În iulie 2016, tribunalul din Barcelona i-a condamnat pe Lionel Messi şi pe Jorge Messi la 21 de luni de închisoare şi o amendă de 3,7 milioane de euro pentru fraudă fiscală, prejudiciul fiind de 4,16 milioane de euro, bani care proveneau din drepturile de imagine ale jucătorului în perioada 2007-2009. Decizia a fost confirmată un an mai târziu de Curtea Supremă spaniolă.
Societatea britanică Sidefloor, implicată în cazul de fraudă fiscală pentru care au fost condamnaţi fotbalistul şi tatăl său, ar fi fost folosită şi pentru operaţiunea de evitare a impozitelor dezvăluită în cartea Football Leaks 2 – Noii dezvăluiri despre lumea fotbalului profesionist, publicată la 9 septembrie de jurnaliştii Spiegel Rafael Buschmann şi Michael Wilzinger.
FC Barcelona a vărsat 10,5 milioane de euro constând în onorarii de agent şi de scouting în perioada 2010-2016, în contul din Luxemburg al Sidefloor, iar apoi societăţii argentiniene Limecu (de la Lionel Messi Cuccittini). Din punctul de vedere al fiscului spaniol, a fost vorba de diminuarea artificială a salariului jucătorului şi de trimiterea către tatăl său a plăţilor nete de impozite. Comisiioanele, vărsate lui Jorge Messi, erau astfel impozitate cu mult mai puţin.
Pe de altă parte, anumite paragrafe ale contractelor semnate de societăţile lui Jorge Messi sunt similar cu cele semnate de FC Barcelona cu tatăl lui Neymar, caz în care clubul catalan a trebuit să achite o amendă de 5,5 milioane de euro.
În 2016, fiscul a făcut un control la FC Barcelona şi i-a cerut situaţia comisioanelor legate de Lionel Messi. Astfel, s-a costatat că în perioada 2009-2014 clubul a vărsat 6,7 milioane de euro în conturile societăţii Sidefloor. În 2014, tatăl lui Messi şi FC Barcelona au semnat noi contracte de agent şi de scouting, însă de această dată cu societatea Limecu, care îi aparţine lui Jorge Messi, aceasta probabil pentru mai multă trasparenţă.
Simţind că Lionel Messi ar putea avea din nou probleme după acest nou control fiscal şi că jucătorul ar risca pedeapsa cu închisoare cu executare pentru recidivă, clubul a făcut “o regularizare voluntară” ca să evite urmări penale, explică Mediapart. Astfel, FC Barcelona l-a sfătuit pe fotbalist să îşi corecteze declaraţia de venituri din 2016, adăugând plăţile primite de societatea Limecu şi de fundaţia sa, însă Messi a refuzat să plătească impozite suplimentare. Soluţia? FC Barcelona s-a ocupat de ceea ce datora Messi. Clubul a stabilit o primă specială de 23 de milioane de euro la prelungirea contractului argentinianului.