Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Noi dezvăluiri în dosarul privind acordarea către Qatar a Mondialului din 2022. Alte două persoane, inculpate în ancheta judiciară

Noi dezvăluiri în dosarul privind acordarea către Qatar a Mondialului din 2022. Alte două persoane, inculpate în ancheta judiciară
Comentarii

Consultantul Jean-Charles Brisard şi fosta sa soţie, avocata Geraldine Lesieur, au fost inculpaţi în ancheta judiciară deschisă la Paris privind acordarea către Qatar a Cupei Mondiale de din 2022.

Iniţial cu statut de martori în dosar, cei doi au fost puşi miercuri sub învinuire, având calitatea de inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi tăinuire a unei infracţiuni de corupţie, a precizat o sursă judiciară pentru AFP.

În acest dosar, deschis în 2019, anchetatorii caută să determine dacă desemnarea ţării din Golf a generat "o piaţă de influenţă" stabilită la un dineu la Palatul Elysee pe 23 noiembrie 2010, la care au participat Sarkozy, Michel Platini, preşedintele de atunci al UEFA, Tamin bin Hamad al-Thani, prinţul moştenitor al Qatarului, devenit emir în 2013, şi fostul premier Al-Thani.

Aşa cum se ştie, în aprilie, s-a anunţat oficial că fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, este vizat de o plângere depusă de Anticor (Asociaţia franceză anticorupţie) împotriva sa, a lui Claude Gueant şi a reprezentantului unei agenţii de publicitate franceze, François de La Brosse, pentru o presupusă asociere de corupţie legată de atribuirea Cupei Mondiale de fotbal din Qatar.

Conform cotidianului Le Monde, plângerea îl viza pe fostul şef al statului, pe consilierul său Claude Gueant, pe François de La Brosse, precum şi pe fostul premier al Qatarului, Hamad Ben Jassem al-Thani, pentru trafic de influenţă, coruperea unui agent publicitar străin, asociere la un grup de răufăcători, finanţare ilegală a campaniei electorale.

Pentru a-şi susţine plângerea, Anticor a invocat un articol al Mediapart, publicat în septembrie, în care se făcea referire la colaborarea cu titlu gratuit a lui François de La Brosse, prin intermediul societăţii ZNZ Group, la campania prezidenţială a lui Nicolas Sarkozy din 2007, apoi în calitate de consilier pentru comunicare al preşedinţiei.

În 2011, întrucât ZNZ se afla în dificultăţi financiare, de La Brosse, care evalua la aproape 2,8 milioane de euro prestaţiile nefacturate, l-a solicitat pe fostul şef al statului şi apoi pe consilierul acestuia, Claude Gueant.

Conform Mediapart, care cita un document din anchetă, ZNZ şi societatea qatariană au semnat ulterior un protocol de acord în vara lui 2011 pentru crearea unui site web, "Enjoy Qatar". La rândul său, Q.Media, aparţinând ginerelui lui Al-Thani, ar fi vărsat 600.000 de euro în contul ZNZ.

În plângerea sa, Anticor evocă, de asemenea, alte facturi şi o participaţiune a Q.Media la capitalul societăţii franceze.

Anticor solicită ca aceste elemente să fie cuprinse în dosarul judiciar privind condiţiile în care, pe 2 decembrie 2010, FIFA a atribuit Qatarului organizarea Cupei Mondiale de fotbal, care s-a disputat în noiembrie şi decembrie 2022 în Qatar. Anticor este parte civilă în acest proces. 

Afla mai multe despre: qatar 

viewscnt
Articole similare