Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PORTRET | El este Santiago Solari, noul şef de pe Bernabeu. Carieră, filosofie şi sistem de joc

PORTRET | El este Santiago Solari, noul şef de pe Bernabeu. Carieră, filosofie şi sistem de joc

Real Madrid

Comentarii

Santiago Hernan Solari a fost numit oficial antrenor principal la Real Madrid, după ce i-a expirat perioada în care putea să rămână doar antrenor interimar. Cine este de fapt noul tehnician al grupării blanco, ce filosofie adoptă, care sunt punctele sale forte şi care sunt minusurile sale, aflăm în cele ce urmează.

Născut în acelaşi oraş cu Lionel Messi, Angel di Maria şi Mauro Icardi, Santiago Solari a venit în Europa, ca jucător, la marea rivală locală a Realului, Atletico de Madrid. 61 de meciuri a jucat Santi pe Vicente Calderon înainte ca Florentino Perez să-l aducă în 2000 pe Santiago Bernabeu.

Transferul a fost facilitat de retrogradarea în Segunda Division a ”colchonerilor”, iar mai mulţi fotbalişti importanţi au ales să plece. Dar Solari nu s-a impus imediat ca fotbalist într-o echipă cu adevărat galactică, dar a bifat totuşi peste 130 de meciuri în tricoul blanco. 5 ani a evoluat ”Indiecito” la Real Madrid până în 2005 când s-a transferat la Inter Milano pentru 6 milioane de euro.

San Lorenzo, Atlante şi Penarol Montevideo au fost ultimele echipe din cariera de fotbalist a lui Santiago Solari, fotbalist care a strâns şi 11 selecţii în reprezentativa Argentiniei.

Cariera în presă, întreruptă de Florentino Perez

Telefonul lui Santiago Solari a sunat din nou, iar pe ecran a apărut numele Florentino Perez. Se întâmpla în 2013, atunci când argentinianul semna editoriale pentru cotidianul El Pais şi pentru revista Libero. Cunoscut pentru tonul său agresiv împotriva preşedintelui de pe Bernabeu, El Pais a pierdut din start ”lupta” pentru Solari. Florentino tocmai îi propusese să devină antrenor la una dintre echipele de juniori ale clubului. N-a ezitat, mai ales că-şi dorea să facă asta. Dar s-o facă la Real Madrid, echipa de care s-a îndrăgostit iremediabil în anii 2000 era cu atât mai tentant. Atât tătăl său, Eduardo, cât şi unchiul său, Jorge, au îmbrăţişat această carieră.

Antrenorul Solari nu a impresionat la nivel juvenil: a ratat promovarea în primele două sezoane

Viitorul tehnician al Realului a pregătit echipa de Youth League a clubului, înainte să treacă la Real Madrid Castilla. A dus-o până în semifinalele competiţei apoi a preluat echipa secundă a grupării merengue.

În 86 de partide tehnicianul argentinian a bifat doar 32 de victorii şi 29 de remize. 112 goluri a marcat Real Madrid Castilla cu Solari pe banca tehnică, încâsând în acelaşi timp nu mai puţin de 92. Primul obiectiv al lui Solari la Castilla a fost promovarea în Segunda Division la finalul sezonului 2016-2017.

Nu doar că nu a obţinut-o, dar a terminat pe un ruşinos loc 11, cu golaveraj negativ. Asta deşi în echipa lui se regăseau fotbalişti evaluaţi la acea vreme la peste 50 de milioane de euro de site-urile de specialitate. Printre fotbaliştii care au lucrat cu Solari în primul an la Castilla se numărau Raul de Tomas, Martin Odegaard, Achraf Hakimi sau Federico Valverde.

Nici în al doilea sezon Solari nu s-a descurca prea bine. Cu acelaşi obiectiv înainte de startul campionatului, Solari a dus Real Madrid Castilla doar pe locul 8, la 15 puncte de liderul Rayo Majadahonda. Faptul că Lopetegui l-a trimis pe puştiul minune Vinicius la echipa lui Solari, a mişcat lucrurile în bine pentru tehnicianul argentinian. Sezonul actual, Castilla l-a început mult mai bine, iar Vinicius a făcut aproape de fiecare dată diferenţa. Când a preluat prima echipă a clubului, tehnicianul argentinian a lăsat Real Madrid Castilla pe locul 4 în clasament.

