Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Simona Halep, fără şanse de scăpare? Un şef de agenţie anti-doping, anunţ devastator: "Suspendare de patru ani!"

Simona Halep, fără şanse de scăpare? Un şef de agenţie anti-doping, anunţ devastator: "Suspendare de patru ani!"

Simona Halep

Comentarii

Michal Rynkowski, şeful Agenţiei Anti-Doping din Polonia, a vorbit într-un interviu pentru Sport.pl despre cazul de dopaj al Simonei Halep (31 de ani). Fostul număr 1 mondial a picat un test anti-doping pe care l-a efectuat la US Open, pentru substanţa roxadustat.

Roxadustat, substanţa cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep, se află pe lista substanţelor interzise de WADA din 2015. Testul efectuat de dubla câştigătoare de Grand Slam a ieşit pozitiv şi, astfel, a fost suspendată provizoriu. Michal Rynkowski a vorbit despre situaţai româncei.

Simona Halep, fără şanse de scăpare? Un şef de agenţie anti-doping, anunţ devastator: "Suspendare de patru ani!"

Simona Halep este, conform statisticilor oficiale WADA (care nu includ încă datele din 2021), prima sportivă depistată pozitiv cu roxadustat. Tocmai de aceea, crede Michal Rynkowski, Simonei îi va fi foarte greu să dovedească faptul că această substanţă a intrat în organismul ei fără voia sa.

„Nu a luat aspirină sau vitamina C! Utilizarea accidentală, în contextul consumului unui produs contaminat cu această substanţă, ar fi, prin urmare, puţin probabilă”, a spus şeful Agenţiei Anti-Doping din Polonia, care apoi a continuat: „Avem de-a face cu o substanţă care nu este utilizată pe scară largă şi numărul de articole ştiinţifice despre ea este, de asemenea, limitat. Nicio variantă nu poate fi exclusă, dar contaminarea este puţin probabilă”, a mai spus Michal Rynkowski, conform Sport.pl.

Pedeapsa minimă pe care ar putea primi-o Simona Halep în cazul testului anti-doping picat este de doi ani, dacă reuşeşte să dovedească faptul că substanţa a fost introdusă în organismul ei fără voia sa. Dacă nu, mai spune Rynkowski, românca riscă o suspendare de patru ani.

„Cred că această chestiune va fi tratată în mod standard. Avem de-a face cu detectarea unei substanţe nespecifice. Acum, sarcina dovedirii nevinovăţiei revine jucătorului. Întrebarea este ce argumente vor fi prezentate. Pentru că toată lumea vrea să se apere într-o asemenea situaţie.

Roxadustat este o substanţă nespecifică, astfel încât jucătorii suportă consecinţe grave. Pedeapsa standard în această situaţie este suspendarea pe o perioadă de 4 ani. Dacă dovedeşte că substanţa a fost folosită în mod neintenţionat, suspendarea poate fi redusă la doi ani”, a subliniat Rynkowski.

Afla mai multe despre: simona halepsuspendaredopajroxadustat 

viewscnt
Articole similare