You are here:

Fraza care l-a "curăţat" de la TV pe celebrul comentator sportiv român! Valentin Ceauşescu a mers personal să-şi roage mama să-l ierte pe jurnalist

Fraza care l-a "curăţat" de la TV pe celebrul comentator sportiv român! Valentin Ceauşescu a mers personal să-şi roage mama să-l ierte pe jurnalist

Special

Comentarii

Invitat în cadrul unui nou episod din "SportCast cu Sile", Dumitru Graur a vorbit despre momentul în care a devenit "rezerva" lui Cristian Ţopescu la unul dintre cele mai importante meciuri din istoria fotbalului românesc.

După marele trofeu cucerit în 1986, Steaua a revenit în finala Cupei Campionilor Europeni, trei ani mai târziu. A fost un meci cu una dintre cele mai mari echipe din istoria fotbalului mondial.

Finala a fost una la discreţia lui AC Milan, care s-a impus fără probleme cu 4-0, graţie golurilor marcate de Gullit şi van Basten, ambii cu câte o "dublă".

Meciul dintre Steaua şi AC Milan ar fi trebuit comentat chiar de Dumitru Graur. Cunoscutul jurnalist a mers la Barcelona şi a aşteptat să încheie un sezon perfect pentru gruparea roş-albastră, un sezon în care a comentat fiecare partidă din Cupa Campionilor Europeni.

Ajuns la stadionul catalan, Dumitru Graur a avut surprinderea să afle că din titular a devenit în ultimul moment rezervă. În locul său, la microfonul de comentariu s-a regăsit celebrul Cristian Ţopescu, proaspăt revenit din "pedeapsa" primită din partea liderilor comunişti.

"Ţopescu era suspendat (n.r. - nu mai comentase din 1983), de la meciul cu Suedia, când a spus acea frază care i-a fost fatală. O s-o spun cu ghilimele, nu chiar exact, dar ăsta era sensul: <<Ar fi bine pentru fotbalul românesc dacă fotbaliştii care şi-au făcut datoria, care au meciuri în echipa naţională, care au o anumită vârstă ar putea să se transfere în străinătate. Ar fi de folos şi pentru fotbalul românesc, un stimul pentru cei tineri>>. Asta a fost fraza care l-a curăţat. 

Din poveşti ştiu şi eu se pare că s-ar fi dus cineva, unul Dăscălescu, s-ar fi dus la tovarăşa şi i-ar fi spus: <<Ţopescu îndeamnă tinerii să fugă din ţară>>. A fost fatală, că i-au întrerupt detaşarea. El nu a fost angajat al TVR, el a fost tot timpul detaşat de la clubul Steaua, unde lucra. Detaşat comentator a stat ani de zile după Revoluţie la TVR. 

Atunci s-a întors la Steaua, nu mai făcea nimic, stătea pe acolo. Era un fel de ajutor al lui Vintilă, era la secţia de propagandă, un fel de PR al clubului Steaua şi acolo se ocupa de fotbal, mai avea şi un aparat de filmat. Uşor, uşor s-a dus pe lângă echipa de fotbal, mai stătea cu ei. 

Povestea este şi o ştiu foarte bine de la cineva care mi-a spus-o. Înaintea meciului cu AC Milan, Marius Lăcătuş, febleţea tuturor, s-a dus la Valentin Ceauşescu, care era tot timpul cu echipa, marele sponsor, şi i-ar fi spus: <<Nea Vali, dacă îl laşi pe Ţopescu să comenteze, noi câştigăm>>.

Valentin Ceauşescu, care era dornic să facă orice doar să se facă toate poftele jucătorilor, a zis că vede cum va face. Nu ştiu cum a făcut, cu cineva a vorbit, cu maică-sa probabil, şi l-au adus pe Ţopescu acolo. Mie, nimeni nu mi-a zis absolut nimic, să stau în Bucureşti, nu mai lua paşaportul, nu te mai sui în avion. M-am trezit acolo urcând pe scări şi cu Bebe Ciurescu, cel care-mi spune că nu comentez eu, ci că va comenta Ţopescu" , a spus Dumitru Graur la Orange Sport.

Afla mai multe despre: dumitru graurcristian topescu 

viewscnt
Articole similare