Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | Epilog Thomas Tuchel: "Voi construi o echipă împotriva căreia nimeni nu vrea să joace!"

PREMIUM | Epilog Thomas Tuchel: "Voi construi o echipă împotriva căreia nimeni nu vrea să joace!"

Premium

Comentarii

Chelsea a câştigat pentru a doua oară în istoria ei UEFA Champions League sâmbătă seara, iar după această performanţă, nu putem spune decât că antrenorul echipei îşi respectă promisiunile făcute.

Vara trecută, Chelsea a avut una dintre cele mai spectaculoase campanii de transferuri, chiar în plină pandemie, când majoritatea cluburilor din lume se confruntau cu probleme mari financiare. Antrenorul de atunci, legenda londonezilor Frank Lampard, şi-a făcut lista de cumpărături, iar Roman Abramovic i-a satisfăcut britanicului toate cerinţele. 

Maşinăria construită de Lampard

Londonezii au cheltuit peste 250 de milioane de euro pentru fotbalişti precum Hakim Ziyech, Kai Havertz, Timo Werner sau Ben Chilwell. Echipa era total schimbată, după ce sezonul trecut Lampard a trebuit să se descurce doar cu jucătorii din lot şi fotbalişti proveninţi din academie. Chelsea a avut interzis la transferuri sezonul trecut, dar chiar şi aşa, Lampard s-a descurcat bine în primul an la echipă şi a terminat pe locul 4 în Premier League, calificând clubul în Champions League. 

În următorul sezon, Lampard şi-a construit fix echipa pe care o dorea şi începutul a fost primiţător pentru Chelsea. Englezii au fost la un moment dat în lupta pentru titlu şi erau calificaţi din grupele Champions League de pe primul loc. Ulterior, maşinăria creată de fostul mijlocaş englez s-a defectat. Echipa nu se regăsea, iar rezultatele negative se adunau în Premier League. În ultimele 8 meciuri de la momentul respectiv, echipa avea 5 înfrângeri şi ocupa locul 9 în clasament. În presă s-a speculat că fostul optar al albaştrilor pierduse vestiarul, iar pe 25 ianurie, Chelsea a oficializat despărţirea de Frank Lampard. 

Venirea lui Tuchel

La o zi distanţă, Thomas Tuchel, care fusese concediat de la PSG după ce sezonul trecut a dus echipa până în actul final al UEFA Champions League, a semnat cu Chelsea. Nemţul a acceptat o misiune grea. În campionat situaţia era dezastruoasă, iar în faza următoare a Champions League urma să joace cu liderul Spaniei din acel moment, Atletico Madrid. 

Tuchel şi-a început aventura la Chelsea cu o remiză albă, 0-0, contra lui Wolves, iar la sfârşitul meciului, fostul antrenor de la Dortmund a declarat ceva spectaculos. 

"În acelaşi timp, trebuie să fim realişti. Sunt multe echipe între noi şi locul patru şi multe puncte. Cel mai important este să nu ne pierdem concentrarea şi să lucrăm la detalii în fiecare zi iar punctele vor veni.

Vom construi o echipă împotriva căreia nimeni nu vrea să joace

Acesta este doar începutul. Ne vom concentra pe atuurile noastre şi pe calităţile noastre şi vom construi o echipă împotriva căreia nimeni nu vrea să joace. Eu trebuie să fac asta cât mai curând posibil. Am fost mulţumit de meciul cu Wolves.

16 recuperări în treimea adversă demonstrează o intensitate şi energie uimitoare. Meciul s-a jucat în jumătatea adversă. Am închis contraatacurile foarte bine. Ne-am creat jumătăţi de ocazie şi cu fiecare minut care trecea, din ce în ce mai multe ocazii. Am fost bine organizaţi şi curajoşi, am jucat ca o echipă", a fost declaraţia lui Tuchel. 

După declaraţia asta, Thomas Tuchel chiar a făcut la Chelsea ce a spus după primul său meci. Echipa s-a transformat imediat, a devenit solidă în toate compartimentele, iar suspriza a fost fundaşul german Antonio Rudiger, care sub comanda lui Tuchel şi-a dominat aproape toţi adversarii pe care i-a avut şi a devenit un punct fix în defensiva albaştrilor.

Cu două etape înainte de finalul Premier League, Chelsea primise 26 de goluri în 19 meciuri de campionat când Antonio Rudiger nu a jucat, comparativ cu doar 7 goluri primite în cele 17 partide când germanul a jucat.

