Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Lovitură în plin pentru Gigi Becali. "Starul" dat afară de la FCSB, dorit insistent de Napoli şi Roma. Sumele uriaşe implicate în tranzacţie

Lovitură în plin pentru Gigi Becali. "Starul" dat afară de la FCSB, dorit insistent de Napoli şi Roma. Sumele uriaşe implicate în tranzacţiegalerie foto

Fotbal

Comentarii

Înalt, puternic, cu un simţ al porţii extrem de dezvoltat, a fost un "nouar" veritabil, cum rar se mai găseşte în fotbalul românesc. A câştigat patru titluri de campion în Liga 1, a ratat două transferuri în Serie A, nu a jucat pentru echipa naţională, iar luni, 23 noiembrie, împlineşte 45 de ani. Numele său - Cristian Ciocoiu.

Cristian Ciocoiu s-a născut pe 23 noiembrie 1975 la Bacău, iar debutul la seniori avea să-l facă pentru echipa locală Selena Bacău, continuatoarea clubului FCM Bacău, într-un duel pierdut, acasă, cu FC Farul, scor 0-2, în Liga a 2-a.

Au urmat trei sezoane la Selena Bacău, în care a ajutat-o să promoveze în prima ligă şi să se menţină pe prima scenă un sezon, până în momentul transferului la Steaua Bucureşti. Se întâmpla în 1996, pe vremea când avea doar 21 de ani.

Atunci, Steaua plătea celor de la Bacău o sumă fabuloasă pentru acele vremuri: 1,2 milioane de dolari. Cristian Ciocoiu nu venea singur din Moldova, ci alături de colegul său de club, Narcis Răducan.

În primul sezon la Steaua, Ciocoiu obţinea şi primele trofee din carieră, cupa şi campionatul, fiind marcator în finala Cupei României cu FC Naţional, dar şi prezent în partidele din grupele Ligii Campionilor, cu Dortmund, Atletico Madrid şi Glasgow Rangers.

Sezonul 1997-1998 avea să fie cel mai bun din cariera sa, fiind unul dintre cei ai buni jucător din Ghencea - 10 goluri în 28 de meciuri, unul decisiv într-o remiză contra rivalei pentru titlu - Rapid Bucureşti, antrenată la acea vreme de Mircea Lucescu. La finalul sezonului a cucerit din nou titlul cu gruparea roş-albastră.

A mers excelent şi în cupele europene, acolo unde a pus umărul la eliminarea lui Fenerbahce Istanbul, acolo unde evolua Viorel Moldovan, şi a eliminat-o pe Aston Villa după ce i-a marcat două goluri. Unul dintre ele, o foarfecă superbă.

Cu toate acestea, nu reuşeşte să ajungă la echipa naţională, concurenţa fiind una extrem de acerbă, cu unii dintre cei mai valoroşi atacanţi din istoria fortbalului românesc: Adrian Ilie, Viorel Moldovan, Gheorghe Craioveanu sau Ionel Ganea.

A ratat două transferuri în Serie A

Acela a fost apogeul său fotbalistic, deoarece cariera sa a luat-o neaşteptat pe pantă descendentă. Se zvoneşte că principalul motiv ar fi fost două oferte fantastice refuzate de Steaua, de la Napoli şi AS Roma, în 1997, apoi în 1998, care ofereau câte 2,5 milioane de euro în schimbul său. Salariul jucătorului urma să fie mult mai mare decât primea în Ghencea.

În 2001, se transferă înapoi la Bacău, la FCM, pentru 400.000 de dolari. Nu mai are aceeaşi cadenţă a golurilor, dar este un jucător important şi o ajută pe FCM să reziste în Liga 1. Marchează doar 13 goluri în 78 de meciuri.

Dorea să se retragă. Gigi Becali l-a făcut să se răzgândească

În vara lui 2004, la doar 29 de ani, Cristian Ciocoiu se pregătea să se retragă din activitatea, însă intervenţia lui Gigi Becali avea să-l întoarcă din drum. Era bine cunoscută relaţia pe care proaspătul finanţator al Stelei o avea cu patronul celor de la Bacău, defunctul Dumitru Sechelariu.

Cum pe această filieră ajunseseră recent patru jucători la Steaua, Eugen Baciu, Florin Lovin, Andrei Cristea şi Dorin Goian, Gigi Becali a insistat să fie transferat şi Cristian Ciocoiu, mai ales că Walter Zenga nu avea foarte multe opţiuni în atac.

În acel sezon, evoluează sporadic, fiind doar o soluţie de avarie, atât în Liga 1, cât şi în cupele europene. Cu toate acestea, marchează împotriva celor de la Beşiktaş în Cupa UEFA, la cinci ani după ce marcase şi contra celor de la Fenerbahce.

După retragere, s-a întors în Bacăul natal

În vara lui 2005, Cristian Ciocoiu este dat afară de la Steaua şi se decide să se retragă definitiv din activitate. Din acel moment, a ocupat temporar funcţia de manager sportiv la FCM Bacău şi SC Bacău, iar din 2004 e coordonatorul Academiei de Fotbal Cristian Ciocoiu, care-i poartă numele şi oficial al clubului FC Bacău - club special pentru copii şi juniori pe care l-a fondat.

Luni, 23 noiembrie, Cristian Ciocoiu împlineşte 45 de ani!

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare