Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Se pregăteşte următoarea calificare pentru România la Jocurile Olimpice: "De foarte multe ori m-am gândit să mă las, dar m-am şi răzgândit"

Se pregăteşte următoarea calificare pentru România la Jocurile Olimpice: "De foarte multe ori m-am gândit să mă las, dar m-am şi răzgândit"

Sporturi

Comentarii

Halterofila Loredana Toma aşteaptă luna aprilie pentru anunţul oficial al calificării sale la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportiva vine după o perioadă extrem de grea, în care a vrut să renunţe la sport şi s-a luptat cu depresia.

Loredana Toma, cea mai bună halterofilă din România, se pregăteşte pentru Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde, neoficial, e calificată, după ce a câştigat două medalii de aur la Campionatele Europene de la Sofia.

„Nu am avut o presiune în privinţa calificării, abia aştept sincer să se tragă linie în aprilie ca să fiu oficial calificată, iar mai apoi rămâne lupta pentru medalie”, a spus Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere, pentru Sportsnet.ro

La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, deşi calificată şi favorită numărul unu, tânăra nu a mai ajuns, dar nu din vina ei! În 2021, România a fost suspendată un an din toate competiţiile internaţionale din cauza dopajului.

Loredana a trecut prin cea mai cumplită perioadă a vieţii, în care s-a luptat cu depresia şi a vrut să renunţe la sport de foarte multe ori!

„Nici eu nu ştiu cum am trecut peste, poate dorinţa mea de a nu renunţa. De foarte multe ori m-am gândit să mă las, dar m-am şi răzgândit tot de atâtea ori. Şi cu depresia mi-a fost greu, dar tot prin antrenament am reuşit să trec peste. Am plâns în acea perioadă cât pentru toată viaţa adunată la un loc” -Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere.

După ani de sport de performanţă, mii de antrenamente şi zeci de mii de tone ridicate, nu există loc din corpul Loredanei care să nu doară. Pentru ea, palmele pline de băşici şi bătături, sunt cea mai mică problemă.

 „Palmele mele sunt ok, m-am obişnuit şi cu durerea asta, nu a existat o zi în care să nu am băşici şi bătături în ele. Cred că încă vreo 5 ani după ce mă las şi apoi o să am nişte palme de om normal. Palmele  sunt cele mai uşoare lucruri având în vedere că tot corpul meu mă doare, genunchi, spate, umeri” -Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere.

Sportiva dezvăluie că neparticiparea la Jocurile Olimpice de la Tokyo nu a fost singura mare durere a ei. Anul trecut a mai trecut printr-una, dar fizică!

 „Am avut o perioadă foarte proastă imediat după Tokyo, iar apoi în 2023, am avut o accidentare destul de gravă, care m-a ţinut pe bară vreo 6 luni. Bazin, şold, inghinal, fesieri, toate la pachet. Acela a fost un alt moment foarte greu şi chiar am crezut că acolo va fi finalul dar din fericire am trecut şi peste asta” -Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere.

După suspendare, a devenit dublă campioană mondială

În toată perioadă în care a fost suspendată, nu a existat o zi în care Loredana să nu se pregătească!

„Nu am lipsit de la antrenamente, ştiam că o să câştig campionatul mondial, niciodată nu am fost mai sigură pe mine în privinţa unui concurs sau în privinţa unui titlu. După toată dezamăgirea aceea, simţeam că urmează să fac ceva mare” -Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere.

Şi aşa a fost! La finalul lui 2022, românca a devenit dublă campioană mondială la categoria de 71 de kilograme, la stilul smuls, şi la total cu 119, respectiv 256 de kilograme.

La competiţia din Columbia, sportiva legitimată la Rapid Bucureşti a stabilit un nou record mondial la smuls. Halterofila în vârstă de 28 de ani a câştigat ultimele 6 ediţii ale campionatelor europene şi are în palmares 17 medalii de aur la smuls, aruncat şi total.

Loredana povesteşte că după suspendare, revenirea a fost foarte grea.

„A fost foarte grea şi în continuare îmi e greu pentru că în ultimii ani am avut foarte puţine competiţii şi cumva mi-am ieşit din ritm. Una e sa te antrenezi în sala de antrenament, la concurs e altă presiune, altă adrenalină” -Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere.  

Vrea medalie la Paris

Loredana Toma va mai bifa în luna aprilie o cupă mondială care îi va aduce oficial calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Românca este în primele 5 sportive la categoria sa în ierarhia mondială în urma căreia se vor împărţi biletele de Paris, performanţa de la Campionatele Europene aducându-i puncte în acest clasament. La Jocurile Olimpice se acordă puncte doar la total, nu şi aruncat şi smuls.

„O evoluţie fără greşeală şi apoi medalia. Voi face tot ce îmi stă în putinţă să mă întorc cu ea de la Jocurile Olimpice de la Paris” -Loredana Toma, multiplă campioană mondială şi europeană la haltere.

Afla mai multe despre: loredana tomaloredana toma halterejocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare