Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Noul campion european la 10.000 m, invitat de CIO să se alăture echipei olimpice de refugiaţi pentru Paris 2024

Noul campion european la 10.000 m, invitat de CIO să se alăture echipei olimpice de refugiaţi pentru Paris 2024

Jocurile olimpice

Comentarii

Noul campion european la 10.000 de metri masculin, Dominic Lobalu, a fost invitat joi de CIO să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris în echipa olimpică de refugiaţi din care a ieşit în 2019, relatează AP.

Noul campion european la 10.000 m, invitat de CIO să se alăture echipei olimpice de refugiaţi pentru Paris 2024

Dacă Lobalu alege să se alăture din nou echipei pe care a părăsit-o în urmă cu cinci ani, ieşire alimentată în parte de o dispută privind premiile în bani, el ar putea câştiga prima sa medalie olimpică. Echipa oficială a refugiaţilor a început să concureze la JO de de la Rio de Janeiro din 2016.

Lobalu a cucerit aurul la 10.000 de metri, miercuri, la Roma, dar şi bronzul, sâmbătă, la 5.000 de metri, la câteva săptămâni după ce World Athletics i-a permis să reprezinte Elveţia în ciuda faptului că nu este cetăţean elveţian.

"În prezent, el nu este cetăţean elveţian, ceea ce Carta Olimpică ar cere", a precizat joi Comitetul Internaţional Olimpic într-un comunicat, după ce comitetul său executiv a refuzat să aprobe eligibilitatea sportivului cu şase săptămâni înainte de ceremonia de deschidere de la Paris.

Lobalu, un refugiat din Sudanul de Sud, a trăit şi s-a antrenat în Elveţia de când a părăsit programul olimpic în urma unei dispute privind controlul gestionării alergătorilor.

Ulterior, Lobalu a declarat pentru revista Time că managementul echipei a restricţionat capacitatea alergătorilor de a câştiga şi de a păstra premiile în bani de la cursele de şosea.

El a spus că a refuzat o ofertă de a reveni la programul care i-ar fi permis să debuteze la Jocurile Olimpice, la Tokyo.

La Tokyo, în acel an, oficialii CIO au recunoscut că criticile au determinat o revizuire a programului pentru atleţii refugiaţi.

CIO a prezentat joi în detaliu invitaţia adresată lui Lobalu de a se adăuga echipei olimpice de refugiaţi pentru Paris, anunţată anterior, formată din 36 de sportivi din 11 ţări în 12 sporturi.

"El are oferta de a concura la Paris, este perfect posibil", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. "Regulile noastre sunt destul de clare. Trebuie să ai naţionalitatea ţării pe care o reprezinţi".

Afla mai multe despre: parisjocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare