You are here:

OPINIE | CROIT pentru performanţă! Marius Croitoru, omul care a transformat-o complet pe FC Botoşani

OPINIE | CROIT pentru performanţă! Marius Croitoru, omul care a transformat-o complet pe FC Botoşanigalerie foto

FC Botoșani

Comentarii

La cei 39 de ani ai săi, Marius Croitoru începe să-şi croiască un drum cât se poate de serios ca antrenor în fotbalul românesc.

În 2020, FC Botoşani nu a pierdut niciun meci. Sâmbătă, în direct la Telekom Sport, formaţia pregătită de Marius Croitoru a remizat cu FCSB, scor 2-2. A fost prima remiză, după 5 victorii consecutive în prima ligă pentru gruparea moldavă şi primul "semi-eşec" din acest an. În 2020, FC Botoşani a câştigat (cu excepţia meciului cu FCSB) toate partidele disputate şi a făcut-o încasând doar două goluri.

De altfel, de la începutul lunii decembrie, botoşănenii au disputat 8 meciuri, au câştigat 6 dintre ele şi au remizat în alte două, fără să mai cunoască gustul înfrângerii de la depalsarea de la Craiova, 1-3 contra Universităţii.

Marius Croitoru, cheia succesului de la FC Botoşani

Calificată în premieră în playoff-ul Ligii 1, FC Botoşani începe să viseze frumos. Şi o face, fără doar şi poate, datorită unui management excelent dictat (altfel decât ştim) din lojă de un preşedinte abil, dar şi de pe banca tehnică, de antrenor tânăr, extrem de talentat şi mereu bine pus la punct înainte de meciuri.

Doar 6 meciuri a pierdut Marius Croitoru de când a preluat-o pe FC Botoşani. Trei dintre ele contra unor echipe care se bat la titlu: Craiova, FCSB şi CFR Cluj.

"Eu nu ştiu să mă apăr. Merg să câştig fiecare meci, practicând un fotbal ofensiv" spunea Croitoru la Telekom Sport, în cadrul emisiunii Sport Report. Cu câteva zile inainte de meciul cu FCSB a reiterat: "Eu i-am luat trei puncte Stelei. I-am bătut cu 2-0 fără drept de apel, trebuia să fie vreo 6-0. În spatele fundaşilor mei se mai juca o miuţă, nu au trecut jumătatea terenului în a doua repriză” Şi are dreptate! FC Botoşani nu joacă niciun meci cu scopul de a se ascunde. Intră pe gazon cu o dorinţă clară de a juca fotbal, de a-şi ataca adversarii şi de câştiga orice meci. Este marele avantaj pe care Marius Croitoru l-a adus echipei sale în actuala stagiune. Şi unul dintre elementele cheie prin care Botoşaniul a devenit una dintre echipele frumoase ale Ligii 1.

Convins că poezia pură îşi demite, de la bun început, criticii, Croitoru pare un altfel de antrenor în fotbalul autohton.  A creat o echipă capabilă să se bată cu orice adversar din campionatul intern şi are un discurs diferit, uşor agresiv, dar perfect coerent.

Ai săi, îi răspund pe teren. Fac de multe ori front comun în jurul său, apoi dau drumul la fotbal. Un fotbal plăcut, chiar admirabil pe alocuri, fără valenţe de echipă mică. E suficient să arunci o privire peste primul 11 pe care îl aşează în teren şi să observi că Botoşaniul are acum o alta alura. Keita flecăreşte vesel cu mingea curgandu-i pe picior; Rodriguez o plimbă de pe un picior, pe celălalt apoi lansează o diagonală fără recurs; Dugandzic lovind ca din întamplare, fara date de parcurs, o pasă curbată care se întoarce supusă, în poarta adversă. Haruţ, inepuizabil la efort şi mereu extrem de decis.  Şi aşa mai departe.

Secretul fotbalului impus de Croitoru e vizibil si insesizabil. Botoşaniul joacă fără să susţină că ar şti sau că ar dori să ştie altceva în afara atacului lansat din toate liniile. Morbul încolteste din apararea imediată pe care Chindriş, fundaşul dorit de Gigi Becali cu atâta ardoare, o mută de zece ori pe meci, în careul advers. Şi continuă cu o linie de mijloc care se opreşte din instinct din raşchetat adversari pentru a despica fulgerător echipele adverse. Dugandzic, vârful descoperit în Croaţia sa natală împinge mingea spre scopurile prestabilite în vestiar.

Toţi sărbătoresc în jurul lui Marius, cel care le-a croit parca un nou destin în viaţă. Iar la final, totul le pare mult mai uşor. FC Botoşani este surpriza plăcută a Ligii 1, iar marele merit vine de pe banca tehnică. Acolo unde şade (de mult prea puţine ori în timpul unui meci) un antrenor pe care îl vezi tot mai rar în fotbalul românesc: niciodată liniştit, mereu vertical, independent, şi de fiecare dată prezent. Pentru echipa sa, şi pentru băieţii săi.

Nu mă interesează absolut nicio ofertă, eu mai am contract până în vară, pe hârtie, dar am o promisiune cu domnul Iftime şi nu vreau să mi-o încalc. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla, pentru că dacă va veni o ofertă foarte avantajoasă din punct de vedere sportiv, al performanţei, o vom lua în calcul şi o vom discuta, dar deocamdată nu mă gândesc, sincer. (Da sau nu în România?) Nu, nu deocamdată” - Marius Croitoru

articol de Florin Codreanu

Afla mai multe despre: marius croitoru 

viewscnt
Articole similare