Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Poveste de suflet. Daniel Zodian, antrenorul care a transformat o localitate de lângă Bacău într-o oază a judo-ului românesc

Poveste de suflet. Daniel Zodian, antrenorul care a transformat o localitate de lângă Bacău într-o oază a judo-ului românescgalerie foto

Alte sporturi

Comentarii

Povestea lui Daniel Zodian antrenorul de judo care-şi dedică viaţa formării şi creşterii copiilor nevoiaşi a început undeva în anul 2009.

Atunci fostul practicant al sportului pe tatami, preşedinte al clubului Bronx People, a ales să meargă într-o comună din judeţul Bacău şi să facă lucrul pe care-l ştie cel mai bine. Să antreneze.

Doar că prichindeii cărora căuta să le predea a, b,c, -ul judoului aveau un statut aparte. Proveneau din familii nevoiaşe, fără posibilităţi financiare. Chiar şi aşa antrenorul cu suflet uriaş a văzut în acest fapt o mare provocare şi o mare dorinţă. Aceea de a-i ajuta pe aceşti copii să-şi facă un drum în viaţă.

Chiar de Sfântul Nicolae, când gerul şi frigul puseseră stăpânire pe acea zonă a ţării, un telefon primit din partea  unui copil l-a făcut să se gândească la mai mult atunci când a venit vorba de acordarea unui sprijin pentru aceşti copii.

"Am primit un telefon şi o fetiţă m-a întrebat dacă vin la antrenament. Am mers în sală care era neîncălzită iar când le-am văzut pe acele copile că purtau nişte espadrile pur şi simplu mi s-a rupt sufletul.

A fost momentul în care am decis să le iau acasă. Am vorbit şi cu soţia care a fost de acord cu acest lucru. Aşa se face că având şi acordul familiilor am.început să ne ocupăm de creştere acestor copii. Uşor nu ne-a fost. 2009 a fost anul în care soţia mea a adus-o pe lume pe fiica noastră. Dar pentru că aşa a vrut Dumnezeu, am avut, dintr-o dată, nu doar o fată ci cinci fete", povesteşte Daniel Zodian.

"Azi, acele fete au un rost în viaţă. Unele dintre ele sunt profesoare de sport  o alta este studentă. Şi au la rândul lor copii", a adăugat cu bucurie Zodian.

Povestea nu s-a oprit aici. A mers mai departe. În localitatea Lilieci, locul unde se află acum o mică insulă a judo ului juvenil, Zodian a început demararea construcţiei unor case sociale destinate acestor copii.

"În 2014 când ne-am ridicat propria noastră locuinţă am decis ca etajul sa-l oferim pentru adăpostul acestor copii. Numărul lor deja crescuse.

De aici şi până la ideea unui orfelinat a mai fost un singur pas. Ridicarea acestui complex de case este încă în faza de construcţie. Dar cu voia şi ajutorul lui Dumnezeu vom reuşi", spune încrezător Zodian

Marius Vizer, preşedintele IJF, ridică din banii lui o astfel de casă

De proiectul din judeţul Bacău a auzit şi preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer. Fără a sta pe gânduri, şeful judoului mondial a oferit din banii lui sume importante pentru ridicarea unei astfel de case.

"Domnul Vizer este un om deosebit. O astfel de casă va purta denumirea "Marius Vizer" pentru că este ridicată în totalitate din banii oferiţi de dânsul. Domnul Vizer nu este doar preşedintele IJF dar şi un om cu un suflet uriaş. Ori de câte ori a fost cazul ne-a oferit sprijinul dânsului în proiectul nostru", a mai punctat Daniel Zodian.

Şcoală, credinţă şi sport

Acestea ar fi  principalele coordonate după care se ghidează profesorul Zodian. "Vrem ca aceşti copii, unii dintre ei fără familii, să creasca sanătoşi şi să se formeze corect pentru viaţă.

Merg la şcoală, duminica mergem cu toţii la biserică şi nu în ultimul rând în sala de judo. Mulţi dintre ei au obţinut medalii  la competiţii importante. Judo-ul este un sport care-i formează pentru viaţă", a mai spus Zodian.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: daniel zodianbacaujudovizer 

viewscnt
Articole similare