Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Schimbare spectaculoasă. Sportul la care a renunţat pentru a fi campioană la triatlon: "Este prima oară, când concurez cu fete aşa mari"

Schimbare spectaculoasă. Sportul la care a renunţat pentru a fi campioană la triatlon: "Este prima oară, când concurez cu fete aşa mari"galerie foto

Sporturi

Comentarii

La 14 ani, Tunde Crişan a câştigat primul Campionat de SuperSprint la care a participat, învingând şi fete de 21 de ani. Ea este antrenată de tatăl său şi înainte să se apuce de înot, bicicletă şi alergare a practicat karate.

A renunţat la karate să devină campioană la triatlon

Tunde Crişan, o triatlonistă de doar 14 ani, este câştigătoarea Campionatului de SuperSprint! La Călăraşi, acolo unde s-a desfăşurat concursul, Tunde a fost una dintre cele mai tinere participante din competiţie.

„Mă simt foarte bine, chiar îmi doream să ies pe primul loc. Este prima oară, când concurez cu fete aşa mari  şi câştig”, spune Tunde Crişan, campioană naţională în proba SuperSprint, pentru Sportsnet.ro

Proba de înot a avut loc chiar pe unul dintre braţele Dunării

 „Am băut o gură de apă, dar nu i-am simţit gustul, pentru că nu am fost atentă. În Ungaria am mai concurat pe un braţ al Dunării” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint.  

Înainte să se apuce de triatlon, Tunde a practicat un al sport.

„Am început cu înotul şi atletismul, iar bicicleta o făceam de plăcere. După un an sau 2, tata m-a înscris la karate, dar nu aveam timp să fac şi karate şi înot. Atunci tata mi-a zis că trebuie să aleg un sport şi am zis că voi alege înotul şi de acolo am început să fac triatlon” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint. 

Unul dintre antrenorii fetei este chiar tatăl ei, care la pregătire nu o menajează deloc. Ba din contră!

 „Tata zice uneori că sunt fata lui şi dacă nu fac ceva bine, eu primesc mai greu decât ceilalţi, dar asta a şi dus după cum vedeţi să şi câştig. Antrenamentele tari duc tot timpul la rezultate bune” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint.

Tunde este din Cluj-Napoca, acolo unde învaţă la o şcoală cu predare în limba germană. Din cauza programului extrem de încărcat, de anul viitor, fata vrea să studieze la un liceu sportiv.

„Am antrenamente destul de multe, de luni până vineri, am doua pe zi, unul de dimineaţă de la 6:00, înainte de şcoală şi unul după-amiaza. Sâmbătă, de obicei ne pregătim cu grupa mai mare şi acolo avem unul sau două antrenamente depinde cum hotărăsc antrenorii” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint. 

În afară de sportul de performanţă, Tunde mai are câteva pasiuni.

„Îmi place mult să citesc şi să ascult muzică şi să dansez. Ultima carte pe care am citit-o este volumul 3 dintr-o trilogie în limba engleză. După ce o termin, vreau să mă apuc de una în limba germană” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint.

Doar pe podium

Tunde Georgiana Crişan este legitimată la CS Politehnica Cluj şi de când a început triatlonul a câştigat foarte multe medalii. Pe lângă competiţiile din România, tânăra sportivă concurează mult şi în Ungaria alături de ceilalţi tineri de la clubul din Cluj-Napoca.

La ultima competiţie, din ţara vecină la care a participat a ocupat locul 1, la echipe, la categoria cadete.

„Încă nu am un loc unde îmi ţin medaliile, dar în curând mă voi ocupa şi de acest aspect. Momentan, le ţin agăţate de cuier” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint. 

La Clubul CS Politehnica Cluj, Tunde este pregătită de 2 antrenori, de tatăl său, Iosif Crişan şi de  Andrei Chiş.

Se antrenează să fie rapidă în tranziţie

Ca să fie cât mai rapidă în tranziţie, când trece de la proba de înot la cea de bicicletă şi de la cea de bicicletă la cea de alergare, Tunde face o pregătire specială.

 „Înainte de concursuri mereu avem o săptămână în care măcar una dintre zile facem tranziţii” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint. 

Sportiva povesteşte amuzată că mai are colege cărora le place să le dea câte un nume bicicletelor pe care concurează.

„Am o colegă care îi pusese bicicletei sale numele Edi, iar eu înainte să îmi schimb bicicleta, aveam una Cube şi ziceam că Edi şi Cube sunt prieteni şi se înţeleg între ei” – Tunde Crişan, campioană naţională în proba de SuperSprint.

Afla mai multe despre: tunde crişantunde crişan triatlon 

viewscnt
Articole similare