Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Federaţia din România care l-a alarmat pe Eduard Novak: "Îngrijorătoare pentru sportul românesc şi poate crea un precedent periculos"

Federaţia din România care l-a alarmat pe Eduard Novak: "Îngrijorătoare pentru sportul românesc şi poate crea un precedent periculos"

Sporturi

Comentarii

Ministrul Sportului, Eduard Novak, consideră îngrijorătoare situaţia de la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, el precizând că se poate crea un precedent periculos.

Ministrul Sportului despre situaţia de la FRHG: "Îngrijorătoare pentru sportul românesc şi poate crea un precedent periculos"

Faptul că reprezentanţi ai conducerii FRHG organizează alegeri nestatutare, iar apoi riscă finanţarea hocheiului românesc printr-o aşa-numită separare de Ministerul Sportului nu poate fi decât un act iresponsabil, a precizat Novak.

Pe lângă neregulile semnalate, legate de alegerile care au avut loc la această federaţie, este de neconceput ca reprezentanţii FRHG să nu pună la dispoziţie documente şi să nu permită accesul în spaţiile de depozitare pentru verificarea bunurilor inventariate, atunci când au fost făcute controale ale Ministerului. Cred că este necesar să înţelegem un lucru! Este important să punem mai presus de orice dezvoltarea sportului şi asigurarea cadrului necesar pentru înalta performanţă, care nu pot fi posibile atunci când au loc astfel de derapaje, a adăugat Eduard Novak.

Poziţia ministrului cu privire la situaţia de la FRHG:

“Situaţia de la Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) este una îngrijorătoare pentru sportul românesc şi poate crea un precedent periculos. Faptul că reprezentanţi ai conducerii FRHG organizează alegeri nestatutare, iar apoi riscă finanţarea hocheiului românesc printr-o aşa-numită separare de Ministerul Sportului nu poate fi decât un act iresponsabil.

Ministerul Sportului a intervenit, în urma mai multor sesizări, conform bazei legale pe care o are, aşa cum este firesc şi la fel cum a intervenit şi în alte federaţii atunci când au existat suspiciuni de încălcări ale dispoziţiilor legale şi statutare.

În plus, trebuie menţionat că reprezentanţii FRHG nu şi-au îndeplinit obligaţiile de a pune la dispoziţie documentele şi de a permite accesul în spaţiile de depozitare pentru verificarea bunurilor inventariate, atunci când au fost făcute controale ale Ministerului.

Reluăm principalele nereguli semnalate:

• Biroul Federal al FRHG din 15.09.2022 a decis într-o şedinţă desfăşurată chiar înaintea Adunării Generale Ordinare de Alegeri, din aceeaşi dată, faptul că din totalul de 25 de structuri sportive participante în campionatul naţional 2021 – 2022 12 structuri nu au drept de vot.

• Motivul de cenzurare a dreptului la vot invocat a fost neplata datoriilor „…la termenele si în condiţiile stabilite de Federaţie”, fără să se precizeze dispoziţiile statutare care pot priva de dreptul de vot un membru participant la Calendarul competiţional.

• Cu toate acestea, din analiza fişelor de cont şi a documentelor justificative, s-a reţinut faptul că la data de 15.09.2022 doar SC MIERCUREA CIUC şi ASOC. CLUB SPORTIV OLIMPIA PLOIEŞTI aveau datorii. Mai mult, membrii Comisiei au constatat că temeiul datoriei era o sancţiune administrativă, respectiv au fost aplicate amenzi referitoare la limitarea şi combaterea pandemiei COVID-19.

• Pe de altă parte, Comisia a constatat că membrii Biroului Federal din data de 15.09.2022 au decis faptul că ACS HOCHEI GHEORGHENI are drept de vot, deşi plata datoriilor către federaţie nu a fost efectuată „…la termenele si în condiţiile stabilite de Federaţie”, depăşindu-se termenul de plată de 45 de zile, menţionat pe facturile emise de Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă.

• A fost consemnată şi participarea la AGOA a unui club care nu a participat în sezonul comeptiţional 2021-2022, cea ce reprezintă o încălcare a prevederilor art. 11.4 din Statutul FR de Hochei pe Gheaţă.

Sunt fapte care ne arată că a avut loc un abuz, iar Ministerul Sportului nu poate trata situaţia decât ca atare. Aşa cum Ministerul a anunţat în 7 noiembrie, au fost declanşate procedurile care se impun în acest caz, respectiv suspendarea executării Hotărârii adoptate în Adunarea Generală Ordinară de Alegeri FRHG.

În lumina evenimentelor recente, este important să punem mai presus de orice dezvoltarea sportului şi asigurarea cadrului necesar pentru înalta performanţă, care nu pot fi posibile atunci când au loc astfel de derapaje”.

Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă (FRHG) a anunţat marţi, printr-un comunicat, că a denunţat unilateral contractul cu Ministerul Sporturilor privind finanţarea programelor sportive de utilitate.

FRHG a depus încă de vineri, 11 noiembrie, o notificare în acest sens, precizând că încetarea acestui contract începe cu data 14 noiembrie 2022. FRHG a înregistrat şi o constestaţie la decizia Ministerului Sportului de a suspenda rezultatele alegerilor conducerii Federaţiei, din septembrie 2022.

 

Afla mai multe despre: eduard novak 

viewscnt
Articole similare