Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Încă o gimnastă rupe tăcerea despre abuzurile suferite la lot cu Bela Karolyi: "L-aş întreba dacă doarme bine şi dacă n-a avut coşmaruri"

Încă o gimnastă rupe tăcerea despre abuzurile suferite la lot cu Bela Karolyi: "L-aş întreba dacă doarme bine şi dacă n-a avut coşmaruri"galerie foto

Diverse

Comentarii

Marilena Vlădărău – Pereţeanu (58 de ani), o gimnastă importantă din istoria României, a povestit cum a fost abuzată la lotul naţional de gimnastică, sub comanda lui Bela Karolyi.

  • Marta şi Bela Karolyi au fost antrenorii lotului naţional al României la mijlocul anilor 70, în cadrul căruia au pregătit-o pe Nadia Comăneci. Ei au emigrat în SUA 1981 şi au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela Karolyi, 75 de ani, a condus echipa americană până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha (tot 75 de ani), care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.

Marilena Vlădărău – Pereţeanu intră pe lista fostelor gimnaste sau persoane care le aduc acuzaţii soţilor Bela şi Martha Karolyi, într-un interviu acordat Playsport

Fosta componentă a lotului de gimnastică antrenează la CSŞ Triumf şi recunoaşte că a împrumutat, la startul carierei, din metodele controversate ale celor care au abuzat-o. "Credeam că e modelul corect. Făceam ceea ce văzusem în jurul meu. Am greşit. Faţă de unele dintre fetele pe care le-am lovit mi-am cerut scuze, tuturor celorlalte le cer scuze public acum. Îmi pare sincer rău!", a declarat fosta sportivă. 

"Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic"

Cantonamentele şi antrenamentele istovitoare, dar care aduceau rezultate, erau la ordinea zilei pentru gimnaste, la care se adăugau înfometarea: "Hrana era aproape zero! La micul dejun, o feliuţă de şuncă prin care te uitai şi un pahar cu lapte, dacă-l apucai. Când bătea Bela cu palmele în masă că s-a terminat, trebuia să te ridici imediat şi să pleci. La prânz, un castron de salată chioară, fără absolut nimic pe ea, iar seara un măr. Asta dacă lucrai bine la antrenamente. Dar, cum nu era de obicei mulţumit, sărea şi mărul din schemă

Goleam noaptea tot ce prindeam prin bucătărie, ne luam porţia de bătaie când ne prindeau, dar ne asumam riscul. Dacă era după Karoly, ar fi trebuit să nu mâncăm nimic, niciodată", a spus Marilena Vlădărău – Pereţeanu. 

Galerie foto cu Marilena Vlădărău – Pereţeanu

Noi dezvăluiri despre Bela Karolyi

Colegă cu gimnaste importante din istoria României, printre care şi Nadia Comăneci, Marilena Vlădărău – Pereţeanu susţine că a rămas traumatizată de ce s-a întâmplat în cariera sa. 

"Nu puteam nici să-mi scot palmierele (n.r. - după un antrenament), iar Bela mă tot lovea. Am cunoscut din plin măsurile lui de la picioare şi de la mâini.

La sărituri mă ameninţa că o încasez dacă nu ţin picioarele lipite. Şi a început chinul. La un salt mă lăsa în pace, la celălalt mă bătea de la saltea până la locul de plecare. Doar peste ceafă îmi trăgea! Atunci chiar m-am uitat pe un ceas din sală. ”Ia să vedem cât timp poate să mă caftească!”. O oră necontenit a durat! La un moment dat am simţit cum începe să-mi curgă sângele pe şira spinării şi am început să plâng. S-a răstit la mine: ”Ieşi afară, vaco!”. Adevărul e că îmi plăcea mult să-l enervez, fiindcă ştiam că oricum o încasez, dar măcar aveam satisfacţia că-l scot din pepeni. Când îţi scăpa însă una, zburai jumătate de metru. Eu şi Trudi Eberle am fost clientele preferate. Câte o săptămână ne băga în malaxor dacă-i picam cu tronc!"

"După ce mi-a tras o bătaie, mi-a spus că sunt o vacă grasă, m-a dus în faţa oglinzii, mi-a pus mâna pe sâni, pe fund. ”Uite cum arăţi! Cine dracu’ o să se uite la tine? Niciun bărbat!”. Scena asta m-a dărâmat şi m-a marcat în timp. M-a lovit direct în suflet, în minte. Nu înţelegeam de ce arăt rău, că abia dacă aveam 40 de kilograme. Mi-era frică să merg oriunde se aflau şi bărbaţi. Mă simţeam inferioară. Am reînvăţat însă în timp să mă iubesc, să mă înţeleg, să mă apreciez. Înainte, procedam cu mine exact cum procedau antrenorii. Mă biciuiam singură la fel cum o făcea Bela. Mulţumesc însă lui Dumnezeu că m-a ţinut, totuşi, pe picioare în lagărul lui Karoly!"

Galerie foto cu Marilena Vlădărău – Pereţeanu

  • În 1976, soţii Bela şi Martha Karolyi obţineau, în calitatea lor de antrenori de gimnastică, cel mai răsunător succes la nivel mondial din toate timpurile: eleva lor, Nadia Comăneci, avea să fie notată, în premieră absolută pentru o ediţie a Jocurilor Olimpice, cu nota maximă, zece.

Marilena Vlădărău – Pereţeanu a avut nevoie de ani de zile pentru a se vindeca de "rănile" trecutului: "L-aş întreba dacă doarme bine şi dacă n-a avut coşmaruri, aşa cum mi-a produs el mie! Sunt sigură că i-ar dispărea şi suferinţa de Alzheimer şi şi-ar reveni pe loc", a mai spus fost campioană a României pentru sursa citată. 

  • La 18 ianuarie, federaţia americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică din cadrul fermei soţilor Bela şi Marta Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe Nassar.
 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: marilena vlădărău – pereţeanu 

viewscnt
Articole similare