Atacul începe din apărare, iar apărarea începe din atac

Antrenorul lui Chelsea le-a spus fotbaliştilor că 'atacul începe din apărare, iar apărarea începe din atac', tactica fiind ca mingea să ajungă în careu din cât mai puţine atingeri. În noul sistem folosit de neamţ 3-4-2-1, Chelsea şi-a surprins adversarii şi a dominat autoritar, sufocând echipe precum Atletico Madrid, Manchester City sau Liverpool. 

Tuchel VS. mari manageri

În Premier League, londonezii şi-a îndeplint obiectivul, iar echipa a terminat pe locul 4, poziţie care o ducea în Champions League, după ce la sfârşitul lunii ianuarie se afla pe locul 9. De asemenea, Tuchel a obţinut o serie de rezultate spectaculoase contra unora dintre cei mai buni manageri ai planetei. Pe Guardiola l-a învins de 3 ori: 1-0, 2-1,1-0. În faţa lui Diego Simeone a câştigat de două ori: 1-0 şi 2-0. L-a bătut pe Zidane într-un meci în care pur şi simplu Real Madrid a fost depăşită de viteza lui Chelsea, scor 2-0. A obţinut o victorie în faţa lui Klopp, scor 1-0, meci în care Mason Mount a marcat unul dintre cele mai frumoase goluri din campionat. L-a bătut pe Mourinho, scor 1-0, acesta fiind primul mare test pentru Tuchel de când venise la Chelsea şi a câştigat împotriva lui Carlo Ancelotti, antrenorul lui Everton, scor 2-0.   

Cum îşi motivează echipa TT

Fostul antrenor de la PSG este şi un excelent motivator, iar în meciul test din Premier League, Manchester City - Chelsea, londonezii au primit gol chiar cu un minut înainte ca prima repriză să se termine, astfel că cetăţenii au intrat cu un avantaj la pauză. În vestiar, Tuchel le-a spus elevilor săi să joace exact ca la 0-0, deoarece au primit gol în ultimul minut al reprizei. În urma acestui discurs, Chelsea a fost schimbată în repriza secundă, a atacat în valuri şi a câştigat partida cu 2-1, după ce a marcat golul de 3 puncte în minutul 90+2. 

Thomas Tuchel în Champions League

În Champions League, TT are o statistică incredibilă: 7 meciuri, 5 victorii, un egal, o înfrângere, 9 goluri marcate, 2 goluri primite. Chelsea a încununat un sezon aproape perfect în UCL, fiind echipa care şi-a dorit mai mult să câştige marea finală şi care s-a luptat pentru fiecare minge pusă la bătaie.

Kante, omul cheie de la mijloc

Succesul lui Chelsea din acest sezon, nu ar fi fost posibil fără Kante. 70 la sută din planetă este acoperită de apă, restul de N'Golo Kante :), care este fără niciun dubiu, cel mai bun mijlocaş central defensiv al momentului.

Francezul a fost desemnat omul finalei şi a intrat într-un top select alături de nume precum: Kingsley Coman (Bayern, 2020), Virgil van Dijk (Liverpool, 2019), Gareth Bale (Real Madrid, 2018), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 2017), Sergio Ramos (Real Madrid, 2016), Andres Iniesta (Barcelona, 2015), Angel Di Maria (Real Madrid, 2014), Arjen Robben (Bayern Munchen, 2013), Didier Drogba (Chelsea, 2012) şi Lionel Messi (FC Barcelona, 2011).

Tuchel a reparat maşinăria construită de Lampard şi a trecut cu ea linia de sosire, după ce clubul se rătăcise pe drum. Chelsea a arătat ca o echipa solidă pe toate posturile şi are viitorul de partea ei. Mount, James sau Havertz ar putea fi liderii unei echipe pe care Thomas Tuchel are timp să o deseneze după chipul şi asemănarea sa în sezonul viitor. 

Frank Lampard ar trebui să primească şi el o medalie. Fostul antrenor este omul care avut curajul să îi lanseze în fotbalul mare pe Mason Mount, Reece James, Tammy Abraham, Callum Hudson-Odoi, Billy Gilmour şi Fikayo Tomori, iar pe cei mai mulţi dintre ei, îi vom vedea la Campionatul European din această vară.  

autor: Răzvan Dragomirescu

Afla mai multe despre: tomas tuchel 

viewscnt
Articole similare