Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Rivalul lui Contra a fost acuzat de Ibrahimovic de rasism şi are ca model un antrenor de handbal. Cine este Janne Andersson, selecţionerul suedezilor

Rivalul lui Contra a fost acuzat de Ibrahimovic de rasism şi are ca model un antrenor de handbal. Cine este Janne Andersson, selecţionerul suedezilorgalerie foto

Echipa națională

Comentarii

România joacă vineri contra Suediei lui Janne Andersson. Profilul tehnicianului care ne ameninţă că ne răpeşte visul de a juca la Euro.

Jan Olof Andersson (56 de ani) s-a născut la Halmstad şi a bifat o carieră de fotbalist destul de modest la echipe mici precum Alets IK, IS Halmia sau Laholms FK. În 1988 şi-a început cariera de antrenor, pentru început ca secund al mult mai cunoscuţilor Mats Jingblad şi Tom Prahl.

A preluat-o apoi pe Alets IK, formaţie pe care a condus-o vreme de un sezon. Următorii 5 ani i-a petrecut pe banca tehnică a celor de la Laholms, după care a făcut o pauză de 6 ani, înainte sa preia formaţia Halmstads BK.

Cinci sezoane a stat Janne Andersson pe banca formaţiei din oraşul său natal, iar în 2010 a preluat-o pe Orgryte. Au urmat 5 ani pe banca tehnică a lui IFK Norrkoping, una dintre formaţiile de tradiţie ale Suediei, cu care a şi cucerit titlul în această ţară, iar din 2016 a fost numit în funcţia de selecţioner. Andersson îl are ca model pe Bengt Johansson, antrenorul de handbal care s-a născut în aceeaşi regiune ca şi el şi care i-a fost profesor în şcoala generală.

Este considerat un antrenor modern, foarte riguros în pregătirea meciurilor, extrem de abil în studierea adversarilor şi foarte manierat în relaţia cu presa, jucătorii şi fanii. Janne Anderson a preluat echipa reprezentativă într-un moment dificil, când Suedia a rămas fără simbolul ei din ultimul deceniu, Zlatan Ibrahimovic. ”Din prima zi când a preluat echipa a fost foarte direct şi tranşant. Am ştiut imediat că trebuie să fim atenţi cum ne comportăm atât în teren, cât şi în afara lui, dar şi că echipa e mai importantă decât orice individ. Şi cred că puteţi observa pe teren că fiecare dintre noi munceşte enorm în folosul echipei, atât ofensiv cât şi defensiv. Cred că această muncă pe care o depunem la comun reprezintă noul simbol al echipei naţionale” explica Andreas Granqvist, unul dintre cei mai importanţi jucători suedezi în mandatul Andersson şi, totodată, căpitanul naţionalei.

Aşa arată staff-ul lui Janne Andersson: Peter Wettergren (antrenor secund), Maths Elfvendal (antrenor cu portarii), Paul Balson (Analist), Frederik Larsson (fizioterapeut), Lars Jacobsson, Tom Prahl, Roger Sandberg (scouteri), Stefan Pettersson (Team Manager)

Acuzat de Ibrahimovic: "Janne e un rasist!"

Fotbalist suedez cu origini bosniace şi croate, Zlatan Ibrahimovic a subliniat recent că actualul selecţioner al suedezilor este rasist. Acuzaţiile lui Zlatan au fost destul de dure: ”Ce se întâmplă? Câţi jucători de altă origine a convocat el prima dată? Pe nimeni. Ce a făcut apoi a făcut doar ca să fie political correct. Dar ştim cu toţii cum procedează şi de ce” a tunat Zlatan. Zlatan l-a mai acuzat pe actualul selecţioner că vrea să distrugă ceea ce s-a creat cu multă muncă în ultimii 20 ani.

Selecţionata era bazată în opinia sa pe multiculturalitatea din lot. Momentan selecţionerul Suediei nu a reacţionat al fel de dur. Secretarul general al Federaţiei Suedeze a fost singurul care a reacţionat public în ultimele ore: ”Afirmaţiile lui Zlatan Ibrahimivoc nu au nicio substanţă. Noi în susţinem pe Janne 100%. Îl cunosc foarte bine şi ştiu care sunt valorile sale, ba chiar le împărtăşesc” a declarat Hkan Sjostrand.

Şi Robin Quaison, atacantul naţionalei, care are origini ghaneze a reacţionat: ”Avem jucători ale căror origini sunt clare şi care provin din imigranţi. Nu cred că Janne este rasist. Eu spre exemplu am origini din altă zonă şi iată-mă, sunt aici” a comentat acesta. În schimb, fostul internaţional Abbe Khalili a sărit în apărarea lui Ibra: ”Am vorbit în mai multe rânduri cu jucători din naţionala Suediei şi toţi sunt de aceeaşi părere cu Zlatan. El este un tip principal, care riscă mult expunându-se prin aceste afirmaţii, dar ştim cu toţii că are dreptate” a comentat fostul mijlocaş de la Kasimpasa pentru Expressen.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: suediaromâniajanne anderrson 

viewscnt
Articole similare