Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | "E imposibil!" Şeful CCA, poziţie tranşantă despre introducerea video arbitrajului în Liga 1

EXCLUSIV | "E imposibil!" Şeful CCA, poziţie tranşantă despre introducerea video arbitrajului în Liga 1

Fotbal intern

Comentarii

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, grecul Kyros Vassaras, a vorbit în exclusivitate pentru Telekom Sport despre posibilitatea introducerii sistemului VAR (video assistant referee) la meciurile din Liga 1 din acest play-off sau în viitorul apropiat.

Vassaras a fost prezent la testarea fizică a arbitrilor români, ce a avut loc în această dimineaţă, la Buftea, şi a precizat că e imposibil ca sistemul VAR să fie implementat atât de rapid în Liga 1, chiar dacă mulţi conducători din fotbalul românesc au cerut public folosirea tehnologiei video măcar la meciurile cu miză.

Chiar LPF anunţa în finalul lui 2017 câ sistemul VAR va fi implementat şi în Liga 1, însă şeful CCA consideră că e nevoie de mult mai mult timp astfel încât tehnologia să poată fi folosită aşa cum trebuie în fotbalul românesc.

"După mine, trebuie întâi să existe un grup de persoane care să înceapă procedurile şi munca pentru ca acesta (n.r. sistemul VAR) să fie implementat. Timpul statistic pe care alte ţări l-au folosit nu a fost de o lună sau de trei luni. Nu este posibil. Dacă mă întrebi pe mine, sunt multe etape. Prima este să ai protocolul IFAB şi intructori instruiţi, dar, de asemenea, ca aceşti instructori să înveţe arbitrii.

Vorbim despre arbitri profesionişti, despre arbitri care trebuie să fie prezenţi şi la munca lor, dar şi la fotbal, pentru că nu sunt profesionişti. Deci, avem nevoie să le dăm timp şi lor să fie pregătiţi. Pentru un astfel de proiect trebuie să fii sută la sută pregătit când eşti pe terenul de joc. Deci avem nevoie de timp pentru instruit. Apoi va trebui să vedem şi la ce meciuri, cum va fi posibil, pentru că trebuie să fim corecţi. La un număr egal de meciuri pentru toate echipele trebuie să fie aplicat sistemul de arbitraj video.



Cred că este devreme să tragem concluzii. Părerea mea, dacă vrem să începem asta, care nu este treaba noastră, a CCA, este a Ligii, a echipelor să decidă dacă introduc şi acceptă asta. Deci cred că dacă ne dorim să implementăm asta va trebui să lucrăm ca un grup ca să ne trasăm obiective punct cu punct pentru a şti apoi când vom fi pregătiţi.

FIFA îl va folosi la Campionatul Mondial din Rusia. Toată lumea trebuie să ştie că este încă la nivel de test. Căutăm referinţe, tragem concluzii. În acest caz, vedeţi că UEFA nu l-a introdus în Liga Campionilor sau Europa League. De ce? Pentru că este diferit să ai un sistem VAR pentru o lună într-o competiţie, precum Campionatul Mondial sau Under 20, şi este diferit să-l foloseşti pe un întreg campionat. Deci necesită altă pregătire, alt proiect, să zicem. Apoi vom avea rezultate oficiale. Deci avem nevoie să facem şi o probă înainte de implementarea oficială. Ne trebuie timp. Dar, înainte de toate, trebuie să fim siguri ca dacă VAR-ul va fi folosit corect, rezultatele vor fi mai bune", a declarat Kyros Vassaras pentru Telekom Sport.

Afla mai multe despre: kyros vassarasvararbitraj 

viewscnt
Articole similare