Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

La 17 ani are peste 150 de podiumuri în motorsport! "Maşina de oraş nu contează, vreau ceva mic să pot parca"

La 17 ani are peste 150 de podiumuri în motorsport! "Maşina de oraş nu contează, vreau ceva mic să pot parca"galerie foto

Sporturi

Comentarii

Bogdan Duma, vicecampionul naţional de la Super Rally, a fost, la 10 ani, cel mai tânăr pilot licenţiat FIA. Clujeanul a avut în 2023 un sezon extraordinar şi în competiţiile internaţionale. El a concurat în Porsche Sprint Challenge din Benelux, unde a obţinut 9 victorii din 10.

Bogdan Duma este fenomenul din motorsportul românesc şi nu numai! Pilotul are 17 ani, iar în ultimii 7 a concurat şi în competiţiile din străinătate. 

 “La 10 ani am ajuns să fiu cel mai tânăr pilot licenţiat FIA pe automobilism. Am mers în Ungaria să mă uit la o etapă de Rallycross şi mi-a plăcut, am vorbit cu oamenii de acolo şi mi-au zis că momentan sunt prea mic aveam 9 ani, dar de la 10 pot să particip”- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023, pentru Sportsnet.ro.

Până la această vârstă, Boghi, cum îi spun prietenii, are un palmares impresionant!  

“Mi-e greu să spun, am peste 150 de podiumuri şi am concurat în 10 campionate”- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Pentru tânărul pilot din Cluj, 2023 a fost un an foarte bun. În ţară, a devenit vicecampion la Super Rally, iar în străinătate a concurat în Porsche Sprint Challenge din Benelux. 

 „A fost un sezon genial, cu 9 din 10 victorii, a fost wow„- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.   

Nu vrea o maşină de oraş de fiţe 

În cursele de Super Rally, Bogdan se dă cu o bijuterie de maşină. 

 “Acest Radical este ales de mine, mi-am dorit mult această maşină şi de 2 ani mă bucur de ea “- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Când va împlini 18 ani, tânărul pilot îşi va lua şi permisul, dar nu vrea să îşi cumpere o maşină scumpă. „Pentru mine, maşina de oraş nu contează, vreau ceva mic să pot parca, pentru că la Cluj-Napoca e greu cu parcările. Prefer să bag bani în maşinile de curse, decât să îmi cumpăr o maşină scumpă, să mă laud cu ea” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Bogdan este elev în clasa a XII-a şi nu îşi neglijează şcoala. 

 „Şcoala se împacă bine cu sportul pentru că tot timpul îmi recuperez orele, nu chiulesc fără motiv”- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

După ce termină liceul, el va merge să studieze în străinătate. 

 „Mă gândesc la o universitate pe Media Marketing, în Olanda„ - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023. 

A început cu kartingul  

Bogdan Duma face parte dintr-o familie cu ştate vechi în motorsport. 

“Bunicul şi tata au fost piloţi şi probabil de aici această pasiune. Să stai toata ziua printre maşini şi motoare nu ai cum să nu te îndrăgosteşti şi tu” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

La 6 ani, el şi-a început activitatea.  

„De când sunt mic, tata mă punea în kart, dar la 6 ani am început la nivel profesionist. La 7 ani, concuram în Campionatul de Karting, iar la 8 am trecut la maşini, am concurat în cel de Viteză în Coastă”- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Tatăl lui Bogdan este cel care îşi însoţeşte fiul la toate cursele din ţară şi din străinătate.  

„Tata este omul bun la toate, tata e mecanic, eu sunt doar pilot, tata face restul. Părinţii mei m-au susţinut din prima clipă, sunt mândri de mine şi de ce am realizat până acum. La început, mamei i-a fost frică, e ceva normal, apoi s-a obişnuit cu ideea” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

În fiecare campionat, concurează cu altă maşină  

Până acum 2 ani, pilotul concura în toate campionatele la care participa cu aceeaşi maşină. 

 „Nu aveam altele, dar cum am mai crescut, s-au dus şi restricţiile de vârstă şi pot participa. La Super Rally concurez cu un Radical SR3, la Viteză în Coastă cu un Mitsubishi ” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Bogdan explică şi de ce e mult mai bine să piloteze maşini diferite.  

„Mi-am dat seama că nu e ok să mergi cu aceeaşi maşină în toate campionatele pentru că una are pregătire de raliu, una de circuit, una de coastă şi nu le poţi amesteca” -- Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Întreţinerea Radicalului pe care concurează la Super Rally este una foarte costisitoare.  

„Reviziile trebuie făcute o dată la 40 de ore de funcţionare, motorul trebuie trimis în Anglia la revizie, revizia costă undeva la 10.000 de euro, plus cauciucuri, plus carburant. Totul e foarte scump” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Sala, momentul lui de relaxare  

În afara maşinilor, Bogdan mai are o pasiune.  

„Merg zilnic la sală, de 2 ani am avut pauză doar dacă am fost accidentat. Acolo simt că mă deconectez şi mă eliberez de tot stresul din timpul curselor. Acolo sunt doar eu cu căştile şi cu greutăţile” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

Dintre toate campionatele în care a concurat până acum, Bogdan are şi unul care i-a plăcut mult.  

„Fără discuţie  <<Porsche Sprint Challenge>> din Belelux. A fost un vis de-al meu de când eram mic să concurez în GT-uri, în cel mai frumos campionat” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023.  

În 2024, sportivul mai vrea să îşi împlinească un vis. „Aştept să conduc maşina visurilor mele, un Porsche 993 G3 Cup” - Bogdan Duma, vicecampion naţional la Super Rally în 2023. 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: bogdan dumamotorsport 

viewscnt
Articole similare