Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Este campionul mondial al României şi a fost la un pas să devină dascăl în biserică: "Mult timp m-am gândit inclusiv poate la o carieră acolo"

Este campionul mondial al României şi a fost la un pas să devină dascăl în biserică: "Mult timp m-am gândit inclusiv poate la o carieră acolo"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Cătălin Chirilă va reprezenta România la Jocurile Olimpice, la kaiac-canoe. Sportivul, extrem de credincios, are o poveste impresionantă. Băiat de altar, cum îi place să-şi spună, el dezvăluie că a fost foarte aproape să devină dascăl la biserică.

Campionul mondial Cătălin Chirilă a fost la un pas să devină dascăl în biserică!  

Toată lumea îl ştie pe campionul mondial Cătălin Chirilă. Puţini sunt însă cei care-i ştiu cu adevărat povestea. 

Dacă nu s-ar fi apucat de sportul de performanţă, pe Cătălin îl bătea gândul să o ia pe calea bisericii. Atunci când era mic, mergea cu bunica lui la toate slujbele. El deschidea biserica.  

„Foarte mult timp m-am gândit inclusiv poate la o carieră acolo în biserică pentru că eram băiat de altar. Şi un pas nu mi-a lipsit să nu devin dascăl”, a declarat Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, pentru Sportsnet.ro

De când face sport, Cătălin ia cu el în canoe o cruciuliţă.  

„Pe lângă cruciuliţă, am câteva persoane dragi care sunt alături de mine în barcă cu siguranţă. Îşi pun toată puterea ca eu să reuşesc” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Tot datorită sportului a scăpat şi de munca grea de pe şantier.  

„Provin dintr-o familie modestă, tatăl meu a avut o muncă onorabilă, însă foarte grea, a muncit pe şantier. Sincer să fiu, dacă nu ajungeam să practic acest sport cu siguranţă acolo mă îndreptam” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris . 

La Paris ţinteşte cel puţin o medalie 

Cu 6 luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, campionul mondial de la kaiac-canoe în proba de 1000 metri simplu,  are un regim de antrenament spartan.  

Calificat pentru a doua oară la cea mai mare competiţie sportivă din lume, Cătălin şi-a făcut planurile pentru Paris.  

„Este o competiţie supremă şi fiecare sportiv trebuie să facă tot posibilul până a ajunge acolo, să se antreneze cât de bine poate şi mai apoi, să lupte acolo pentru a obţine cea mai strălucitoare medalie. Eu şi staff-ul meu ne-am stabilit să ne întoarcem cel puţin cu o medalie de acolo” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

În fiecare miercuri i se face rău la antrenamente 

Kaiac-canoele, sportul pe care Cătălin îl practică de la 14 ani este unul extrem de greu, iar cuvântul care îl caracterizează este durerea!  

„Este foarte multă durere, eu o numesc o durere plăcută. Mie îmi place să ajung la acea durere pentru că ştiu că dacă îmi este greu la antrenament, cu siguranţă la competiţie îmi va fi mult mai uşor”- Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris.  

Există o zi pe săptămână pe care sportivul, dacă ar putea, ar şterge-o din calendar!  

„Ziua de miercuri este ziua cu cel mai greu antrenament, pe care îl voi ţine minte până mă voi lăsa de acest sport. Avem câteva repetări de 250 de metri, mai exact 6 repetări de 250 de metri unde mulţi sportivi îşi doresc să îşi încheie cariera acolo pe ponton” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Cătălin povesteşte că aproape la toate antrenamentele din ziua de miercuri suferă.  

„Îmi este rău, starea nu este foarte plăcută. De fiecare dată, după ce se termină primii 250 de metri, începe starea de rău, iar după 5-10 minute trece şi acea parte urâtă, însă la următoarea repetare de 250 de metri se întâmplă la fel” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Canoistul a pierdut numărul kilometrilor pe care îi pedalează în perioada iernii, la bicicletă şi al tonelor pe care le ridică la antrenamentele din sala de forţă.  

„În perioada de iarnă, pedalăm undeva la 47, 50 de kilometri. La sală, ridic tone, nu mi-am făcut un calcul, dar cred că m-aş speria”- Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Atunci când ajunge la concursuri, campionul mondial răsuflă uşurat.  

„De multe ori am simţit că ceea ce face parte din rutina mea zilnică, nu se compară cu ceea ce fac la concurs. Ne antrenam o dată pe zi înainte de curse, şlefuim diamantul şi în curse totul se întâmplă foarte rapid” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

De emoţii nu a auzit imnul!  

În ultimii 2 ani, Cătălin Chirilă a reuşit  pentru România performanţe deosebite la kaiac-canoe. În 2022, la Campionatele Mondiale din Canada, sportivul a câştigat medalia de aur în proba de canoe simplu, 1000 de metri, şi cea de argint, la 500 de metri.  

“La Halifax, am trăit sentimente total diferite faţă de ce am trăit până atunci. A fost o cursă extrem de degajată şi cred că datorită antrenamentelor foarte bune şi a pregătirii, am reuşit să fiu foarte relaxat în faţa adversarilor, să spunem că m-am jucat cu ei”- Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

În Canada, în momentul în care a urcat pe prima treaptă a podiumului, nu a auzit când imnul.  

„Au fost emoţii foarte profunde. Pe lângă faptul că nu auzeam foarte bine imnul şi asta nu din cauza vreunui defect tehnic, pur şi simplu emoţiile erau atât de mari, că simţeam că mă clatin pe podium” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Cătălin povesteşte că atunci când i se cântă imnul, îl încearcă toate sentimentele.  

„Sincer nu aş putea să descriu în cuvinte ce simt acolo, însă mă gândesc doar la sentimentul de satisfacţie. Satisfacţie în urma efortului pe care îl depun de-a lungul unui an. La un antrenament se munceşte enorm, iar eu sunt adeptul muncii. Mie îmi place să spun că prin muncă, nu prin talent am devenit campion mondial şi am de gând ca până la  Jocurile Olimpice, să merg în acelaşi ritm şi tot prin muncă să obţin o medalie strălucitoare” - Cătălin Chirilă, sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

În 2022, Cătălin mai este medaliat cu aur european în proba de 1000 metri simplu şi argint european la 500 metri, iar în 2021 a câştigat bronzul european la 1000 şi la 500 de metri. Anul acesta, la Campionatele Mondiale de la Duisburg, din Germania, a devenit campion mondial la canoe simplu, la 500 de metri şi vicecampion mondial la 1000 metri. Ultima medalie a fost cea care i-a şi adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, de la anul.   

 Galerie foto

Afla mai multe despre: catalin chirilacatalin chirila canoist 

viewscnt
Articole similare