Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gimnasta care a făcut culturism vrea la Jocurile Olimpice: "Sunt născută în Munchen. Părinţii au hotărât să mă aducă în România"

Gimnasta care a făcut culturism vrea la Jocurile Olimpice: "Sunt născută în Munchen. Părinţii au hotărât să mă aducă în România"

Sporturi

Comentarii

Revenită în activitate după o pauză de 4 ani, Laura Jurcă e decisă să lupte pentru locul ei în echipa naţională a României.

Calificată la Jocurile Olimpice după 12 ani, echipa feminină de gimnastică a României este gata să scrie istorie la marea competiţie care va avea loc în vară, la Paris. Printre sportivele care vor să prindă un loc în echipa olimpică se numără şi Laura Jurcă. Aceasta a revenit în gimnastică după o pauză de 4 ani şi e decisă să facă tot ce depinde de ea pentru a-şi împlini visul olimpic!

Ajunsă acum la 24 de ani, Laura Jurcă este veterana lotului olimpic. Fostă vicecampioană europeană de junioare în 2014, la junioare, ea a explicat de ce s-a retras temporar, acum cinci ani.

„În 2019 am zis pauză, gata, nu mai vreau. Nu mai puteam, nu mai voiam, voiam să mă relaxez o perioadă, voiam să încerc şi altceva, să văd ce pot face fără gimnastică, doar că gimnastica a făcut parte din viaţa mea şi a fost un sport care mi-a plăcut şi ştiam că mă voi reîntoarce”, a spus Laura Jurcă, pentru Sportsnet.ro

În perioada în care a stat departe de sala de gimnastică, Laura a avut grijă să-şi termine studiile, dar s-a şi apucat, pentru scurt timp, de un sport total opus: culturismul!

„Am intrat la facultate, am terminat facultatea, am început să ies, să cunosc lumea. M-am apucat vreo două luni de culturism. Mi-a plăcut, doar că încă mai aveam probleme cu greutatea. Trebuia să slăbesc foarte mult. Îmi plăcea să fac forţă, dar cu greutatea nu mă puteam împăca să respect meniul pe care mi-l dăduseră” – Laura Jurcă, gimnastă

Matură acum, Laura poate recunoaşte deschis că după ce s-a lăsat de sport, cea mai mare problemă a fost aceea a creşterii în greutate.

„Am ajuns la 70 de kilograme, după care am ajuns să-mi revin uşor-uşor. La ultima competiţie ştiu că aveam vreo 40 şi un pic” – Laura Jurcă, gimnastă

Ideea revenirii în gimnastică s-a născut anul trecut. La început, totul a fost foarte greu, dar acum se poate lupta de la egal la egal cu mai tinerele ei colege pentru un loc în echipă.

„Revenirea mea în gimnastică nu a fost grea, a fost foarte grea. A trebuit să renunţ la foarte multe chestii. Dar este ceea ce-mi doresc. Simt că nu am arătat tot ceea ce pot şi cariera mea încă nu s-a încheiat aici” – Laura Jurcă, gimnastă.

De altfel, chiar dacă era departe de sală, sufletul Laurei tot la gimnastică era. Tocmai de aceea, şi-a făcut şi trei tatuaje care pentru ea au o mare însemnătate.

„Primele două tatuaje au fost Gymnastics şi trandafirul, iar pe coada trandafirului scrie Life Goes On. Deoarece gimnastica a făcut parte din viaţa mea şi ştiam că va face în continuare. Trandafirul e floarea mea preferată, iar viaţa merge înainte orice s-ar întâmpla” – Laura Jurcă, gimnastă.

S-a născut în Germania şi la 7 ani a venit în România, pentru a face gimnastică

Dacă totul merge aşa cum visează, Laura îşi poate îndeplini visul: prezenţa la Jocurile Olimpice!

„Am European, am Mondial, n-am Olimpiadă. Pentru mine sunt o provocare, eu cu mine. Măcar sunt liniştită că ştiu că am încercat, am dat tot ceea ce am putut şi n-am renunţat. Dacă lupţi, poţi să pierzi. Dacă nu lupţi, ai pierdut deja” – Laura Jurcă, gimnastă.

Ea ştie deja ce înseamnă să pierzi totul. A trăit asta pe propria piele la doar 16 ani, când o accidentare a scos-o din echipă cu o zi înaintea plecării spre calificările pentru Jocurile Olimpice din 2016.

„Cu o zi înainte de plecarea la calificările pentru Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio, pe mine mă durea o gleznă şi nimeni nu a descoperit ce am. Dar mă durea foarte tare. Şi cu o zi înaintea plecării mi-au făcut 4 anestezii direct în sală. Nu am mai simţit durerea, nu-mi mai simţeam piciorul, doar că a doua zi n-am mai putut să merg. Am plecat acasă, în Germania şi au descoperit că am fractură de stres şi necroză. Şi atunci m-am operat” – Laura Jurcă, gimnastă. 

Născută în Germania, dar mutată de la vârsta de 7 ani în România pentru a face gimnastică, Laura îşi aminteşte că la început i-a fost greu să se acomodeze. Dar acum îi place atât de mult aici, că vrea să se stabilească în România.

„Sunt născută în Germania, în Munchen. Eram micuţă, părinţii au hotărât să mă aducă în România şi de la 7 ani am crescut la internat, la Deva. A fost greu pentru început, viaţa de acolo era altfel, era foarte ciudat pentru mine, nu ştiam limba foarte bine. Plus că eram 10 fete în cameră, mi-era foarte ruşine. Dar totul a trecut, iar acum aş vrea să rămân aici, în România, dacă se poate” – Laura Jurcă, gimnastă.

Andrei Muntean, bronz la Cupa Mondială din Antalya

Andrei Muntean, singurul român calificat în concursul masculin de gimnastică de la Jocurile Olimpice, este într-o formă foarte bună. El a cucerit duminică medalia de bronz la paralele, în Cupa Mondială din Antalya şi se anunţă unul dintre protagoniştii Campionatelor Europene de la Rimini (24-28 aprilie), dar şi ai Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august). În Turcia, Muntean a totalizat 14,150 puncte, fiind devansat de spaniolul Nicolau Mir (14,800) şi de ucraineanul Radomir Stelmah (14,500). La acelaşi concurs, în finala de la bară, Răzvan Marc s-a clasat pe locul 6, cu 13,200 puncte, iar Roland Modoianu pe 8, cu 11,200 puncte.

 

Afla mai multe despre: laura jurcălaura jurcă gimnastica 

viewscnt
Articole similare