că înseamnă <<două uşi>> şi aşa că au adăugat şi un Coop şi aşa mă strigau în fiecare zi”, recunoaşte Tudor Şomăcescu.

Plecarea la mii de kilometri depărtare de casă, la doar 15 ani, a fost dificilă, iar baschetbalistul recunoaşte asta. Însă totodată e convins că l-a făcut să se dezvolte mult mai repede ca om şi ca jucător.

„La început a fost un şoc, pentru că nu eram obişnuit să fiu singur, mai ales la distanţa asta, mai ales cu fusul orar care era foarte diferit, să trebuiască să învăţ totul de la o vârstă aşa fragedă, dar între timp m-am obişnuit. M-a ajutat foarte mult,  m-am dezvoltat ca om în primul rând şi ca jucător. Şi pentru părinţi a fost o provocare, dar şi ei ştiau că e cel mai bine pentru mine şi mă susţin şi m-au susţinut şi mă vor susţine în continuare 100%”, a mai declarat Tudor Şomăcescu, căpitanul naţionalei masculine de baschet U20.

Chiar dacă i-a plăcut mult în SUA, Tudor, care acum evoluează la Universitatea Cluj, recunoaşte că abia aştepta să revină în ţară.

„Acolo cel mai mult mi-a plăcut deschiderea pe care puteai să o ai şi oportunităţile. E o ţară unde se poate întâmpla orice şi unde poţi face orice. Dar totuşi nu mi-a plăcut că nu era România, să fiu sincer. Nicăieri nu-i ca acasă şi eram obişnuit cu un stil de viaţă special, pentru că aici e poate puţin diferit şi faţă de restul ţărilor din Europa şi acolo e altceva. E foarte multă libertate în orice şi nu eram neapărat obişnuit cu asta”, a adăugat baschetbalistul. 

Aşteaptă meciurile de anul viitor, din Divizia A a Campionatului European U20

Chiar dacă au trecut câteva săptămâni de la victoria de la Piteşti cu naţionala României, Tudor încă se gândeşte la acele momente. Cel mai emoţionat a fost în momentul în care a primit cupa.

„Chiar înainte să urcăm pe podium le repetam din cinci în cinci secunde băieţilor în ce direcţie o să mă duc, cum o să mă duc şi ce o să fac”, recunoaşte el. 

El dezvăluie care este secretul acestei generaţii de excepţie a baschetului românesc.

„Secretul e strict prietenia din afara terenului. Vestiarul e cel mai important, după părerea mea. Şi apoi faptul că pe plan individual am avut o tonă de jucători foarte buni care au reuşit să unească şi să formeze o echipă foarte frumoasă”, a mai spus Tudor Şomăcescu.

Gândindu-se retrospectiv la acel turneu final, Tudor spune că performanţa promovării este una excepţională. Lui încă i se pare că trăieşte un vis.

„În continuare nici nu cred că am realizat cum trebuie ce am reuşit, chiar sunt mândru de realizarea noastră şi pe plan de echipă, şi pe plan individual. Încă mă gândesc şi la medalia de aur şi la toate momentele. Câştigarea turneului era unul din obiectivele noastre. În principal noi ne doream să ieşim din grupe şi de acolo să facem un rezultat cât mai bun. Dar când am văzut ce grup am format şi ce bine ne-am mişcat împreună, clar am mers pentru finală şi pentru a câştiga trofeul”, admite căpitanul naţionalei masculine de baschet U20.

Căpitan al naţionalei la acest succes, Tudor a mai purtat de-a lungul timpului banderola şi ştie exact cât de „grea” este aceasta.

„Au mai fost ani în care am fost căpitan la naţională, de la U16, de când am început. Au fost şi ani când nu am fost, dar anul acesta am avut onoarea din partea antrenorului să fiu căpitanul principal şi să conduc, în ghilimele, băieţii spre aur. Uneori înaintea unor meciuri importante sau când simt că atmosfera nu e cea mai bună mai interveneam şi ziceam ceva. De cele mai multe ori lăsam antrenorul să-şi facă treaba, dar uneori interveneam şi eu”, recunoaşte el. 

Chiar dacă sunt văzuţi ca viitoarea „Generaţie de Aur” a baschetului, Tudor nu consideră că aşteptările tuturor de la componenţii acestei naţionale U20 vor pune presiune pe umerii tinerilor jucători.

„Nu cred că e o presiune. E un lucru frumos şi pe care trebuie să-l preţuim, pentru că e munca noastră şi toate rezultatele au venit doar din cât am tras şi cât am muncit. De altfel, anul viitor, în prima divizie, vor fi doar emoţii pozitive, deoarece poate fi doar o realizare bună şi vrem să facem şi acolo o figură cât de frumoasă posibil. Şi să ne întoarcem cu un rezultat cât mai bun”, a încheiat Tudor Şomăcescu, căpitanul naţionalei masculine de baschet U20. 

Afla mai multe despre: tudor şomăcescubaschet romania 

viewscnt
Articole similare