Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

O carieră strălucitoare oprită la doar 27 de ani! Confesiunea omului care l-a "scos din joc" pe Balaci când se afla la apogeu

O carieră strălucitoare oprită la doar 27 de ani! Confesiunea omului care l-a "scos din joc" pe Balaci când se afla la apogeu

Special

Comentarii

Ilie Balaci s-a stins din viaţă în această dimineaţă, la doar 62 de ani, în urma unui atac cerebral. Ambulanţa a fost chemată la locuinţa fostului mare internaţional în jurul orei 09:40, însă medicii au fost nevoiţi să constate decesul, după ce încercările de resuscitare au eşuat.

Ilie Balaci a fost un fotbalist uriaş al României, pus în aproape toate topurile pe acelaşi plan cu regretatul Gicu Dobrin şi cu "Regele" Gheorghe Hagi.

Supranumit "Minunea Blondă" în perioada în care era jucător, Ilie Balaci a fost un om de bază în echipa legendară a Craiovei din startul anilor '80, dar şi în naţionala României.

Balaci a avut un talent incredibil, dar a fost scos din joc de o accidentare gravă chiar când se apropia de apogeu, la doar 27 de ani.



Pe 21 februarie 1984, Balaci cădea ca secerat în timpul unei partide jucată de Craiova la Baia Mare, după un duel cu fundaşul dreapta al gazdelor, Arezanov.

Ulterior, Balaci a încercat să mai joace, însă nu s-a mai ridicat niciodată la nivelul avut înaintea accidentării. A mai strâns 67 de partide pentru Craiova, Scorniceşti şi Dinamo, însă în cele din urmă a pus ghetele în cui.

Grigore Arezanov a rămas marcat de momentul petrecut în acea partidă, iar ulterior a vorbit pentru Gazeta Sporturilor despre accidentarea provocată lui Ilie Balaci. Acesta a susţinut întotdeauna că intrarea sa a fost una corectă şi doar ghinionul a făcut ca Balaci să se accidenteze atât de grav.

"E primăvara care nu se uită. Îmi amintesc fiecare secundă, am pierdut sute de nopţi reconstituind intrarea aceea.

Şi am făcut o intrare sănătoasă, dar corectă! El a căzut, eu am luat mingea şi-am continuat. După câţiva paşi, m-am oprit, m-am întors la Balaci. Mi-a spus, cu vocea chinuită, să cer schimbare. Şi-am cerut! Antrenorul nostru, Paul Popescu, mă înjura, îşi ieşise din minţi că nu alerg mai departe! Nu s-a dat cartonaş, nici fault! Arbitru era Radu Petrescu. Nici în raport n-a existat ceva! Am intrat cu amândouă picioarele, exact în stilul Liţă Dumitru. Eu am fost om simplu şi corect, poate de-aceea au pus presiune pe mine şi cu Securitatea după aceea.

[...] Am fost şi bătut, la Craiova, în '85! Oltenii au vrut să se răzbune. Colonelul Frăţilă mi-a spus înaintea meciului să nu intru, dar am vrut să joc pentru că mă ştiam cu sufletul curat. Când am fost anunţat, la staţie, s-au suit oltenii pe garduri de ciudă! Cum primeam mingea, cum pasam, îi vedeam pe adversari că vor să mă "rupă". Irimescu mi-a spus cu gura lui asta, pe teren, deşi fusesem colegi la naţionalele de juniori
", a povestit Arezanov pentru sursa citată.

Acesta a dezvăluit că în acelaşi an 1984 a avut posibilitatea să discute cu Ilie Balaci: "În mai, ultima etapă din sezonul acela. Aveam meci la Rapid, eram în Hotel Bucureşti şi mi-a spus un coleg: "Ştii că-i Balaci aici!?". M-am dus glonţ la el, făcea recuperare, era pe un fotoliu.

Eu m-am dus şi i-am zis: "Salut, Ilie, eu sunt Arezanov". "Măi băiete, hai, mă, să vorbim, chiar voiam să ne vedem". El ştia şi ştie foarte bine că nu i-am făcut nimic. I-am spus că i-am trimis o scrisoare, mi-a zis că a primit-o şi că mi-a scris şi el. Eu n-am primit scrisoarea lui
".

Afla mai multe despre: ilie balaciaccidentare,  

viewscnt
Articole similare