Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Situaţie disperată la FR Gimnastică. Adrian Stoica a demisionat după ce forul a cerut donaţii pentru ca sportivii să poată participa la competiţii internaţionale

Situaţie disperată la FR Gimnastică. Adrian Stoica a demisionat după ce forul a cerut donaţii pentru ca sportivii să poată participa la competiţii internaţionale

Gimnastică

Comentarii

Fostul şef al gimnasticii româneşti, Adrian Stoica, actual preşedinte de onoare al FR Gimnastică, a demisionat "din profundă ruşine" după ce forul a cerut donaţii pentru ca sportivii să poată participa la competiţii internaţionale.

"Stimaţi colegi din lumea gimnasticii, stimată conducere a FRG, stimaţi iubitori ai sportului,

În anul 2017, după 42 de de ani în slujba Federaţiei Române de Gimnastică, am ales să mă retrag simţind şi acceptând dorinţă de schimbare, de oameni noi cu o viziune proaspătă, cu planuri măreţe de marketing şi atragere de finanţări cum nu s-au mai văzut. Am acceptat atunci cu decenţă că este timpul să nu mai candidez la un nou mandat de Preşedinte şi m-am retras, laşând loc generaţiilor mai tinere, care am sperat că vor aduce o viziune de dezvoltare pentru viitor, mai adaptată provocărilor actuale, care nu au fost şi nu sunt puţine.

În toţi aceşti ani, nu aţi citit sau auzit nicun comentariu negativ din partea mea. Am considerat că este un nou început care are nevoie de timp, de acomodare şi în orice caz, nu de critici sau de beţe în roate. Aş fi avut multe sfaturi pentru noul val, culese din alte timpuri ale gimnasticii româneşti şi internaţionale, unele primite la rândul meu de la MIli Simionescu sau Nicoalae Vieru - predecesorii mei care au scris istorie în acest sport - dar nu m-a întrebat nimeni şi atunci am gândit că e mai bine să le ţin pentru mine. Le ţin în continuare că oricum nu ar mai fi de mare folos acum.

Anul retragerii mele din funcţia de preşedinte al FRG a coincis cu anul organizării Campionatului European de Gimnastică de la Cluj şi în special datorită acestui eveniment unic în gimnastica României ultimilor 50 de ani, organizat exemplar de o mână de oameni inimoşi, am reuşit să lăsăm conturile FRG la un maxim istoric - aproximativ 600.000 Euro din venituri proprii, pe lângă sumele primite anual de la Ministerul Tineretului şi Sportului şi COSR, care de altfel ne-au asigurat mereu pregătirea şi participarea la compeţii. Nu am avut salarii mari niciunii dintre noi şi mai ales nici antrenorii din ţară... era loc de mult, mult mai bine, dar atâta s-a putut, atât putea România în acele timpuri, atâta am putut face noi cei de atunci.

Trăiesc în aceste zile însă o ruşine care mă pune în situaţia să îmi recapăt glasul, macar cât să spun că nu vreau să mai am nimic de-a face cu o instituţie care cândva a fost o emblema internaţională, cu o şcoală care a dat peste jumătate de secol ora exacta în gimnastica mondială şi care a dus steagul României sus mulţi ani după ce ne-a lovit tranziţia, politizarea şi subfinanţarea sportului... mai spun o data: cu oameni inimoşi, dedicaţi, pasionaţi care trăiau şi respirau gimnastica. Unii încă o fac, dar probabil că din ce în ce mai puţini... pe cale de dispariţie.

Viitorul ţine de noi (colectiv), de voi cei mai tineri mai ales, dar şi de multe variabile. Trecutul însă pentru mine este sacrosant şi intru în pământ de ruşine când mă sună colegi din toată lumea gimnasticii mondiale şi mă întreabă cu cuvinte (frumos alese) dacă pot dona ceva pentru cei care cândva le erau idoli.

Un ultim gând de la un om mai bătrân: mândria trecutului şi onoarea prezentului nu pot fi înlocuite cu ghiocei (poziţia, nu floarea!), aşa cum nu poţi face salt înainte din genunchi, iar atragerea de fonduri şi un marketing corect pentru dezvoltare nu pot fi înlocuite cu cerşeală.

Stimata conducere a FRG, vă rog să acceptaţi cu aceeaşi ruşine demisia mea izvorâtă din profunda ruşine", se arată într-o scrisoare a lui Stoica, publicată pe jurnalista Alina Alexoi, ofiţer de presă al COSR, pe pagina ei de Facebook.

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, vineri, că nu are bani pentru participarea sportivilor la competiţiile internaţionale şi face apel la donaţii.

