Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Radu Cosaşu a murit. Reputatul jurnalist sportiv s-a ”stins” la Spitalul ”Elias” din Bucureşti

Radu Cosaşu a murit. Reputatul jurnalist sportiv s-a ”stins” la Spitalul ”Elias” din Bucureşti

Alte sporturi

Comentarii

Radu Cosaşu (92 de ani), unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din presa românescă s-a ”stins” din viaţă noaptea trecută, la Spitalul ”Elias” din Bucureşti.

În ultimii 20 de ani ai vieţii, Radu Cosaşu a fost editorialist al Gazetei Sporturilor. Ultimul material a fost publicat pe 18 februarie 2023, intitulat ”Imobilul Dan Petrescu”.

Radu Cosaşu a murit

Scriitorul şi publicistul Radu Cosaşu s-a născut la 29 octombrie 1930, la Bacău. A urmat la Bucureşti, Liceul Evreiesc chiar sub legile rasiale antonesciene (1940-1948), după care a frecventat timp de un an Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (1948-1949) şi apoi Şcoala de Literatură „Mihai Eminescu” (1952-1953).

Din 1969 face cronică sportivă sub pseudonimul Belphegor în ziarul Sportul. Iar pentru trei ani, începând cu 1970 îi apar volumele „Un august pe un bloc de gheaţă”, „Alţi doi ani pe un bloc de gheaţă”, „Poveşti pentru a-mi îmblânzi iubita” şi „Ocolul pământului în 100 de ştiri”. Rubrică permanentă în România liberă, „Telecinema” (care va dura 23 de ani), conform gsp.ro.

În 1993 semnează rubrica „Din vieaţa unui extremist de centru”, încă de la primul număr al revistei „Dilema”. În 2002, prin rearanjarea cronologică a nuvelelor din seria „Supravieţuiri”, îi apare un prim volum dintr-un nou ciclu intitulat „Supravieţuirile” - „Rămăşiţele mic-burgheze”, urmat, în 2003, de un al doilea volum intitulat „Armata mea de cavalerie”. În 2016 i-a apărut la editura Polirom volumul „Viaţa ficţiunii după o revoluţie”.

La 30 martie 2004 a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedinţia României, iar trei ani mai târziu primeşte Premiul naţional pentru literatură acordat de Uniunea Scriitorilor, închinat întregii cariere.

Afla mai multe despre: radu cosasu 

viewscnt
Articole similare