Federaţia Română de Kaiac-Canoe a primit o lovitură teribilă în 2016, din cauza multiplelor cazuri de dopaj la meldonium care au condus în final la suspendarea loturilor de seniori şi imposibilitatea de a mai participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
Leonid Carp (canoe simplu şi canoe dublu), Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu), Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu, Petruş Gavrilă (kaiac 4), Ionuţ Mitrea (kaiac simplu) au fost depistaţi pozitiv la meldonium şi Liviu Dumitrescu (canoe 2) la hormoni de creştere.
Carp şi Strat au fost apoi exoneraţi de suspendări şi s-au calificat în utimul moment la olimpiadă, dar drumul lor către Rio a fost stopat după ce Federaţia internaţională a suspendat România din competiţiile pentru seniori timp de un an.
Ion Bîrlădeanu, preşedintele FRKC, a luat toate măsurile cerute de Federaţia internaţională de kaiac-canoe şi speră într-o reducere a sancţiunii de un an, dar chiar dacă aceasta nu va avea loc, seniorii vor putea participa în 2017 la toate marile competiţii internaţionale, campionate europene şi mondiale.
''Cu o săptămână înainte de CE de seniori va expira suspendarea lotului de seniori, iar anul viitor vom putea participa practic la toate competiţiile din calendar. Noi avem până pe 13 iunie suspendarea şi peste puţin timp avem CE de seniori. Noi am făcut demersurile necesare şi am primit răspuns că am procedat corect la luarea măsurilor. Tot ce ne-au recomandat ei am respectat, faţă de alte ţări care nu au făcut nimic. Aşteptăm, poate ne reduce şi din perioada asta iniţială, dar oricum nu ne va afecta la competiţii. Una dintre recomandări a fost ca toţi cei care au făcut parte din anturajul celor dopaţi, nu numai antrenori, să nu mai facă parte din loturi şi nici să nu se pregătească cu ceilalţi. Cei suspendaţi nu au deloc voie în bazele sportive să ia contact cu cei curaţi. Şi alte ţări au avut în primă fază mai mult de patru sportivi suspendaţi şi au participat la JO, cazul Rusiei, Belarus, dar noi pentru că am ieşit repede şi am făcut atâta tevatură cu cazurile de dopaj, Federaţia internaţională a luat decizia şi nu mai putea fi răsturnată. Să dea Dumnezeu să ne spălăm toate păcatele, dar asta tocmai la Tokyo'', a declarat şeful FRKC.
Sportivi precum Victor Mihalachi, Iosif Chirilă, Petre Condrat, de la canoe, Irina Lauric, la kaiac, sunt nevoiţi să continue pregătirea la cluburi pe durata suspendării lotului de seniori.
Deşi s-au făcut anchete din partea federaţiei şi a Agenţiei Naţionale Anti-Doping, tot nu sunt clare circumstanţele cazului de dopaj în masă la kaiac-canoe.
''Au făcut de capul lor, au aflat de unde, ce şi cum să facă rost de meldonium, dar mai mult ca sigur Traian Neagu, component al echipajului de K4, care a luat cea mai mare suspendare, a fost capul răutăţilor, cel care s-a interesat de acest medicament. Adevărul numai sportivii îl ştiu, pentru că s-au ferit unii de alţii. Cine a contribuit la descoperirea adevărului, i s-a redus pedeapsă, fie cu 50%, fie în funcţie de dezvăluiri. A fost un lucru rău şi eu sper că atât timp cât mai sunt preşedinte să nu se mai repete, pentru că am impus nişte reguli foarte stricte. Să nu ia nici măcar o aspirină dacă nu e dată de medic sau cu ştiinţa lui. Dacă i-am prins cu ceva de pe la farmacie şi iau fără să spună sunt imediat eliminaţi din lot'', a declarat Bîrlădeanu.
ANAD a dat suspendările pentru sportivi, dar acestea sunt confidenţiale până la trecerea termenului în care Agenţia Mondială Antidoping poate face apel.
''S-au luat sancţiuni împotriva sportivilor dopaţi cu meldonium, dar nu sunt definitive până când nu trece termenul în care WADA poate face recurs la sancţiuni. Avem suspendări de la un an, cum e cazul lui Ionuţ Mitrea până la 8 ani (Traian Neagu). Celelalte suspendări sunt de 2 şi respectiv 4 ani. Cazul lui Liviu Dumitrescu, depistat pozitiv la hormoni de creştere, nu este încă soluţionat, deşi s-a dat o decizie, dar care nu e încă definitivă'', a spus Bîrlădeanu.
Din cauza suspendării lotului de seniori, FRKC a trecut la reorganizarea loturilor.
''La ora actuală nu avem lot de seniori, dar avem lot naţional de tineret şi lot olimpic de tineret, iar la nivel de juniori se pregătesc în continuare fără nicio problemă. CuCOSR am avut primele discuţii, am primit asigurări să ne vedem de treabă şi să trecem peste acest accident, iar la MTS nu avem acum cu cine vorbi. Nu cred că ne va afecta prea tare accidentul cu dopajul, au spus-o şi alţii că suntem în grupul federaţiilor care pot lua medalii la JO. IMPORTANT e că ca avem juniori şi tineret şi în timp de patru ani până la Olimpiadă o să ne intrăm iarăşi în formă. Avem cu ce să facem faţă'', a adăugat fostul medaliatul cu bronz olimpic la Moscova (K1, 1.000 m).
Deşi scandalul de dopaj a afectat puternic imaginea federaţiei şi moralul sportivilor, aceştia din urmă au câştigat o salbă de medalii în acest an. O medalie de argint (C2, 500 m) şi 3 de bronz (K2, 1.000 m fete, C4, 1.000 m băieţi, C1, 200 m fete), 2 medalii de aur şi 4 de argint la CE de juniori, 2 medalii de argint şi 2 de bronz la CE de tineret, o medalie de aur, 3 medalii de argint la CM de juniori şi tineret.
FRKC a decis ca toţi câştigătorii medaliilor din 2016 să facă parte din laureaţii anului 2016.
Cea mai bună performanţă a anului, singurul nostru titlu olimpic la Rio, este alegerea lui Ion Bîrlădeanu pentru sportivul anului: ''Avem o singură medalie de aur la Olimpiadă, e logic că echipa de spadă merită titlul de performeră a anului''.
În 2017, România va găzdui CM de juniori şi tineret la kaiac-canoe la baza de la Bascov (27-30 iulie).
''Suntem oarecum în grafic, am ţinut Europenele aici, mai trebuie ceva investiţii în primăvară, dar mai mult pe reparaţii, pe ce s-a deteriorat. Ar fi trebuit să extindem turnul, să sperăm că vom reuşi, dacă nu vom funcţiona cu birourile anexe lângă turnul de control'', a adăugat preşedintele FRKC.
În aprilie 2017, la Bucureşti, va avea loc un congres al Asociaţiei europene de kaiac-canoe, iar săptămâna trecută preşedintele Albert Woods şi secretarul general Branko Lovric au vizitat locaţia unde vor avea loc lucrările.
- Aplicaţia Orange Sport este gratuită şi poate fi descărcată din Google Play şi App Store.
- Vrei să vezi cele mai tari competiții sportive, oriunde ai fi? Ia-ți oferta Orange Love pentru fibră și TV.