"Federaţia Română de Gimnastică este într-o situaţie critică în acest an competiţional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris.

Cu un buget foarte mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, 4.850 mii lei, FRG nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) şi Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar şi pentru deplasarea componenţilor lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale (7-17.07, Birmingham).

Suma alocată în acest an este mai mica cu 35% faţă de bugetul primit în 2021 (7.500 mii lei) în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, multe dintre competiţiile internaţionale au fost anulate.

FRG apreciază eforturile făcute de COSR şi MS, principalii finanţatori ai federaţiei, pentru susţinerea gimnasticii şi a înaintat cereri de finanţare celor două foruri, dar apelează, în acelaşi timp şi la donaţii naţionale şi internaţionale", se arată pe pagina de Facebook a FR Gimnastică.

"Suntem într-o situaţie total nefavorabilă, având în vedere situaţia care a fost şi războiul din Ucraina. Sunt în faţa noastră zeci de ONG-uri care ajută copii, care au cauze dureroase de sărăcie şi probleme sociale.

Şi noi suntem într-o situaţie la fel de dureroasă, însă, pe domeniul nostru de activitate, confruntându-ne cu o subfinanţare istorică. Este singurul apel pe care îl facem – ne dorim ca lumea să încerce să vadă dacă rezonează. Nu cerem nimic altceva. Situaţia este gravă. Revenirea în elita gimnasticii mondiale nu se poate realiza fără participarea la competiţiile organizate de FIG. Iar în acest moment suntem în situaţia ca loturile României să nu-şi poată urma programul competitional din cauza lipsei fondurilor", a declarat Carmencita Constantin, preşedinte le forului.

În replică, ministrul Sportului, Eduard Novak, a reacţionat după ce Federaţia Română de Gimnastică a făcut apel la donaţii din lipsă de fonduri pentru participarea sportivilor la competiţii internaţionale, precizând că forul va primi bani la rectificarea bugetară.

"Pentru că am primit, din partea presei, solicitări să ofer un punct de vedere referitor la postarea Federaţiei Române de Gimnastică prin care iniţiază un apel la solidaritate cu scopul obţinerii de donaţii pentru a completa bugetul repartizat de Ministerul Sportului, doresc să fac următoarele precizări:

- Îngrijorarea pe care Federaţia Română de Gimnastică o aduce în atenţie este referitoare la bugetul pentru a doua parte a sezonului. În iunie este Rectificare Bugetară, situaţie care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri către Federaţie.

- La sfârşitul anului 2021, suma pe care a avut-o disponibilă Federaţia Română de Gimnastică a fost de 7.500 mii lei, primită în două tranşe: 4.500 mii la începutul anului şi 3.000 mii după rectificarea bugetară. De remarcat că anul acesta, prima tranşă de buget pentru FR Gimnastică este de 4.850 mii lei, mai mare decât anul trecutul cu 350 mii lei.

- Comitetul Olimpic Sportiv Român a micşorat finanţarea, din cauză că Federaţia Română de Gimnastică nu a avut rezultate la Jocurile Olimpice. În perioada 2017- 2021, finanţarea totală a FR Gimnastică din partea Ministerului Sportului şi a Comitetului Olimpic Sportiv Român a fost de 38.189.365,47 lei.

- Am declarat în repetate rânduri că reclădirea Gimnasticii ca un sport de referinţă pentru România este o prioritate pentru mine şi pentru Ministerul Sportului. Din acest motiv, Strategia Naţională pentru Sport va avea în vedere dezvoltarea şi consolidarea unor Centre Regionale, care să ridice valoarea acestui sport, bazându-se pe studii, resursă umană, experienţă, nu pe noroc şi pe câteva vârfuri.

- Lucrăm pentru încurajarea sponsorizărilor şi asocierea eficientă a unor branduri mari cu nume valoroase ale Sportului. Însă sponsorizările nu sunt acte de binefacere, ci parteneriate durabile, iar eforturile noastre se vor canaliza spre o lege a sponsorizării mai atractivă pentru mediul de afaceri. Eforturile noastre trebuie dublate de cele ale federaţiilor, care să convingă sponsorii, prin performanţe şi proiecte serioase.

- Solidaritatea este un preţios principiu moral şi sportiv. Paralela între război şi suferinţa pe care o produce atâtor oameni nevinovaţi, pe de o parte, şi dificultăţile inerente din lumea sportului nu este cea mai potrivită modalitate de raportare la niciuna dintre cele două realităţi", a precizat Novak pe Facebook.

Afla mai multe despre: adrian stoica 

viewscnt
Articole similare