Filosofie şi sistem de joc

Noul tehnician al Madridului este adeptul unui sistem clasic, 4-2-3-1. Un sistem care pe Bernabeu nu s-a mai văzut din perioada Jose Mourinho. Cel puţin la Real Madrid Castilla, Solari a jucat fie 4-2-3-1 fie 4-1-4-1. La echipa mare, în primul său meci ca interimar a mizat pe acelaşi sistem de joc în deplasarea de la Mellila din Cupă. Contra echipei de liga a treia, ”Indiecito” l-a folosit pe Ceballos lângă Marcos Llorente şi pe Asensio în rol de mediapunta. Vinicius Junior şi Lucas Vazuqez au jucat în benzi, iar Karim Benzema a început ca vârf împins.

  • La Liga se vede în direct la Telekom Sport

În anumite momente ale jocului, Solari urcă unul dintre mijlocaşii săi centrali din dublu pivot şi îi atribuie rol de mediapunta. Aşa s-a întâmplat în al doilea său meci la Real Madrid, la debutul pe Santiago Bernabeu. Solari a început acel meci cu Toni Kroos poziţionat ceva mai jos, dar l-a urcat în teren după 30 de minute, când scorul se încăpăţâna să rămână 0-0.

Una dintre caracteristicile principale ale jocului său este jocul pe benzi. Fundaşii laterali urcă foarte sus, iar una dintre aripi (cel mai probabil Bale la prima echipă) devine vârf pe faza de atac. Solari caută să asigure mobilitate în joc, dar şi verticalitate jocului. Nu este adeptul posesie exagerate, una dintre obsesiile fostului tehnician, Julen Lopetegui. De asemenea, spre deosebire de fostul antrenor, argentinianul nu cere pressing avansat, un detaliu care îl avantajeaza pe Karim Benzema, cel care nu s-a putut obişnui cu ceea ce solicita fostul selecţioner al Spaniei.

Pare totuşi surprinzător ca Isco a dispărut din atenţia noului tehnician. În cele patru meciuri cât Solari a fost interimar, Isco a fost fie rezervă, fie nu a fost inclus în lot. Momentan, în ceea ce vrea Santiago este foarte posibil ca Isco să nu se regăsească. El ar putea aprărea fie în banda stângă, fie chiar şi în rol de 9 fals, o poziţie în care Solari l-a folosit pe Cristo la Castilla în ultimele meciuri, din cauza conflictului personal cu Dani Gomez, atacantul titular al formaţiei şi un număr 9 clasic. Asta ar însemna ca Solari să vrea să-i facă loc în teren fostului fotbalist de la Malaga, ceea ce rămâne desigur, de văzut.

Plusuri şi minusuri Santiago Solari

Fără doar şi poate, un mare atu pentru Solari este relaţia bună pe care o are cu liderii vestiarului blanco. Sergio Ramos a fost (se spune) consultat de oficialii blanco la numirea argentinianului, iar căpitanul a reacţionat pozitiv. Între vestiarul Realului şi noul antrenor exista ”feeling”, un detaliu care la Madrid contează foarte mult. De remarcat reacţia dură a lui Ramos la auzul veştii că Antonio Conte (un tehnician dur) ar putea ajunge pe Bernabeu: ”Respectul nu se impune, respectul se câştigă”.

Un alt plus al argenitinianul este factorul motivaţional. Solari pare să fie un psiholog bun. A reuşit să restabilească moralul unei echipe care avea mari probleme să marcheze şi să-şi facă meciurile uşoare în mandatul lui Lopetegui. Argenitinianul a adus acest plus la Madrid, formaţie care în patru meciuri a punctat deja de 15 ori. Semn bun pentru Santiago.

Solari mai are un argument în favoarea sa. Dincolo de entuziasmul şi răbdarea de care a dat dovadă ori de faptul că este un tehnician care cunoaşte foarte bine interiorul clubului, anternorul în vârstă de 42 de ani are discurs şi este un madridista convins. Fost jucător al clubului, acest aspect îl avantajează mult în relaţia cu jucătorii. În plus vorbeşte bine limba şi acest amănunt va conta.

Minusurile sale sunt totuşi evidente. Solari nu are experienţă la nivel înalt şi acest lucru s-ar putea să se vadă în meciurile din Europa, sau în cele cu miză din campionat. Momentan, Real Madrid nu a avut un meci cu adevărat dificil cu Solari pe banca tehnică, dar în perioada următoare vor urma astfel de meciuri. Riscul este mare! Argentinianul, lipsit de experienţă la nivel înalt, poate pierde foarte uşor vestiarul.

 

Afla mai multe despre: santiago solariportretreal madrid 

viewscnt
Articole similare